banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner288
19 Mart 2024 Salı

Milli Yol Partisi Beylikdüzü Gümbür Gümbür Geliyor

Araç sahipleri dikkat! İşte trafik sigortasına gelen zam

Hazine, trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasında sigortacılara tanıdığı aylık yüzde http://www.buyukhaber.com//texteditor/editor/images/spacer.gif1’lik fiyat artışını, eylül ayından itibaren yüzde 1.5’e çıkardı

28 Ağustos 2017 Pazartesi 09:27
Araç sahipleri dikkat! İşte trafik sigortasına gelen zam
banner299
Araç sahipleri dikkat! İşte trafik sigortasına gelen zam
Hazine, trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasında sigortacılara tanıdığı aylık yüzde 1’lik fiyat artışını, eylül ayından itibaren yüzde 1.5’e çıkardı
Geçtiğimiz 4 ayda yüzde 4 artan fiyatlar, eylülden itibaren sene sonuna kadar yüzde 6 daha artacak. Böylece, toplam fiyat artışı yüzde 10’u bulacak.

Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan'a göre, Trafik sigortasında, fiyatlar, aralık ayına kadar yüzde 6 artacak, sene sonuna kadar toplam fiyat artışı, yüzde 10’u bulacak.

Bu girişten sonra gelelim konunun detayına. Malum, 12 nisanda, trafik sigortasında yapılan düzenleme ile Hazine, araç gruplarına, sürücülerin hasar geçmişine ve illere göre sigorta şirketlerinin alacağın en yüksek fiyatları belirledi ve böylece, trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasına geçildi.
TAVAN UYGULAMASI


Tavan fiyat uygulamasının başlaması ile birlikte trafik sigortasında fiyatlar yüzde 30’lar seviyesinde ucuzladı, bazı araç gruplarında indirim oranı yüzde 40’lara kadar çıktı; hatta büyük şehirlerde hasar maliyetleri hesaba katıldığında indirim yüzde 60’ı buldu.   Tavan fiyat uygulamasında primler sürücülerin hasar geçmişlerine göre tespit edildi ki, trafik sigortasında fiyatlar, ‘hasarsızlık kademesi’ adı altında 7 basamaktan oluşan sisteme göre belirleniyor.

4. kademe, prim artırım ve indirimi içermeyen, ilk kez trafiğe çıkacak olanların kademesi. Bir anlamda trafik sigortasına giriş kademesi ve tavan fiyatta da tüm primler bu kademeye göre belirleniyor. Hasarsız geçen her yıl bir kademe artıyor, 5-6 ve 7. kademeye kadar çıkılıyor.

Tavan fiyatta, 5. kademedeki sürücüye yüzde 15, 6. kademedeki sürücüye yüzde 30, 7. kademedeki sürücüye ise yüzde 45 indirim uygulanıyor. Neye göre? 4. basamağa göre. Hasar yapıldığı her yıl için de kademe düşerek, 1. kademeye kadar iniliyor. Eğer bu hasar maddi ise bir kademe iniliyor; yok ölümlü ve yaralanmalı bir kaza ise iki basamak iniliyor. Tavan fiyatta 3. kademedeki sürücüye yüzde 50, 2. kademedeki sürücüye 100 ve 1. kademedeki sürücüye yüzde 150 prim artırımı uygulanıyor; tabi yine 4. basamağa göre.
AZAMİ PRİMLER


Şu bilgiyi de paylaşayım, tavan fiyat uygulaması başladığında 4. basamakta azami primler; otomobillerde 807 lira, kamyonetlerde bin 055 lira, kamyonlarda 2 bin 258 lira, motosikletlerde 329 lira, minibüslerde bin 418 lira, otobüslerde 5 bin 7 lira olarak açıklandı.  Hem illere hem de hasarsızlık indirimi ve artırımına göre primler de 4. basamaktaki bu fiyatlara göre belirlendi. Bu çerçevede de örneğin, İstanbul’da en az 3 yıl hasar yapmayan sürücü için tavan fiyat 470 lira, son bir yılda en az üç kaza yapan sürücünün tavan primi ise 2 bin 139 lira olarak belirlendi.
FİYAT ARTIŞI NE GETİRECEK


ŞİMDİ gelelim, trafik sigortasında fiyat artışına. Nisan ayında tavan fiyat uygulamasına yönelik yapılan düzenlemede bir detay vardı; özellikle tüketiciler tarafından gözden kaçtı. Hazine, sigorta şirketlerine, 4. basamaktaki azami primleri, mayıs ayından itibaren, her ay yüzde 1 artırma hakkı tanıdı. Buna göre de mayıs, haziran, temmuz ve ağustos olmak üzere geçtiğimiz 4 ayda trafik primleri yüzde 4 arttı. İşte Hazine, geçtiğimiz günlerde bu yüzde 1’lik zam oranını, eylül başından itibaren yüzde 1.5’e çıkardı.

Daha açık bir anlatımla; sigorta şirketleri, 1 Eylül’den itibaren, trafik primlerini sene sonuna kadar aylık yüzde 1.5 artıracak. Bu da önümüzdeki 4 ayda, trafik primlerine yüzde 6 artış olarak yansıyacak. Geçtiğimiz 4 ayda fiyatlar yüzde 4 artmıştı, sene sonuna kadar da yüzde 6 artacak ve sonuçta tavan fiyat uygulamasının başladığı nisan ayından sene sonuna kadarki 8 ayda primler yüzde 10 artmış olacak. Peki, bu artış, fiyatlara nasıl yansıyacak?

Örneğin, otomobillerde, 807 lira olan 4. basamaktaki prim, ağustos sonuna kadar 839 liraya (ayda yüzde 1 artıştan 4 ayda yüzde 4 artış) çıktı, sene sonunda ise azami prim 890 liraya yükselecek. Tabi, bu artış her araç grubuna, her ile ve her hasar kademesine göre değişecek.

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV