banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

28 Mart 2024 Perşembe

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Fransa'dan son dakika haber: Macron, Cumhurbaşkanı oldu

Fransa'dan gelen son dakika habere göre, Emmanuel Macron, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı oldu.

07 Mayıs 2017 Pazar 23:31
Fransa'dan son dakika haber: Macron, Cumhurbaşkanı oldu
banner264
Fransa'dan son dakika haber: Macron, Cumhurbaşkanı oldu

Fransa'dan gelen son dakika habere göre, Emmanuel Macron, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı oldu. 39 yaşındaki Macron oyların yüzde 65,1'ini alırken rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 34,9'da kaldı. Yasal resmi sonuçlar ise Fransa Anayasa Konseyi tarafından 10 Mayıs'ta açıklanacak. Yeni cumhurbaşkanının görevi 14 Mayıs'a kadar François Hollande'dan devralması bekleniyor.

Beylikdüzü Tabela

Sandık çıkış anketlerine göre Emmanuel Macron, Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı oldu. Son dakika habere göre, kendisini siyasi merkezde konumlandıran Yürüyüş Hareketi lideri 39 yaşındaki Macron oyların yüzde 65,1'ini alırken rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 34,9'da kaldı.

İçişleri Bakanlığının oy sayımına ilişkin verileri gelecek saatlerde açıklamaya başlamasıyla Macron'un galibiyetinin gece saatlerinde resmen netleşmesi bekleniyor.

Yasal resmi sonuçlar ise Fransa Anayasa Konseyi tarafından 10
Mayıs'ta açıklanacak. Yeni cumhurbaşkanının görevi 14 Mayıs'a kadar François Hollande'dan devralması bekleniyor.

Sonuçların açıklanmasından sonra ellerinde Fransa bayrağı ile Yürüyüş hareketinin renklerini taşıyan Macron taraftarları, kutlamaların yapılacağı Louvre Müzesi’nin önünde yer alan meydanı doldurdu.

LE PEN'İN OYU, AŞIRI SAĞIN ELDE ETTİĞİ EN YÜKSEK OY

İkinci turda Macron’un rakibi aşırı sağ Marine Le Pen’e verilen oylar ise yüzde 34,9'da kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Le Pen’in aldığı oy oranı ise aşırı sağın elde ettiği en yüksek oy oldu.

TARİHİN EN DÜŞÜK İKİNCİ KATILIMI

Seçimlere katılım oranı yüzde 74de kaldı. Bu oran 1969 yılındaki ikinci tur seçimlerinden sonraki en düşük katılımlı seçim olarak kayıtlara geçti. 2012 yılında ikinci tur seçimlerine katılım oranı yüzde 80 olarak gerçekleşmişti.

    İŞTE MACRON'UN ZAFER KONUŞMASI

    "Bana oy veren ve beni destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Bana duyduğunuz güvene layık olmaya çalışacağım. Ülkemizin birliğini garanti altına alacağım. En zayıfları dahi korumak benim sorumluluğumdur. Avrupa kıtasındaki insanların ortak kaderini korumak için çalışacağım. Tüm ülkelere dostane bir Fransa’dan selam yolluyorum. Fransa, barışı ve uluslararası işbirliğini desteklemek için çalışmaya devam edecek." Fransa terörle mücadelede ön saflarda yer alacak. Herhangi bir zayıflığa izin vermeden terörle savaşmaya devam edeceğiz."

MACRON'A LİDERLERDEN TEBRİK MESAJLARI

İngiltere: Britanya Başbakanı Theresa May, 39 yaşındaki Fransa'nın yeni cumhurbaşkanını "içten" bir şekilde tebrik etti. Başbakanlıktan yapılan açıklamada "Fransa bizim en yakın müttefiklerimizden bir tanesi ve yeni cumhurbaşkanı ile paylaştığımız bir takım önceliklerde beraber hareket etmeye hazırız" dendi.

Avrupa Birliği: AB Komisyonu
Başkanı Jean-Claude Junker Twitter'dan yayınladığı mesajında Macron'u tebrik etti ve "Fransa'nın Avrupa yolunu seçmelerinden dolayı mutluyum" dedi.

Almanya: Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert de Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaparak, Macron'u tebrik etti ve Macron'un zaferinin "birlik içindeki güçlü bir Avrupa için de bir zafer" olduğunu söyledi.

ABD: ABD Başkanı Donald Trump, Macron'un zaferiyle ilgii "Fransa'nın bir sonraki cumhurbaşkanı Macron'u bugünkü büyük galibiyetinden dolayı tebrik ediyorum ve onunla çalışmayı dört gözle bekliyorum" ifadesini kullandı.

EMMANUEL MACRON KİMDİR?

Emmanuel Macron 39 yaşında. Kuzey Fransalı doktor bir ailenin oğlu. Lise öğrenimini Cizvitler tarafından kurulan bir Katolik okulunda tamamladı. 1993 yılında lise öğrencisiyken, kendisinden 25 yaş büyük tiyatro öğretmeni Brigitte Trogneux ile aralarında eşine ender rastlanır türden bir aşk hikayesi yaşandı. Bu sıra dışı aşk beraber yazdıkları bir piyesin provaları sırasında başladı. Çift 2007 yılında evlenmeye karar verecekti.

FELSEFE OKUDU

Deutsche Welle Türkçe'den Kayhan Karaca'nın derlediği bilgilere göre, Macron, Paris-Nanterre Üniversitesi'nde felsefe okudu. Bu alanda yüksek lisans yaptı. Kant, Aristo ve Descartes en zevkle okuduğu filozoflar oldu. Stendhal’in “Kırmızı ve Siyah”, Baudelaire’in “Kötülük Çiçekleri” kitaplarını elinden hiç bırakmadı.

Felsefe eğitiminin ardından, önce Paris’in prestijli okullarından Sciences-Po, ardından da ülkenin kamu ve özel sektör yönetici kadrolarını yetiştiren Strasbourg’daki ENA (Ecole Nationale d’Administration) öğrencisi oldu. ENA eğitimi sonunda Nijerya’daki Fransız büyükelçiliğinde staj yaptı.

ENA sonrası mali müfettişliğe başladı. Politika bu dönemde hayatına girdi. Fransa’da ENA öğrencisi olup siyasete ilgi duymamak neredeyse imkansızdı. Fransa’nın eski başbakanlarından, Sosyalist Parti sağ kanadının temsilcisi Michel Rocard ile tanıştı. Onun merkeze yakın sosyal-liberal çizgisinden etkilendi. Rocard ile tanışması çevresinin genişlemesinde rol oynadı. Fransa’nın Tüsiad’ı MEDEF’in patronu Laurence Parisot 2006 yılında kendisine MEDEF bünyesinde genel müdürlük önerdi. Ancak Macron bu öneriyi geri çevirdi.

"MACRON'U BEN YARATTIM, BEN İCAT ETTİM"

2007 yılında Jacques Attali tarafından yönetilen ekonomik büyüme komisyonunda yardımcı raportörlüğe getirildi. Attali ile tanışması siyasi kariyerinin dönüm noktası oldu. Attali sıradan bir isim değildi. Cezayir’in bağımsızlığı sonrası Paris’e göçmek zorunda kalan Yahudi bir ailenin çocuğuydu. 1981-1991 yılları arasında dönemin cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın “özel danışmanı” olarak görev yapmıştı. Aynı zamanda ünlü bir ekonomist ve yazardı. 1991’de kurulan Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası’nın (BERD) ilk başkanıydı. Attali yıllar sonra “Macron’u ben yarattım, ben icat ettim, tamamen” diyecekti.

Macron Attali aracılığıyla ünü Rotschild iş bankasına geçti. Performansı ile orada olağanüstü hızlı yükseldi, milyarlarca dolarlık satış dosyalarını yönetti. İş dünyasının önemli isimleriyle tanışması bu dönemde gerçekleşti.

Yine Attali aracılığıyla 2011 yılında o dönem cumhurbaşkanlığına hazırlanan François Hollande ile tanıştı. Hollande kendisini “ekonomi danışmanı” olarak yanına aldı. Hollande 2012 yılında cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Macron’u cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcılığı görevine getirdi. Macron ülke yönetiminin en stratejik merkezi olan cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğindeydi.

2014'TE EKONOMİ VE SANAYİ BAKANI OLDU

Kronik işsizliğe bir türlü çare üretemeyen Hollande Ağustos 2014’te Macron’u Ekonomi ve Sanayi Bakanı olarak atadı. Macron hiçbir seçimde aday olmaksızın bakanlığa kadar yükselmişti. Fransız toplumu kendisini kesinlikle tanımıyordu.

İktidardaki Sosyalist Parti içindeki bölünmeler, hükümetin liberalliğe kayan politikalarına parlamentodaki sosyalist parlamenterlerin direnmeye başlaması ve Hollande için 2017 cumhurbaşkanı seçiminde aday olma olasılığının azalmaya başlaması Macron’u yeni bir hareket kurmak için kamçılayacaktı.

Aslında, sistem ve AB karşıtı olmayan, siyasi mazisi “lekesiz”, genç ve dinamik bir ismin siyasette ön plana çıkması liberal iş dünyası ve AB lobisi tarafından bilinçlice desteklenecekti. AB, kurum olarak, Macron lehinde propaganda yapacak, Almanya Başbakanı Merkel de kendisini Berlin’de makamında kabul ederek desteğini gösterecekti. Macron, ülkede yükselen sağ ve sol popülizmin iktidara yürüyüşüne karşı yoktan yaratılmış siyasi bir mühendislik ürünüydü adeta.

"EN MARCHE!" HAREKETİ

Genç lider 2016 yılında “En Marche!” (Yürüyüş) adlı siyasi bir hareketi kurdu. Hareket bilinçli olarak siyasi parti olmadı. Kendisini diğer siyasi partilerden farklı göstermek ve “ne sağ ne sol” mesajı vermek istiyordu. Kısa sürede genç, okumuş, kazanmak isteyen, geleneksel siyasetten usanmış kent burjuvazisini kendine çekmeyi başardı. Macron ve ekibi büyük kentlerin banliyölerinde yaşayan, yeni teknolojileri seven, toplumda dışlanmaktan bıkmış çoğu Afrika kökenli gençliği de kucakladı. Bu kitle bugüne kadar üzerine yeterince durulmamış bir oy rezerviydi. Macron kendi ekibine bu gençlerden çok sayıda ismi de kattı.

Macron cumhurbaşkanı adaylığını resmen ilan etmeden önce de mensubu olduğu hükümetin olağanüstü negatif bilançosuna ortak olmamak amacıyla 30 Ağustos 2016 tarihinde bakanlıktan istifa etti. Kurnaz bir manevrayla merkez sol ve merkez sağda yapılan ön seçimlere girmedi, böylelikle siyasi planda yıpranmaktan kurtuldu. 16 Kasım 2016 tarihinde adaylığını ilan ederek de en yüce siyasi makam olan cumhurbaşkanlığına yürüyüşünü resmen başlatmış oldu.


tabela

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV