banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner326
16 Nisan 2024 Salı

Filistinli Gazeteciler Sendikası acı bilançoyu açıkladı

PYD Moskova’da ‘büyükelçilik‘ açtı

PYD Moskova’da daimi temsilcilik açtı.Temsilcilikte bulunan bir haritada Türkiye’nin doğu kısmını da içine alarak işaretlenen bölge Kürt bölgesi olarak gösterildi.

11 Şubat 2016 Perşembe 09:03
PYD Moskova’da ‘büyükelçilik‘ açtı
banner304
PYD Moskova’da ‘büyükelçilik‘ açtı
PYD Moskova’da daimi temsilcilik açtı.Temsilcilikte bulunan bir haritada Türkiye’nin doğu kısmını da içine alarak işaretlenen bölge Kürt bölgesi olarak gösterildi.

Büyükelçilik işlevi görmesi hedeflenen benzer büroların Washington, Berlin ve Paris'te de açılması planlanıyor. Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü Demokratik Birlik Partisi‘nin (PYD) Rusya'nın başkenti Moskova'da büro açtığı bildirildi. Rus haber ajansı Tass, daimi büronun sivil toplum kuruluşu statüsünde olduğunu kaydetti.



Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Otonomisi Eş Başkanı Ferhat Patiyev, bu büronun uygulamada bir büyükelçilik gibi çalışacağını,
benzerlerinin Almanya ve Fransa'da da planlandığını kaydetti.

"Rusya aktör değil senarist"

Uluslararası Kürt Kurumları Birliği Başkanı Mihrab Şamoyev, Moskova'nın güneydoğusunda bir sanayi bölgesinde düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu Kürt halkı için tarihi bir an. Rusya büyük bir güç ve Ortadoğu'da önemli bir aktördür. Aslında sadece bir aktör değildir, senaryoyu da yazmaktadır" diye konuştu. Büronun açılışını ‘Suriyeli Kürtler için büyük bir siyasi adım‘ olarak nitelendiren Şamoyev, Kürt halkının ‘kendi kültür, dil ve kaderini tayin haklarının Suriye anayasası tarafından teminat altına alınması‘ ve Rusya'nın da bu konuda yardımcı olacağı umudunu dile getirdi.

PYD ve silahlı kolu Halk Savunma Birlikleri (YPG) Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e karşı savaşan en önemli kara gücü olarak Batı'nın desteğini görüyor. Türkiye, PYD'yi PKK ile eş gördüğünü pek çok kez yinelemiş, bu konuda ABD ile görüş ayrılığı gerginliğe dönüşmüştü.

Rus Dışişleri temkinli

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise büronun açılışı konusuna mesafeli yaklaşmayı tercih ediyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada Kürtlerin çıkarlarının Suriyeli ve Iraklı diplomatlar tarafından temsil edileceği kaydedildi.

Geçen yıl ilk temsilciliklerini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Kuzey Irak'ta açan PYD, Washington, Paris, Berlin ve Arap ülkelerinde de temsilcilikler açmayı planlıyor.

Resmi verilere göre Kürtler Suriye nüfusunun yüzde 15'ini oluşturuyor. Türkiye'nin başını çektiği cephe, Esad rejimine bağlı hükümet birlikleriyle çatışmayan PYD‘nin gerçek anlamda muhalif olmadığı gerekçesiyle Cenevre görüşmelerinde temsil edilmesine karşı çıkıyor. Rusya ise Kürtlerin müzakere sürecine dahil edilmesinde ısrarlı.

ABD: 'PYD politikamızda hiçbir değişiklik
yok'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kırby, Türkiye ile gerilime yol açan “PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz" görüşünü değiştirmediklerini söyledi.

ABD, Türkiye Büyükelçisi John Bass'ın, Dışişleri Bakanlığı'na çağırılmasına yol açan, PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin askeri kanadı YPG ile ilgili görüşünün arkasında olduğunu ve PYD ile politikalarında hiç bir değişiklik olmadığını açıkladı.

ABD'nin Türkiye'deki en yüksek düzeydeki diplomatik temsilcisi olan John Bass'ın, Dışişleri Bakanlığı'na çağırılması, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kırby'nin, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında gündeme geldi.

Bu konudaki haberler doğrulayan Kirby, ABD'li Büyükelçi Bass'ın, Dışişleri Bakanlığı'nda üst düzey yetkilerle görüştüğünü belirterek, “Büyükelçi Bass'ın Türk yetkililerle görüştüğünü doğrulayabilirim, bildiğiniz üzere diplomatik görüşmeler ile ilgili ayrıntılar üzerinde konuşmuyoruz. Suriye'de, IŞİD ile olan mücadelenin karmaşıklığı yüzünden, konuşulacak çok konu var. Evet görüşme oldu ama ayrıntılara girmeyeceğim" dedi.

Kirby, “ABD hükümetine göre PYD terörist değildir açıklamanızın arkasında mısınız?" sorusuna verdiği yanıtta,“Bu doğru. Bu konudaki politikamızda hiçbir değişiklik yok" dedi.

'PKK BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR'

PKK'yı terör örgütü olarak gördükleri konusunda bir değişiklik olmadığını da dile getiren Kirby, “PKK'nın Türk vatandaşlarına yönelik terör saldırılarının son bulduğunu görmek konusundaki isteğimizde de son derece çok açığız" diye konuştu.

Kirby, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, ABD'nin PYD ile ilgili yaklaşımı ile ilgili olarak söylediği 'Saflık mı diyelim ne diyelim bilemiyorum “yorumuna ilişkin bu açıklamayı görmediğini söyledi ve “Yapılan her yoruma yanıt veremem" dedi.

© Deutsche Welle Türkçe

AFP,dpa/BK,BD


web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV