banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

19 Nisan 2024 Cuma

12 yıl sonra Başkan Erdoğan'dan Irak ziyareti

Başbuğ ve Elçibey ilişkileri

20 Ekim 2013, 21:35

"Siz benim tecrübeme güvenin, belki bugün korunmaya ihtiyacınız olmayabilir, ama ileride olacaktır. İktidar gömleği, ateşten bir gömlektir. Yarın sizi devirmek isteyen olacaktır." (Alparslan Türkeş)
Dış Türkler sorunu, Alparslan Türkeş'in tüm hayatı boyunca ilgi alanına girdi; bu arada özellikle Azerbaycan Türkleriyle çok yakın ilişkiler kurdu. 1991 yılında Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanması üzerine, bu ülkedeki yönetimle de ilgilenmeye başlayan Türkeş, eski Cumhurbaşkanı Elçibey'in iktidara gelmesi için çok çaba harcadı. Rıza Müftüoğlu, Türkeş’in Azerbaycan ilişkileri konusunda çok ilginç konular naklediyor.

"Genel Başkanımız, Elçibey'i severdi. Cumhurbaşkanı olunca fazlasıyla sevindi, ama akıbetini de erken tespit etti.

Başbuğ, Elçibey'in Cumhurbaşkanlığında başarılı olmasını istiyordu. Bunun için de, kendince çaba harcamaktaydı. Önce iki aylık bir çalışma yaptı. Azerbaycan'a 50 milyon dolarlık bir kredi buldu. Bu krediler, daha sonra petrolle kapatıldı. Kredilerin kullanım alanlarını da şöyle tespit etmişti. Öncelikle memur maaşları, ardından yeni kurulacak ordunun acil ihtiyaçları ile ekonomik kalkınma için işletme ve yatırım sermayesi.

29 Ekim 1993 tarihinde, Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle ülkemizi ziyaret eden Elçibey, genel Başkanımızla birlikte kaldıkları otele ziyaret ettik.

Başbuğ, kredi önerilerini bir proje olarak Elçibey'e önerdi. Elçibey ''yabancı sermaye sömürür bizi" diyerek projeye karşı çıktı.

Elçibey'i dinleyen Başbuğ, kendisine şu karşılıkta bulundu; Yabancı sermaye, elbette kâr getireceği yere gelir. Siz bu arada kendinizi koruyacak ve Ermenilerle savaşacak iyi bir ordu kurarsınız, size hizmet edecek memurlarınıza iyi maaş verirsiniz, rahat çalışırsınız.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, rahmetli Türkeş'in bu önerisine, "Halk beni seviyor, benim korunmaya ihtiyacım yok ki' cevabını verdi. Rahmetli ısrar ederek 'siz benim tecrübeme güvenin, belki bu gün korunmaya ihtiyacınız olmayabilir, ama ileride mutlaka olacaktır. İktidar gömleği, ateşten bir gömlektir. Yarın sizi devirmek isteyen olacaktır' dedi.

Evet Elçibey, halkı, milleti düşünerek, milletin geleceğini bilerek adımlar atıyordu. Kendisini sivil halktan ayırmıyordu. Halk da onu seviyordu. Ama ne yazık ki, iktidarda fazla kalamadı. 1993 yılında iktidardan gitti. Ve 2000 yılında Türkiye’nin Ankara şehrinde hayatını kaybetti.

O hep kalbimizde!

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu içeriğe yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV