banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

25 Nisan 2024 Perşembe

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Bayram değil kriz paketi

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Bayram Paketi” diye kamuoyuna açıkladığı teşvik paketi, ülkede yaşanan ancak bir türlü dillendirilmeyen ekonomik krizin varlığını su yüzüne çıkardı.

07 Temmuz 2016 Perşembe 16:26
Bayram değil kriz paketi
banner263
Bayram değil kriz paketi
Başbakan Binali Yıldırım’ın “Bayram Paketi” diye kamuoyuna açıkladığı teşvik paketi, ülkede yaşanan ancak bir türlü dillendirilmeyen ekonomik krizin varlığını su yüzüne çıkardı.

web tasarım

Hükümet, tıpkı “teğet geçti” dediği 2008 krizinde olduğu gibi, ekonomiyi canlandıracak benzer önlemlere sarıldı. Müjde diye sunulan kriz paketinin içerisinde yine vergi ve prim afları, ÖTV muafiyetleri ve kamuda tasarruf gibi kaynak toplamaya ve kemer sıkmaya yönelik önlemler yer alıyor. İşte hükümetin, ismi konulmamış krizden ülkeyi çıkarmayı hedeflediği pakette yer alan önlemlerin gerçek yüzü:
ÖNLEM1: TAKSİLER DEĞİŞSİN, EKONOMİ CANLANSIN

Otobüs, kamyon ve taksi gibi ticari araçlarını yenileyenlerden ÖTV alınmayacak. Başbakan Yıldırım, teşviki esnafa büyük müjde olarak sundu. Oysa Hükümet araçlarda ÖTV muafiyetini esas olarak ekonomide çarkların yavaşladığı dönemlerde durgunluğu aşmak için yapıyor. AKP Hükümeti 2008 krizinin ardından da otomotivde ÖTV muafiyeti uygulamış, ancak vatandaş ithal araçlara akın edince yerli otomobil üretimi, dolayısıyla istihdama bir katkısı olmamıştı. Ancak ithalat sayesinde devlet ciddi miktarlarda kaynak toplamıştı. Şimdi de zaten zor durumda olan taksici, kamyoncu ve otobüsçü esnafın para yokluğundan araçlarını değiştirmesi beklenmiyor. Esnaf, vatandaşın gelirinin artmasını, bu sayede işlerinin açılmasını bekliyor.

ÖNLEM2: YİNE 2B KAYNAĞI

Milli Piyango ihalesine beklenen talep gelmeyince ihaleyi ertelemek zorunda kalan ekonomi yönetimi acil kaynak için yeniden sözde orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışına yöneldi. Yeni teşvikle hazine arazileri yaklaşık 90 bin kişiye daha satılacak ve devlete para toplanacak.

ÖNLEM3: ESNAFA FAİZ AFF!

Piyasadaki durgunluk nedeniyle çoğu zaman siftahsız kepenk kapatan esnaf vergi, prim ve kredi borçlarını ödemekte zorlanıyor. Açılan paketle 110 bin esnafın 400 milyon liraya varan gecikme faizi ile birlikte kredi borçları yeniden yapılandırılacak. Teşvik adı altında, zor durumdaki esnaftan tahsil edilemeyen banka borçları tahsil edilip hem Hazine'ye hem de bankalara kaynak sağlanmaya çalışılacak.

ÖNLEM4: VERGİ VE PRİM BORÇLARINA AFFIN AFFI

Hükümet 6552 sayılı kanunla iş dünyasının vergi ve prim borçlarını yeniden yapılandırmış, bu yolla kaynak toplamıştı. Afla borçlarını taksitler halinde ödemeye başlayan işverenler ile milyonlarca esnaf, piyasa bozulup ekonomide işler kötüye gitmeye başlayınca taksitlerini ödeyemez hale geldi. Hükümet şimdi “müjde” diyerek o taksitleri de toplayıp devlete kaynak yaratmayı hedefliyor. Getirilecek yeni afla, birikmiş vergi ve prim taksitlerini ödeyememiş borçlulara yeniden taksit imkanı sunulmuş olacak.

ÖNLEM5: KARA PARAYA VİZE

Ekonomide ciddi sıkıntısı yaşandığının en önemli göstergelerinden biri de hükümetin kapa para da dahil olmak üzere yurt dışında ve kayıt dışındaki paraların aklanmasına yönelik düzenleme hazırlaması oldu. Halen Meclis genel kurulunda görüşülmeyi bekleyen bu düzenlemeyle kara paralar da dahil olmak üzere her türlü kayıt dışı paraların ekonominin içine alınması, bu yolla hem harcamaların hem de yatırımların canlanması hedefleniyor.

ÖNLEM6: KARŞILIKSIZ ÇEKE HAPİS

Piyasadaki durgunluk karşılıksız çeklerde adeta patlamaya yol açtı. Hükümet çeke hapis cezası getirerek ekonomideki durgunluğa iki koldan neşter vurmayı planlıyor. İlk olarak hapis cezasıyla karşılıksız çek yazımının sona erdirilmesi, böylece piyasada karşılıksız çekten kaynaklı durgunluğun bitirilmesi hedefleniyor. İkinci olarak da karşılıksız çek verenlerden “idari para cezası” adı altında devlete büyük miktarlarda para toplanmaya çalışılacak.

ÖNLEM7: KAMU KEMER SIKACAK

Her ekonomik kriz dönemlerinde yapıldığı gibi yine kamuda tasarruf moduna geçilerek kamu harcamaları kısılmaya çalışılacak. Alınacak önlemlerle kamudaki araç, yakıt ve kiralık bina saltanatının ne kadar azaltılacağı bilinmiyor. Önlemlerin daha çok, kamudaki saltanata tepki gösteren vatandaşın gözünü boyamaya dönük olacağı da düşünülüyor.




beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV