banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner314
28 Mart 2024 Perşembe

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

'Twitter yasağına' dünyadan ilk tepkiler

Türkiye'de Twitter'ın kapatılmasının ardından ABD ve AB'den açıklama yapıldı. Dünya basını ise konuyu sıcak gelişme olarak okuyucularına duyurdu.

21 Mart 2014 Cuma 11:02
'Twitter yasağına' dünyadan ilk tepkiler
banner265
'Twitter yasağına' dünyadan ilk tepkiler
Türkiye'de Twitter'ın kapatılmasının ardından ABD ve AB'den açıklama yapıldı. Dünya basını ise konuyu sıcak gelişme olarak okuyucularına duyurdu.


Haber

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Sosyal Medya sitelerinin kapatılması önerileri hakkında oldukça endişeliyiz" dedi.

Yapılan açıklamada "Daha önce de söylediğimiz gibi, Sosyal Medya sitelerinin kapatılması önerileri hakkında oldukça endişeliyiz. Demokrasiler, kamudan gelen farklı sesler (görüşlerle) güçlenir.Bağımsız ve kısıtlı olmayan medya demokratik, açık toplumların temel unsurudur ve aynı zamanda resmi olarak şeffaflığın ve hesaba çekilirliği garantiye alır" denildi.

AB'DEN İLK AÇIKLAMA

Avrupa Komisyonu'nun dijital stratejilerinden sorumlu
üyesi Neelie Kroes attığı mesajda "Türkiye'deki Twitter yasağı yersiz, anlamsız ve ödlekçedir. Türk halkı ve uluslararası topluluk bunu sansür olarak görecektir" dedi.
'TÜRKİYE ŞİMDİ TAMAMEN FARKLI BİR LİGDE'

Türkiye'de Twitter'e erişimin engellenmesini yorumlayan yabancı uzmanlar da karara "Türkiye'yi dünyada yalnızlaştıracak", "Türkiye, kendini dünyadan dışlıyor", "Türkiye şimdi tamamen farklı bir ligte" gibi sert eleştirileri yöneltiyorlar.

AB'nin eski Ankara Temsilcisi emekli Büyükelçi Marc Pierini, Wall Street Journal gazetesince yansıtılan değerlendirmesinde "Türkiye şimdi tamamen farklı bir ligte" görüşünü öne sürdü. Pierini "Twitter'i bloke etmek, kısa bir süre önce imzalanan internet yasasının uygulanması yönünden birilk adım. Türkiye, kendini dünyadan dışlıyor" savlarını dile getirdi.

Küresel risk danışmanlık şirketi Eurasia Group'un analisti Naz Masraff ise, "Bu, Erdoğan'ın sonucu ne olursa olsun secim sonrası döneminde muhtemelen daha uzlaşı bir yaklaşımı benimsemeyeceğine ilişkin ilk işarettir. Bu, muhtemelen Türkiye'nin, dünyadaki konumunu yalnızlaştıracak, özellikle Batı ile ilgili olarak" uyarısını yapıyor.
TWİTTER YASAĞI DIŞ BASINDA

Dünya, Türkiye'de Twitter'a getirilen kısıtlamanın kamuoyuna sızdırılan kayıtlarla ilişkili olduğunu belirtiyor.

Guardian "Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medyanın "kökünü kazıma" tehdidi ardından, Twitter'a erişimi kısıtladı" diyor. Gazeteye göre sosyal medyaya sızan kayıtlar yerel seçimler öncesinde hükümetin itibarına zarar veriyor.

Gazete, Erdoğan'ın yolsuzluk yaptığı iddia edilen konuşmaların ses kayıtlarının sızdırılması ardından sosyal medya sitelerini kapatma tehdidini tekrar tekrar dile getirdiğini kaydediyor.

Gazete son uygulamanın Türkiye'yi, birçok sosyal medya platformları sıkı şekilde kontrol edilen İran ve Kuzey Kore ile karşılaştıran tepkilere yol açtığını yazıyor. Gazete bazı kullanıcıların uygulamayı protesto etmek için sokağa dökülme çağrısı yaptığını ancak bir o kadar da sükunet çağrısı yapıldığını belirtiyor.

Times da gelişmeyi "Erdoğan yolsuzluk iddialarının hızla yayıldığı twitter'ı kapattı" diye duyurdu.

Gazete, Erdoğan'ın kendisini yolsuzluk skandalı ile ilişkili gösteren ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından Twitter'ı kapatacağını ifade ettiğine dikkat çekti. Haberde Türkiye'nin 'otoriter başbakanının twitter'a yönelik sert söylemlerinin ardından sitenin kapatıldığına' dikkat çekti.

Financial Times bazı avukatların son zamanlarda geçirilen bir internet yasasının, sosyal medya erişimi engellemek için yasal dayanak olabileceğini söyeldiğini belirtiyor. Gazete, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde hukuk profesörü Yaman Akdeniz'in görüşlerini de aktarıyor.

Akdeniz "Türkiye'de serbest bilgi akışını durdurmak mümkün olmayacak" diyor. "Bu aşamada hukuk, yasal ve anayasal haklar hakkında konuşmak anlamsız" diyen Akdeniz Erdoğan'ın bazı televizyon kanallarının, meclisteki yolsuzluk tartışmasının yayınını kestiğini belirtiyor.

Akdeniz "Şu anda farklı bir döneme tanıklık ediyoruz - hükümetteki çoğunluğun kendini başkalarına empoze ettiği bir döneme."

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye'deki twitter kullanıcılarının sosyal medya sitesine erişemediklerini yazdı. Twitter engelinin Başbakan Recep Erdoğan'ın Bursa'daki konuşması sırasında "Twitter'ın kökünü kazıyacağız" açıklamasının ardından geldiğine dikkat çeken BBC, Twitter'ın bu engelleme ile ilgili şu ana kadar bir açıklama yapmadığını bildirdi.

New York Times gazetesi ise hükümete yönelik yolsuzluk iddialarının sosyal medyada hızla yayıldığı bir dönemde twitter'ın kapatıldığına dikkat çekti. Haberde, Erdoğan'ın uluslararası toplumun ne diyeceğini önemsemeyeceğine dair açıklamalarına da yer verilmiş.

Başbakan Erdoğan'ın 11 yıllık iktidarındaki en kritik mücadelesini verdiğine vurgu yapan gazete, twitter ve youtube üzerinden yayılan yolsuzluk kayıtlarının Erdoğan'ı oldukça zor duruma soktuğuna dikkat çekti.

Washington Post, Erdoğan'ın kapatacağına yönelik sözlerinin hemen ardından twitter'a Türkiye üzerinden erişimin yasaklandığını okuyucularında duyurduktan sonra Twitter sözcüsü Nu Wexler'in konunun incelendiğine yönelik sözlerine yer vermiş.

Haberin ayrıntısında Twitter'ın resmi hesabından yapılan bir duyuru da aktarılmış. O duyuruya göre; 'Türk kullanıcıların istedikleri takdirde SMS yoluyla tweet göndermeye devam edebileceği' belirtiliyor.

Dünyaca ünlü televizyon kanalı CNN de gelişmeyi izleyicilerine sıcak gelişme olarak duyurdu. Sosyal medyanın yolsuzluk soruşturmasındaki konumunu değerlendiren haberde, Twitter'ın kapatılmasının hemen ardından açılan 'Diktatör Erdoğan' ve 'Twitter Türkiye'de yasaklandı' (#DictatorErdogan #TwitterisblockedinTurkey) hashtaglerine de yer verildi.

Haberde ilerleyen süreçte Facebook ve Youtube'un kapatılmasına yönelik adımların da atılabileceğine dikkat çekildi. CNN'in haberinde ayrıca, Hükümet, Erdoğan'ın kabinesinde yer alan eski dört bakanın karmakarışık bir yolsuzluk soruşturması ile bağlantılı sosyal medyada çıkan utanç verici sızıntıları engellemek için çalışıyor denildi.

Reuters, Twitter'a gelen yasağı, Hükümete büyük zarar veren yolsuzluk skandalıyla boğuşan Erdoğan'ın sosyal medyaya müdahale edeceğini açıklamasından birkaç saat sonra, Türkiye'de insanlar Twitter hesaplarına erişemez oldu diye dünyaya duyurdu.

Twitter hesaplarını açmaya çalışan insanların, Telekonomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Bu internet sitesi (Twitter.com) hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. maddesi ile görevli)'nin 20032014 tarih ve sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır mesajı ile karşılaştığı belirtilen haberlerde Twitter yasağının Bazı kullanıcıların Erdoğan'ın çevresindeki insanların yaptığı iddia edilen yolsuzluklara kanıt olabilecek belgeleri ve ses mesajlarını paylaşmasından sonra geldiği belirtildi.

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarında NBC de, web sitesinde yer alan haberinde, Başbakan Erdoğan'ın tehditlerinden sonra, Türkiye'de Twitter'in bloke edildiğini duyurdu.

Başbakan Erdoğan'ın sosyal medyayı kapatma tehdidinin ilk olmadığına değine NBC, Erdoğan'ın 6 Mart'ta ATV televizyon kanalında yaptığı konuşmadaki Bu milleti Youtube'a Facebook'a yediremeyiz. Atılması gereken adım neyse biz bu adımı en kesin hatlarla atacağız. Kapatılmaları da dahil sözlerine yer verdi.

The Wall Street Gazetesi, Türkiye'deki Twitter yasağını "Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kapatma tehdidinden yalnızca saatler sonra Türkiye Twitter'a erişimi engelledi" diye duyurdu.

Türkiye'nin dünyadaki en çok Twitter kullanılan ilk 10 ülke arasında olduğu anımsatılan haberde, hükümete karşı muhalefetin hızla büyümekte olduğuna dikkat çekildi. Haberde, "Twitter yasağı, Türkiye'yi Suriye, Kuzey kore ve İran'dan oluşan küçük otoriter rejimler grubu içine soktu" denildi.

Le Figaro ise "Türkiye Perşembe akşamı, Başbakan Twitter'i Bloke Etti" başlıklı haberinde "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir yolsuzluk skandalında kendisine meydan okuyan telefon kayıtlarının yayınlanmasına misilleme olarak sosyal ağı yasaklamakla tehdit etmesinden birkaç saat sonra Twitter'e erişimi bloke etti" diye yazıyor.

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV