banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner296
16 Nisan 2024 Salı

Filistinli Gazeteciler Sendikası acı bilançoyu açıkladı

Sözde siyasi parti kuruyorlar

Bazı kurmarhane ve pavyonların, Siyasi Partiler Yasası’ndaki boşluktan yararlanılarak ‘siyasi parti’ adı altında açıldığı, polisten ve mali denetimlerden kurtuldukları ortaya çıktı.

13 Aralık 2013 Cuma 09:38
Sözde siyasi parti kuruyorlar
banner263

Sözde siyasi parti kuruyorlar
Bazı kurmarhane ve pavyonların, Siyasi Partiler Yasası’ndaki boşluktan yararlanılarak ‘siyasi parti’ adı altında açıldığı, polisten ve mali denetimlerden kurtuldukları ortaya çıktı.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Erbil, "Beylikdüzü Tabela Neon" TBMM’ye yazdığı yazıyla bu gibi işletmelerin kapatılmasını istedi.


KAFETERYA, "AE Seo Yazılım" türkü evi, restoran işletmelerin 30 kişinin adıyla İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesi verip “siyasi parti” kılıfı adına altında izinsiz kumarhane ve pavyon olarak işlettikleri ortaya çıktı.

VERGİ DE VERMİYORLAR

Siyasi Partiler Yasası’ndaki (SPY) boşluklardan yararlanılarak açılan işletmeler, Yargıtay Başsavcılığı’nı da hayrete düşürdü. Son olarak Gaziantep’te, dört ayrı siyasi parti kurmak için 30’ar kişi adına İçişleri Bakanlığı’na dilekçeler verildi. Siyasi parti adıyla kurulan bu işletmeler hiçbir şartı yerine getirmeden, izinsiz, kayıt dışı ve denetimsiz pavyon ve kumarhane olarak çalıştırıldı. İşletmeler, siyasi parti olarak kuruldukları için devlete tek kuruş vergi de ödemediler.

POLİS İÇERİ GİREMEDİ

Bu durum ortaya çıkınca emniyet baskın yapmak istedi. Ancak işletmeciler, “Burası siyasi parti. Parti çalışması yapıyoruz. Baskın yetkiniz yok” diye polise karşı çıktı. İşlem yapamayan emniyet de durumu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Başsavcılığın talimatıyla, buralardan çıkan vatandaşların ifadesini alan Emniyet işletmeleri mühürledi.

Ancak parti olarak kuruldukları ve SPY’de de ticari faaliyet yasağına uymamaktan kapatma diye bir yaptırım olmadığı için bu işletmeler kapatılamadı. Başsavcılık da parti işletmelerin durumunu Anayasa Mahkemesi’ne “kapatma yaptırımı zaten yok” diyerek taşımadı. Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, TBMM’ye yazdığı yazıyla SPY’nin, “Ticari faaliyet, kredi ve borç alma yasağı” başlıklı 67’nci maddesinde değişiklik istedi. “Siyasi partiler ticari faaliyette bulunamazlar, kredi veya borç alamazlar” hükmü bulunan maddeye şu düzenlemenin eklenmesi istendi: “Anayasa ve bu kanun hükümlerine aykırı olarak ticari faaliyette bulunan siyasi parti sorumluları, 500 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır ve ticari kazanç sağlanan yerin kapatılmasına karar verilir.”

78 parti arasında

BAŞSAVCILIK kaynakları Hürriyet’e, Gaziantep’teki dört sahte partinin adının hâlâ başsavcılığın internet sitesindeki “faaliyette bulunan siyasi partiler” listesindeki 78 partinin arasında bulunduğunu, tüzel kişilikleri sürdüğü için isimlerini hukuken açıklayamayacaklarını bildirdi. Kaynaklar, başka yerlerde de türkü evi, kafeterya diye işletilen bu sahte partilerin binalarından çıkanların işletme sahiplerince “İçeride parti çalışması yaptıklarına dair” tembihlendiklerini, böylece kuruluşların mühürlenmekten kurtulduklarını anlattı.

‘Denetimden kaçıyorlar’

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, değişiklik önerisinin gerekçesinde şöyle dedi: “Ticari faaliyette bulunma amacıyla siyasi parti kurulduğu, gerek güvenlik gerekse mali denetimlerden kaçınmaya çalışıldığı görülmektedir.”

30 kişinin bir araya gelerek kuruluş bildiri ve belgelerinin İçişleri Bakanlığı’na teslim edilmesiyle ile siyasi parti kurulabiliyor, faaliyete geçiriebiliyor.

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV