banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner309
20 Nisan 2024 Cumartesi

Dijital Yapay Zeka Mı

Asit yağmuru endişesi

Musul'daki kükürt fabrikasının yanması sonucunda atmosfere yayılan zehirli gazların Türkiye'ye ulaşmasıyla yaşanabilecek sağlık sorunları tedirginlik yarattı.

28 Ekim 2016 Cuma 17:22
Asit yağmuru endişesi
banner311
Asit yağmuru endişesi
Musul'daki kükürt fabrikasının yanması sonucunda atmosfere yayılan zehirli gazların Türkiye'ye ulaşmasıyla yaşanabilecek sağlık sorunları tedirginlik yarattı. Bazı uzmanlar durumun endişe verici olduğunu belirtirken, bazıları ise gazların 'ölümcül' etkisinin ülkemizde görülmeyeceğini savunuyor. Bu tartışmalar sürerken Meteoroloji'den yapılan açıklamada, Musul üzerinden ülkemize doğru gaz taşınımının sona erdiği duyuruldu.

Tabela

IŞİD, koalisyon güçlerinin hava saldırılarını engellemek için Musul’un güneyinde bulunan kükürt tesisine saldırı düzenlemiş ve saldırı sonucunda zehirli gaz yayılmasına neden olmuştu.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, terör örgütü IŞİD’in geçen hafta ateşe verdiği Musul'un güneyindeki Mişrak Kükürt tesisinden yayılan zehirli gazların Türkiye'ye geldiğini gösteren harita yayınladı.

Bu zehirli gazların insan sağlığına olumsuz etkilerini değerlendiren Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. A. Fuat Kalyoncu, Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Eş Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Eş Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç Kongar ve Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubundan Doç. Dr. Osman Elbek önemli bilgiler verdi.
TÜRK TORAKS: ‘RİSK ÖLÜMCÜL BOYUTTA’

Türk Toraks Derneği yetkilileri, riskin ölümcül boyutta olduğunu belirterek, “Güneydoğu illerimizde beklenen kükürt dioksit bulutu, asit yağmurları ve olası riskleri konusunda, bu dumana maruziyetin, bilindiğinden daha öldürücü etkileri bulunduğuna dikkat çekerek, havadaki konsantrasyonların dönemsel yükselişlerinde bile, risk altındaki toplumda kalp krizlerine ve ölümlere neden olacağı bu nedenle kalp hastaları, akciğer hastaları, çocuklar, gebeler ve kronik hastalığı olanların risk altındadır” dedi.
PROF. DR. NEDRET ALTIOK: KÖRLÜK, KALP YETMEZLİĞİ, ERKEN DOĞUMA BİLE NEDEN OLABİLİR

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nedret Altıok, Kükürtün (sülfür) yanınca sülfür dioksit gazını ortaya çıkardığını belirterek, “Bu gazın çok yoğun rahatsız edici kokusu vardır ve bunu soluyan insan ve hayvanların nemli mukozaları olan göz, burun, boğaz ve bronş gibi organlarındaki nem ile temas edince sülfürik aside dönüşür. Bu etkiler 10-15 dakikada ortaya çıkar. Sülfürik asit çok yakıcıdır ve gözde kornea iritasyonu ile yanmadan körlüğe kadar giden hasarlar oluşturur. Boğazda yanma, bronkospazm, nefes darlığı, öksürük, akciğer ödemi ve daha sonra bakteriyel zatürre, kalp yetmezliği ve erken doğuma yol açabilir. Astım, kalp-akciğer hastaları ve çocuklar en hassas gruptur ve ölüme neden olabilir” dedi.

“Sülfür dioksit gazı atmosferde suyla birleşince sülfürik asit yağmurları oluşur” diyen Altıok, sözlerine şöyle devam etti;

”Bu yağmura maruz kalan kişilerde deride yanık veya donmaya neden olur ve sonuçta deride sararma ve kalıcı yaralar oluşabilir. Asit yağmuru bir çevre felaketidir, fakat insanlar kapalı yerlerde kalarak bundan korunabilirler. Sülfür dioksit gazını solumaktan kaçınmak daha zordur. Ortamdan hemen uzaklaşmak ya da evde hava gelecek her yeri gerekirse bantlayarak hava girmesini önlemek gerekir. Eğer soluma veya sıvı olarak sülfürik aside maruz kalınmışsa dekontaminasyonun hemen yapılması gerekir. Dekontaminasyon için özel hazırlanmış solüsyonlar bulunmuyorsa ılık su ile 5 dakika kadar göz ve diğer bulaşan yerleri yıkamak ve temiz havaya çıkmak ilk önlemdir. Bunun dışında etkilenen kişilerin hemen hastaneye ulaştırılması gerekir.”

CNN TÜRK canlı yayınında konuşan Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, Türkiye’ye ulaşması beklenen asit yağmurun, ülkemize ulaşana kadar etkisini yitireceğini belirterek, “Bizim sınırlarımız içinde ve Irak’ta ortak bir yağışlı sistem var. Bize gelene kadar havadaki sülfür ve kükürtün birçoğu yere inecek. Asit yağmuru olarak yere inecek. Bize geldiğinde iyice seyrelmiş olacak. Ülkemizde asit oranı çok daha düşmüş bir yağış olarak görülecek. Şimdi asit yağacak dediğimizde bambaşka bir şey çıkıyor ortaya… Bu nedenle haberlerin büyük bir çoğunluğuna baktığımda; asit yağacak, kezzap yağacak falan… Yani şimdi, asit yağmuru başka bir şey asidin kendisi başka bir şey.

Bakın mesela özellikle doğu Avrupa’da çok fazla kömür yakılıyor. Biz bu asit yağmurlarını oradan da alıyoruz. Bu da her zaman yaşadığımızdan çok daha ötede bir durum değil. Tabi ki bu söylediklerim ülkemiz için geçerli, olayın yaşandığı yerde kayıplar oldu. Oradaki etkileri uzun yıllar da devam edebilir” dedi. Sürmeli, her ihtimale karşı bu gibi durumlarda o yağmurlardan hayvanlarımızı ve kendimizi korumamız gerektiğinin de altını çizdi.
METEOROLOJİ: “ASİT YAĞIŞI RİSKİ BULUNMAMAKTADIR”

Meteoroloji’den yapılan açıklamada, olayla ilgili meteorolojik değerlendirmeye ilişkin, Türkiye için asit yağmuru riskinin olmadığı belirtildi. Musul üzerinden Türkiye’ye doğru gaz taşınımının sona erdiği ifade edilen açıklamada, bu geceye kadar devam edecek yağışlarda asit yağışı riskinin bulunmadığı kaydedildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün konuya ilişkin yazılı açıklaması, şöyle:

“Son 3 gündür Musul’un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye’yi etkileyeceğine dair basınımızda haberler yayınlanmaktadır. Olayla ilgili dün ve önceki gün yayınladığımız değerlendirmelerde asit yağmuru riskinin düşük olduğu, sadece Perşembe günü güneyli rüzgarlar ile güneydoğu sınır illerimize toz ve gaz taşınımı olabileceği ancak yağış beklenmediği için risk içermediği ifade edilmiş, Perşembe gecesi başlayacak yağışların Cuma günü gün boyunca devam edeceği tahmin edildiği ve Yağışla birlikte bölgedeki rüzgâr akışlarının yer ve yere yakın gazın yükselebileceği seviyelerde kuzey yönlere dönmesi beklendiğinden asit yağmuru riskinin zayıf olduğu değerlendirilmişti. Bu gece tahminlere uygun olarak tekrar başlayan yağış ile dün kısmen taşınan gaz ilk etapta yere inmiştir. Yağışla birlikte rüzgar yön değiştirdiği için Musul üzerinden ülkemize doğru gaz taşınımı sona ermiş olup, bu geceye kadar devam edecek yağışlarda asit yağışı riski bulunmamaktadır. Ayrıca yapılan meteorolojik değerlendirmeler ve rüzgar analizlerine göre yarın bölgede yağış beklenmiyor. Pazar gününden itibaren bölgenin tekrar yağışlı bir sistemin etkisine girmesi ve yağışların hafta boyunca etkili olması beklenmekte ancak hava akımları nedeniyle bölgeden ülkemize doğru gaz taşınımı beklenmediğinden ülkemiz için asit yağmuru riskinin olmadığı değerlendirilmektedir.”

‘HAVA KALİTESİNİ’ ÖLÇEMİYORUZ

Gazların Türkiye üzerine en yoğun şekilde ulaşması beklendiği sırada ise bakanlığın hava kalitesi ölçümlerini gösteren sitede Güneydoğu vericilerinin arızalı olduğu duyuruldu.
‘TEKNİK BİR ARIZA'

Zehirli gazlar bugün itibariyle Güneydoğu'ya ulaştı ancak tüm gözlerin çevrildiği http://havaizleme.gov.tr/ sitesinde, Güneydoğu illerinin hava kalitesini gösteren vericilerin arızalı olduğu görüldü.

BAŞBAKAN YARDIMCISI: ÇOK ACİL BİR TEHLİKE YOK

Konuyla ilgili dün konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışmasına göre, olası asit yağmuru başladığında rüzgârın yönünü değiştireceğini, çok acil bir tehlike gözükmediğini söyledi. Kanal 24’te canlı yayında konuşan Kaynak, acil bir tehlike oluşması halinde ise gerekli tedbirlerin alınacağını ve vatandaşların uyarılacağını aktardı.
BÖLGEDE GÜNLERDİR İNTERNET DE YOK

Arızanın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok ilde hem sabit hem de mobil hatlardan internete erişiminde yaşanan sorundan kaynaklanabileceği üzerinde de duruluyor.




web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV