banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner326
19 Nisan 2024 Cuma

12 yıl sonra Başkan Erdoğan'dan Irak ziyareti

Orban: Avrupalı liderlerin tek ümidi Erdoğan

Wall Street Journal gazetesi gelecek hafta Brüksel'e gidecek olan Erdoğan'ın AB'yle göçmen krizini görüşeceğini yazıyor. Gazeteye konuşan Macar Başbakan Orban ise "Avrupalı liderlerin tek ümidi Erdoğan.

02 Ekim 2015 Cuma 22:16
Orban: Avrupalı liderlerin tek ümidi Erdoğan
banner322
Orban: Avrupalı liderlerin tek ümidi Erdoğan
Wall Street Journal gazetesi gelecek hafta Brüksel'e gidecek olan Erdoğan'ın AB'yle göçmen krizini görüşeceğini yazıyor. Gazeteye konuşan Macar Başbakan Orban ise "Avrupalı liderlerin tek ümidi Erdoğan. Pazar ayinlerinde Erdoğan için dua etmeliyiz" diyor.

Yazıda görüşlerine yer verilen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa'nın göçmen krizini çözmek için mutlaka Erdoğan'ın yardımına ihtiyacı olduğunu ifade ediyor ve "Erdoğan için her Pazar dua etmeliyiz" diyor.

Yazı özetle şöyle:

"Avrupa'yı saran göçmen krizinin çözümü için kilit aktörlerden birisi Türkiye haline geldi. Gelecek hafta Brüksel'e gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuyu görüşmesi bekleniyor.

"Ancak Türkiye'nin liderinin göçmen krizine karşı daha sıkı tedbirler almasını sağlayabilecek seçenekler hem çok az hem de karmaşık yollardan geçiyor. Her şeyin ötesinde Avrupa'daki hükümetlerin çoğu Türkiye'deki 1 Kasım seçimleri öncesinde Erdoğan'a desteklerini açıkça dile getirmekten kaçınıyor."

Bir AB yetkilisi "Türkiye istediği zaman insan kaçakçıları konusunda çok etkin tedbirler alabileceğini gösterdi. Ancak şu anda bu tedbirler için ne bir niyet ne de teşvik görüyoruz" diyor.

Orban: Erdoğan için dua etmeliyiz

Macaristan Başbakanı Viktor Orban: Göçmen krizi konusunda AB'nin tek umudunun Erdoğan olduğunu düşünüyorum.

"Ancak Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa'nın Erdoğan'la çalışmak zorunda olduğunu söylüyor.

"Orban, Wall Street Journal'a verdiği röportajda "Bence şu an Avrupalı liderlerin tek ümidi Erdoğan. Her Pazar ayininde Erdoğan için dua etmeliyiz" dedi.

AB'nin gelecek hafta Erdoğan'ın önüne üç seçenek sunması bekleniyor.

1. seçenek: Daha fazla para

Avrupa Komisyonu göçmen kriziyle mücadele için Türkiye'ye 1 milyar euro ilave kaynak aktarılabileceğini zaten söylemişti.

Komisyon'un Genişleme ve Komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn bu kaynakla Türkiye'nin güneybatısındaki mülteci kamplarında altyapının güçlendirilebileceğini söylemişti.

Ancak Erdoğan'ın daha fazla maddi destek istemesi ve bu sefer finansal yardımın alışılagelmiş biçimde AB'nin belirlediği koşullara bağlanmamasını talep etmesi bekleniyor.

Türkiye mülteciler için 8 milyar dolara yakın harcama yaptığını, gelen uluslararası desteğin ise sadece 417 milyon dolar olduğunu söylüyor. AB yetkilileri ise bu yılbaşına kadar Ankara'ya ilettikleri yardım önerilerinin geri çevrildiğine vurgu yapıyor.

2. seçenek: Türkiye'ye vize uygulamasının kaldırılması

Vize uygulamasının kaldırılması için sürecin hızlandırılması önerisi, başta Almanya olmak üzere Avrupalı liderlerin aklında soru işaretleri oluşmasına neden oluyor.

Halihazırda büyük bir Türk nüfusunu barındıran Almanya'nın yanı sıra Fransa, Belçika ve Hollanda da bu fikre temkinli yaklaşıyor.

En önemli sıkıntı, Türkiye'nin AB'nin vize talep ettiği birçok ülkeyle karşılıklı vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmalar yapmış olması.

Çok sayıda kişiye Türkiye üzerinden Avrupa'ya gelmek üzere zemin hazırlanmasından çekiniyorlar.

Her ne kadar vizelerin kaldırılması Erdoğan'ın uzun süredir dile getirdiği bir talep olsa da, AB'nin Türkiye'deki seçimlerin öncersinde bu alanda verebileceği tavizler sınırlı gibi gözüküyor.

3. seçenek: Türkiye'ye 'güvenli ülke' statüsünün verilmesi

Eğer Türkiye'ye 'güvenli' statü verilirse, Avrupa'ya ulaşan ve mülteci statüsü verilmeyen göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderilmesinin önü açılmış olur.

Ancak konu hem AB ülkeleri için hem de AB'nin müktesebatı için oldukça karmaşık.

Avrupa Komisyonu, AB üyeliğine aday her ülkenin güvenli olarak kabul edilmesi gerektiğini söylüyor.

Ancak Fransa ve Almanya bu fikre karşı çıkıyor. İki ülke Türkiye'den kendilerine gelen ve büyük kısmı Kürtlerden oluşan iltica başvurularının yüzde 75'inin kabul edildiğini hatırlatıyorlar.

Bazı Avrupalı diplomatlar Türkiye'nin büyük resimde Suriye'de bir güvenli bölge oluşturulması fikri için Avrupa'nın desteğini aradığı görüşünde.

Ancak böyle bir girişimin Birleşmiş Milletler'den de destek görmesi gerekiyor ve Rusya'nın vetosu bu fikri neredeyse imkansız hale getiriyor.

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV