banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

19 Nisan 2024 Cuma

12 yıl sonra Başkan Erdoğan'dan Irak ziyareti

Barack Obama: Esad bir zorba

ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada Suriye lideri Beşar Esad'ı 'Halkının üstüne varil bombası yağdıran bir zorba' sözleriyle niteledi.

29 Eylül 2015 Salı 01:56
Barack Obama: Esad bir zorba
banner322
Barack Obama: Esad bir zorba

ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada Suriye lideri Beşar Esad'ı 'Halkının üstüne varil bombası yağdıran bir zorba' sözleriyle niteledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM 70'inci dönem Genel Kurul Genel Görüşmelerinin açılışında yaptığı konuşmada, "Özellikle beş ülke Suriye konusunda anahtar konumda. Bunlar Rusya, ABD, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye. Taraflardan biri uzlaşmaya yanaşmadığı müddetçe sahada değişiklik beklemek faydasız" dedi.



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin ardından Genel Kurul'a ABD Başkanı Barack Obama hitap etti.

BM Genel Sekreteri Ban, konuşmasında, BM 2030 kalkınma hedefleri,
iklim değişikliği ile mücadele, Suriye, Yemen ve diğer bölgelerdeki çatışmalar ve krizlerin insani sorunlarına değindi.

Aşırı yoksulluğu 2030'a kadar sona erdirmeye ve tüm insanlara huzurlu ve onurlu bir yaşam sağlamayı taahhüt ettiklerini hatırlatan Ban, verilen sözlerin uygulamaya geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

İklim değişikliği ile mücadeleye de vurgu yapan Ban, iklim fonuna destek verilmesini isteyerek, "Dünya, askeri harcamalara trilyonları israf etmeye devam ediyor. Gezegeni ve insanları yok etmek için para bulunurken bunların korunması için niye kaynak bulunamıyor?" diye sordu.

Çatışmalar ve doğal afetler nedeniyle yerlerinden edilen insanlara yönelik yardım fonlarının da zor durumda olduğunu kaydeden Ban, "Lübnan, Ürdün ve Türkiye milyonlarca Suriyeli ve Iraklıyı cömertçe misafir ediyor" dedi.

Birçok bölgede insanların şimdiye kadar görülmemiş şekilde göç etmekte olduğunu kaydeden Ban, tüm ülkelerden zor durumdaki insanlara sahip çıkma konusunda sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

Ban, İstanbul'da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi'nin hayati önem taşıdığını vurgulayan Ban, küresel insani sistemin insani sorunlara yetişmekte yetersiz kaldığına işaret etti.

Sığınmacıları evlerini terk etme zorunda bırakan sebeplere yoğunlaşılmasının önemini vurgulayarak zor durumdaki insanlara da sahip çıkılması gerektiğini belirten Ban, "Ayrımcılığa karşı çıkmalıyız. 21. yüzyılda duvarlar ve çitler inşa etmemeliyiz" diye konuştu.

SURİYE İÇİN 5 ANAHTAR ÜLKE

Genel Sekreter, konuşmasında Suriye krizine de önemli yer ayırarak, Suriyelilerin baskı, aşırlıkçılık, yıkım ve korku nedeniyle ülkelerini terk ettiklerini söyledi.

Soruna diplomatik çözüm bulunamamasını da eleştiren Ban, "BM Güvenlik Konseyi ve diğerlerinin 4 yıllık diplomatik tıkanıklığı Suriye krizinin kontrolden çıkmasına izin verdi. Çatışmayı sonlandırmak öncelikle Suriye'de savaşan tarafların sorumluluğunda. Ülkelerini harabeye çevirenler kendileri. Ancak çözüm için sadece Suriye'deki taraflara bakmak yeterli değil. Savaş bölgesel güç ve rekabetle de ilişkili. Ülkeye akan para ve silahlar ateşi körüklüyor" dedi.

BM Güvenlik Konseyi ve bölgesel aktörlerin adım atmasını isteyen Ban, "Özellikle beş ülke Suriye konusunda anahtar konumda. Bunlar Rusya, ABD, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye. Taraflardan biri uzlaşmaya yanaşmadığı müddetçe sahada değişiklik beklemek faydasız" diye konuştu.

UCM'YE SEVK VURGUSU

Varil bombaları ve terörizmin bedelini masum Suriyelilerin ödediğini dile getiren Ban, "Vahşet suçları için dokunulmazlık olmamalı. Adalet taahhüdümüz, buradaki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk etmeyi gerektirir" dedi.

Suriye'deki durumun UCM'ye sevki için hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını Rusya ve Çin veto etmişti.

OBAMA'DAN ESAD'A SERT ÇIKIŞ

ABD Başkanı Obama konuşmasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için "üzerlerine varil bombaları atarak masum çocukları katleden bir tiran" ifadesini kullandı.

Obama, ABD'nin Suriye konusunda, Rusya ve İran dahil tüm ülkelerle çalışmaya hazır olduğunu belirtti.
ABD Başkanı Obama, İran'la varılan nükleer anlaşmanın ise uluslararası sistemin gücünü ortaya koyduğunu söyledi.

Obama, ABD Kongresi'nin Küba'ya uygulanan ambargoyu zaman içinde kaldıracağına emin olduğunu sözlerine ekledi.

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV