banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner287
18 Nisan 2024 Perşembe

Filistinli Gazeteciler Sendikası acı bilançoyu açıkladı

Kuyumcular dört gözle BDDK'yı bekliyor

BDDK'nın kredi kartına taksitte yapmayı planladığı yeni düzenleme, altın sektörünü umutlandırdı.

17 Eylül 2015 Perşembe 17:15
Kuyumcular dört gözle BDDK'yı bekliyor
banner266
Kuyumcular dört gözle BDDK'yı bekliyor
BDDK'nın kredi kartına taksitte yapmayı planladığı yeni düzenleme, altın sektörünü umutlandırdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) kredi kartına taksitle satışta bazı sektörlerde taksit sayısını artırma yönündeki çalışması, kuyumcuları da umutlandırdı.

Bu yıl yapılan düzenlemeyle kredi kartı ile altın alımının 4 taksitle sınırlandırılması, sektörde az da olsa kıpırdanmaya yol açarken kuyumcular, BDDK'nın yeni çalışma kapsamına sektörlerinin de dahil edilmesini istiyor.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, geçen yıl altın alımında kredi kartına taksidin kaldırılmasının sektörü ciddi etkilediğini söyledi.

Taksitle satışın kaldırılmasının ardından sektör olarak en kötü dönemlerinden birini geçirdiklerini dile getiren Başman, "O dönem, hem kartla alışverişte taksidin kaldırılması hem de ekonomik dalgalanmalar nedeniyle çok zor günler geçirdik. Bir çok arkadaşımız kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bizim için bir yıldan daha çok iş yaptığımız anneler günü, sevgililer günü, yılbaşı gibi özel günlerde bir, iki satış yaparak günü geçirdiğimiz zamanlar oldu" diye konuştu.


Bu yıl BDDK'nın altın alımında kredi kartına 4 taksit imkanı getirmesiyle işlerinin az da olsa açıldığını ifade eden Başman, şunları kaydetti:

"Altın alımında 4 taksidin getirilmesi, durmuş olan piyasayı biraz da olsa kıpırdattı ama yine de vatandaşlarımız yüksek meblağlı ürünler yerine gramı ya da ayarı düşük olanı tercih etmeye başladı. Bunun nedeni, örneğin bin 500 liralık bir set alacak vatandaş daha önce bunu 12 takside böldürüp rahat rahat ödeyebiliyordu.

Aynı miktarı 4 taksitte ödemeye kalktığında aylık olarak ağır bir külfetin altına girmiş olacak. Bu nedenle kilogramla altın alıp sattığımız dönemlerden gramla sattığımız dönemlere geldik. Eğer altın alımında taksit sayısı artırılırsa bu, sektörün canlanmasına yol açacaktır. Hem biz elimizdeki ürünü rahatça satarız hem de altın alan vatandaşlar daha kolay öder."

"Taksitle beraber denetimler de artırılmalı"

Taksit sayısının artırılması durumunda bazı önlemlerin de alınmasını isteyen Başman, "Altına taksit 12 iken, POS cihazlarıyla tefecilik yapan kuyumcularda büyük bir artış vardı. Bu insanlar o dönem müthiş para kazanıyordu. Ancak kazanılan paranın ya vergisi verilmiyordu ya da çok düşük gösteriliyordu.

Devlet, bunun önüne geçmek amacıyla önce taksiti tamamen kaldırdı, daha sonra 4'e çıkardı. Eğer yetkililer kredi kartına taksitle 9 ya da 12'ye çıkaracaksa bu tür tefecilerin önüne geçmek için de önlem almalı. Yoksa bizim kazanacağımız 3 kuruş, bu tür insanların elinde heba olup gidecek" diye konuştu.

Kuyumcu Necdet Boğa da 500 liralık kolyeyi bile satarken zorlandığına dikkat çekerek, "Müşteri gelip bizden 500 liralık bir kolye beğeniyor. Sadece 4 taksit yapabildiğimizi duyunca almaktan vazgeçiyor. Çünkü ayda 125-130 lira taksit bütçesine ağır geliyor. 12 taksit imkanı olsa ayda 50 liranın bile altında kolayca alabilir. Bu sayede hem altın almak isteyenler hem de biz mutlu olur" dedi.

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV