banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner225
24 Nisan 2024 Çarşamba

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

İkinci büyük deprem olabilir

Kuzey Anadolu Fayında meydana gelen depremler incelendiğinde, fayın kuzey ve güney kollarının birbirlerini derinden stres transferi yaparak tetikledikleri ve karşılıklı deprem ürettikleri anlamı çıkabileceği bildirildi.

04 Temmuz 2014 Cuma 13:04
İkinci büyük deprem olabilir
banner312
İkinci büyük deprem olabilir
Kuzey Anadolu Fayında meydana gelen depremler incelendiğinde, fayın kuzey ve güney kollarının birbirlerini derinden stres transferi yaparak tetikledikleri ve karşılıklı deprem ürettikleri anlamı çıkabileceği bildirildi.
Web Tasarım

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, 4,5 büyüklüğünde deprem kaydedildiğini anımsattı.

Marmara Bölgesi'nde Kuzey Anadolu Fayının son 4 yıl içinde 4-5 büyüklüğündeki 10 depremi, kuzey ve güney kolları üzerinde karşılıklı olarak ürettiğini belirten Bektaş, "Başka deyişle kuzey kolun bir yıl içerisinde ürettiği depreme, güney kol aynı yıl karşılık vermiş ve karşılıklı kollarda bir yıl içinde deprem çifti oluşmuştur" diye konuştu.

Benzer şekilde 20. yüzyılda Kuzey Anadolu Fayının kuzey ve güney kolları üzerinde, büyüklükleri 6-7,4 arasında değişen 6 deprem çiftinin, karşılıklı olarak kuzey ve güney kol üzerinde geliştiğini ifade eden Bektaş, şöyle devam etti:

"1509-1854 arasında 7'den büyük 7 tarihsel deprem de aynı şekilde kuzey ve güney kol üzerinde tarih sırasına göre karşılıklı üretilerek deprem çiftleri oluşturmuştur. Marmara Bölgesi'nde güncel ve tarihsel depremselliğin bu şekilde davranışı, Kuzey Anadolu Fayının kuzey ve güney kollarının birbirlerini derinden stres transferi yaparak tetikledikleri ve karşılıklı deprem ürettikleri anlamına gelebilir."

Bektaş, 1999 Marmara depreminden sonra Kuzey Anadolu Fayının güney kolundaki depremselliğin, kuzey kola göre daha baskın duruma geçtiğine işaret ederek, "Kuzey Anadolu Fayının kuzey ve güney kollarının birbirlerini tetikledikleri teorisi doğru ise kuzey koldaki 1999 Marmara depreminden sonra izleyen yıkıcı ikinci büyük deprem güney kolda olabilecektir ancak güney kolda olan 2014 Bandırma depreminden sonra izleyen ikinci küçük deprem tekrar kuzey kolda olabilir" ifadelerini kullandı.


web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV