banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner306
23 Nisan 2024 Salı

Dijital Yapay Zeka Mı

Hac'da facia: 753 ölü, 887 yaralı

Hac'da facia! Mina'da izdiham çıktı, ilk belirlemelere göre 753 kişi hayatını kaybetti, 887 kişi yaralandı.

24 Eylül 2015 Perşembe 23:36
Hac'da facia: 753 ölü, 887 yaralı
banner263
Hac'da facia: 753 ölü, 887 yaralı
Hac'da facia! Mina'da izdiham çıktı, ilk belirlemelere göre 753 kişi hayatını kaybetti, 887 kişi yaralandı.

Mina'da izdiham çıktı, ilk belirlemelere göre 753 kişi hayatını kaybetti, 887 kişi yaralandı. Twitter üzerinden açıklama yapan Sivil Savunma yönetimi, kurtarma operasyonlarının yolda olduğunu söyledi. Gelen ilk bilgilere göre, yaralılara ilk müdahaleyi gerçekleştiren ekipler arasında Türkiye'den giden sağlık ekipleri de yer alıyor.

FLAŞ AÇIKLAMA: 18 TÜRK HACIYA ULAŞAMADIK

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Mina'daki 753 kişinin ölümüyle ilgili açıklama yaptı.

Mehmet Görmez'in açıklamalarından satır
başları;

Biz Diyanet olarak 20 yıldır aldığımız kararlarla, Hac ibaetinin güvenliği açısından, Hac ibadetinin münasibi olarak görülen Müzdelifede gecelemek ile, Mina'da gecelemek hususunda sahabilerin amellerine göre çok kısa süre içerisinde Arafat'tan Müzdelife'ye oradan da Mina'ya aktarımı yapılmaktadır. Böyle olduğu için bu saatler içerisinde o bölgede bulunan herhangi bir hacımız olmamıştır. Diyanet olarak bunu yasakladık.

Bu yasağa rağmen 18 Türk hacıya ulaşamadık.

Şeytan taşlama bölümünde çok büyük genişlemeler yapılmıştır. Ancak buna rağmen bu izdihamın nasıl meydan geldiğini ben şahsen anlamakta zorluk çekiyorum.

Her şeyden önce orada ciddi bir yönetim sorunu var. O insanların sevki idaresinden sorumlu olan yöneticilerin ciddi ihmalleri olduğu anlaşılıyor.

Müzdelife'den Cemarat'a gelen insan akımıyla, Cemarat'tan tekrar Mina'ya dönen hacı adaylarının karşılaşması neticesinde oluyor. Hem sağdan hem soldan Cemarat'a doğru hareket olunca, Müzdelife'den Cemarat'a doğru gelen hacılar sıkışıyor. Pek çok ihtiyar hacı adayı tekerlekli sandalyeler ile geliyor. Bilhassa engelli hacılarla yürüyenleri karşılaşması olunca büyük bir izdiham oluyor.

4 TÜRK HACIYLA İLETİŞİM KURULDU

Anadolu Ajansı, 18 Türk hacıdan 4'ü ile iletişim kurulduğunu bildirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, izdiham nedeniyle kendilerine ulaşılamayan 18 kişiden 4'üyle iletişim kuruldu. Diğer 14 kişiye de ulaşılmaya çalışılıyor.

DİYANET YETKİLİLERİNDEN TÜRK HACI ADAYLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre, Türk hacı adaylarının bulunduğu kafileler şeytan taşlamaya gece
yarısından sonra gitti, facia ise sabah saatlerinde yaşandı. Kafilelerden bağımsız Türk hacı adaylarının bölgede bulunup bulunmadığı ise henüz netlik kazanmış değil.

Olayda son yaralı sayısı 805 olarak açıklanırken Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in talimatıyla kriz masası kurulduğunu hatırlatarak saat 12.10 itibarıyla ne Mina'daki Türk çadır hastanesine ne de kriz merkezine Türk hacılarla ilgili olarak herhangi bir vefat haberi ulaşmadığını bildirdi.

Olayı sıkı bir şekilde takip ettiklerini belirten Keleş, "Kafilelere ulaşıyoruz, arkadaşlarımız tek tek bilgi alıyorlar. Şu ana kadar herhangi bir vefat ya da yaralanma haberi ulaşmadı, şimdilik bunu söyleyebiliyorum" dedi.

Cenazelerin tamamının kimlik belirlemelerinin yapılıp yapılmadığı sorusuna Keleş, "Şu anda bu konuda da Suudi Arabistan sivil savunmanın açıklamaları var. Onlar 4 bin kişiden oluşan bir kişi oluşturduklarını 220 ekiple çalıştıklarını ifade ediyorlar. Onların verdikleri bilgileri ancak şu anda aktarabiliyoruz. Olay yerini kontrol altına aldılar" dedi.

''NET SONUCA ULAŞMAK ZAMAN ALIR''

Olayda Suudi Arabistan yetkililerinin sorumlu olup olmadıkları yönündeki sorulara ise Keleş, "Şu andaki bu ilk bilgilere göre, genellikle teyit etmeden bir şey söylemek istemiyoruz, bu konunun ayrıntısıyla ilgili olarak. Burada trenle taşıma yapılıyor, burada bir tren istasyonu var. Arafat'tan Müzellife'ye ve Müzellife'den Mina'ya taşıma trenle de yapılıyor. Bizim hacılarımız bu trenle intikal etmiyorlar, olayın trenin taşıma yaptığı bölgelerde olduğuna dair ilk bilgiler ulaştı. Doğruluk derecesini pek bilmiyorum ancak takip ediyoruz" diye konuştu.

Bilgi almak isteyen vatandaşlara yol göstermesi istenen Osman Keleş, "En sağlıklı bilgi Diyanet İşleri Başkanlığı. Burada basın müşavirliğinden gelecek açıklamalarını beklesinler. İnşallah yoktur diye ümit ediyoruz, arkadaşlarımız takip ediyorlar kafilelerle tek tek irtibat kuruyorlar. Bir şey olduğu zaman, bir bilgiye ulaştığımız zaman açıklayacağız. Ancak şu ana kadar hamdolsun konuyla ilgili bir bilgi ulaşmadı bize" dedi.

Osman Keleş net sonuca ulaşmanın zaman alacağını söyledi.

ERDOĞAN: BÜYÜK ÜZÜNTÜYE YOL AÇTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabe'de meydana gelen facianın İslam dünyasında büyük üzüntüye yol açtığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mina'daki izdihamla ilgili taziye mesajı yayınladı. Mina'da yaşanan izdihamda 200'ü aşkın hacının hayatını kaybetmesi dolayısıyla derin bir teessür içinde bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kabe'deki kazanın ardından mübarek Kurban bayramının ilk gününde yaşanan bu elim facia, tüm İslam dünyasında büyük bir üzüntüye yol açmıştır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajına şöyle devam etti:

"Hac vazifelerini ifa ettikleri sırada meydana gelen izdihamda hayatlarını kaybeden merhumlara Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Kabe'deki vinç kazası da dâhil olmak üzere, bu hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yâd ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum."

AHMET DAVUTOĞLU: HEPİMİZİ ÜZÜNTÜYE BOĞDU

Ahmet Davutoğlu "Böylesi mübarek bir günde kutsal topraklardan aldığımız haberler hepimizi üzüntüye boğdu. Yüce Rabbim'den O'nun yolunda iken hayatını kaybeden tüm müslüman kardeşlerim için rahmet niyaz ediyorum" dedi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: TÜRKİYE UYARMALI

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Mina'da yaşanan facia değil katliamdır. Allah hepsine rahmet eylesin. Türkiye'yi yönetenler Suudi yönetimini sert bir dille uyarmalıdır" dedi.

Demirtaş şöyle devam etti: "Kutsal mekanlar Suudilerin malı değil İslâmın kutsal değerleridir. Kendilerine harcadıkları servetin haddi hesabı yokken,hac organizasyonuna halen turizm geliri olarak yaklaşan bu zihniyettir katliamdan sorumlu olanlar. Bunların kralına ulusal yas ilan edenler utanır mı acaba?"

    13 Eylül'de Kabe'de genişletme çalışmaları sırasında bir vinç, şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle hacı adaylarının üzerine düşmüş, kazada 107 kişi yaşamını yitirmiş, 238 kişi yaralanmıştı.

Yakın tarihte Müslümanların Hac farizasını yerine getirirken karşı karşıya kaldıkları büyük felaketler şöyle:

1987: Suudi Arabistan güvenlik güçleri bir İran yanlısı gösteriyi önlerken 400 kişi öldü.

1990: Kutsal mekânlara giden tünelde sıkışan bin 426 hacı vefat etti.

1994: Çıkan izdiham sonucu 270 kişi hayatını kaybetti.

1997: Çıkan bir yangında 343 hacı öldü, bin 500 hacı yaralandı.

2006: Şeytan taşlama görevi sırasında 364 hacı ezilerek öldü.

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV