banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner309
18 Nisan 2024 Perşembe

Filistinli Gazeteciler Sendikası acı bilançoyu açıkladı

Hükümet asgari ücret sözünü tuttu

1300 liralık asgari ücret dün Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda kabul edildi. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu 2.5 saatin ardından müjdeyi verirken Gelir Vergisi artışı için de çalışma yaptıklarını söyledi.

31 Aralık 2015 Perşembe 09:32
Hükümet asgari ücret sözünü tuttu
banner322
Hükümet asgari ücret sözünü tuttu
1300 liralık asgari ücret dün Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda kabul edildi. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu 2.5 saatin ardından müjdeyi verirken Gelir Vergisi artışı için de çalışma yaptıklarını söyledi.

AK Parti’nin seçim vaadi olan 1300 TL’lik asgari ücret dün itibariyle resmileşti. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu dördüncü toplantısında 2016 yılında uygulanacak asgari ücreti 1300 TL olarak belirledi. Belirlenen tutar yarın itibariyle geçerli olacak. Yılın ikinci yarısında ise asgari ücrette bir artış yapılmayacak.



VAADİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu 2.5 saat süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, verdikleri teşvikin detaylarını anlattı. Ay sonlarında bildirgelerini hazırlayan işverenlerin toplam maliyetlerden her asgari ücretli için 110 TL’yi düşeceğini belirten Soylu, “1 Kasım öncesi verdiğimiz bir taahhüdü daha gerçekleştirmenin onurunu yaşıyoruz” dedi.

Soylu, asgari ücretin gelir vergisi dilimleri nedeniyle ekim ayında düşüş yaşanmasıyla ilgili olarak da konuştu. Bu konuda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talebi doğrultusunda Maliye Bakanı Naci Ağbal’la bir araya geleceklerini belirten Soylu, “Ağustos sonu eylül başı gelir vergisi dilimi etkide bulunmadan bir araya geleceğiz ve çalışacağız” dedi. Soylu, asgari ücretin yeni yıl itibariyle net 1300 TL’ye yükseltilmesi için yasa teklifi verileceğini ve bu artıştan kaynaklı yaklaşık 20 milyar liralık maliyetin 9.7 milyar lirasının devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Soylu, “Yeni dönemde 3 çocuklu evli bir çalışan için asgari ücret bin 387 olacak” diye konuştu.

Hükümetin açıkladığı rakamlara göre, asgari ücret artışının enflasyona 0.5-0.8 puan artırıcı, istihdama 0.5-0.9 puan azaltıcı etki yapması bekleniyor. Ancak Reuters’e konuşan analistler enflasyona etkinin 1 puana kadar ulaşabileceğine, bütçeye gelecek 9.7 milyar TL’lik yükün ise GSYH’nın yüzde 0.5’ine denk geldiğine dikkat çekiyorlar.

Soylu, asgari ücretteki artışla birlikte 2016 yılı için asgari ücretli çalışan sayısının da 2015’teki 5.3 milyondan 8.5 milyona yükseleceğini belirterek “Çok az da olsa bir vergi artışı olacak. Muhakkak ki bütçeye bir yükü var... Bu yük SGK tarafından değil doğrudan Hazine tarafından karşılanacak” dedi. Soylu ayrıca asgari ücretin olumsuz etkilerini giderici reformlarının hazır olduğunu söyledi.

Bu kez işveren muhalefet etti

ÖTE yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında bu kez işverenler muhalefet şerhi koydu. Geçtiğimiz yıllarda işveren temsilcisi TİSK ile hükümet kanadının anlaşmasıyla çıkan asgari ücret rakamı bu yıl hükümet ve işçi temsilcilerinin ortaklaşmasıyla belirlendi.

İşverenleri temsil eden TİSK Heyetinin Başkanı Metin Demir, komisyon kararına muhalefet şerhi koyduklarını açıkladı. Demir, “Bizim beklediğimiz umduğumuz bir paylaşım olmadı. Beklentimiz karşılanmadı. Umarım 2016 iyi bir yıl olur” dedi.

TÜRK-İŞ heyetine başkanlık yapan Nazmi Irgat ise hala işçilerin alacaklı olduğunu belirtti. Gelir vergisinden etkilenmeme yönündeki sözleri anımsatan Irgat, “Bunu yeni bir vaat olarak değerlendiriyorum. Hükümet ile birlikte oy kullandık ve 1300 TL oldu” diye konuştu.

DAVUTOĞLU TWITTER'DAN DUYURDU

Başbakan Ahmet Davutoğlu, asgari ücretin resmen açıklanmasının ardından Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Davutoğlu mesajında, "1 Ocak itibariyle asgari ücret 1300 TL olacak. Söz verdik, yapıyoruz. Milletimize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.





Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV