banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner248
23 Nisan 2024 Salı

Dijital Yapay Zeka Mı

Türkiye için korkunç senaryo: İstanbul, İzmir gibi olacak

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde iklim araştırmaları yapan Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen yorumladı.

23 Haziran 2014 Pazartesi 10:42
Türkiye için korkunç senaryo: İstanbul, İzmir gibi olacak
banner312
Türkiye için korkunç senaryo: İstanbul, İzmir gibi olacak
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde iklim araştırmaları yapan Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen yorumladı.

klima servisi

Şen'in yorumları şöyle: Geçen kış, iklim değişikliğinin Türkiye’de göstereceği etkinin bir örneği gibiydi. Türkiye Akdeniz havzasında ve küresel modellemelere göre Akdeniz havzası iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerin başında geliyor.

Dünyanın her tarafında sıcaklık artıyor. Akdeniz bölgesinde en önemli değişiklik seyağıştaki azalma yani çoraklığın artması olacak. Su miktarı azalacak. Dolayısıyla Türkiye’nin güney yarısında yağışlardaazalma bekleniyor.

Kötümser senaryoya göre Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde yağışlar yüzde
30’a varan oranda, iyimser senaryoya göre yüzde 10 kadar azalacak.

İstanbul’un suyu bu yaza yetecek. Ama önemli olan önümüzdeki kış alacağımız yağışlar. Eğer önümüzdeki kış yağış almazsak, 2015 yazında çok büyük sıkıntı çekebiliriz.

Yaşadığımız kuraklığın ardından önümüzdeki kış çok yağışlı da geçebilir. Mesela 2007’deki kuraklık 2008’de de aynı şiddette devam etmedi (Etseydi önemli sosyo-ekonomik değişiklikler olabilirdi Türkiye’de). 2008’in ortalarından itibaren yağışlar arttı, 2009’da da epey yağış aldık. Fakat kurak dönemler 2-3 yıl da sürebilir.
İSTANBUL AKDENİZ İKLİMİNE YAKLAŞACAK

İstanbul, Akdeniz iklimine daha çok yaklaşacak. bugün kışlar hâlâ soğuk geçiyor ama İstanbul’da hava İzmir gibi olacak. İzmir ise Antalya gibi...Genel olarak yazlar daha kurak ve sıcak; kışlar daha ılık ve yağışlı geçecek. Kötümser senaryoya göre Doğu’da kar kalkacağı için bu bölgede karasallık artacak. Son 40 yılda Türkiye’de yağışlarda azalma yok. Sadece Doğu KaradenizBölgesi’nde artış trendi var. Ancak Türkiye’nin güneyinde yağışların azalacağı öngörülüyor.

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV