banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

16 Nisan 2024 Salı

Filistinli Gazeteciler Sendikası acı bilançoyu açıkladı

Murat Çetinkaya: Erdem Başçı'nın izinden giden genç başkan

Merkez Bankası başkanlığını 19 Nisan'da Erdem Başçı'dan devralması beklenen Murat Çetinkaya'nın ismi Bakanlar Kurulu tarafından onaylanırsa, bankanın 85 yıllık tarihinin en genç ikinci...

12 Nisan 2016 Salı 12:07
Murat Çetinkaya: Erdem Başçı'nın izinden giden genç başkan
banner322
Murat Çetinkaya: Erdem Başçı'nın izinden giden genç başkan
Merkez Bankası başkanlığını 19 Nisan'da Erdem Başçı'dan devralması beklenen Murat Çetinkaya'nın ismi Bakanlar Kurulu tarafından onaylanırsa, bankanın 85 yıllık tarihinin en genç ikinci...

1976 doğumlu Murat Çetinkaya, 1987 - 1993 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Rüşdü Saraçoğlu'nun ardından göreve atanan en genç başkan olacak.
 
Rüşdü Saraçoğlu, 39 yaşındayken Merkez Bankası Başkanı olarak göreve başlamıştı.

Dijital Baskı
 
 
Murat Çetinkaya, Merkez Bankası'nın dört başkan yardımcısı içerisinde de en genci. Çetinkaya, 2012'den bu yana Erdem Başçı'nın yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Boğaziçi mezunu siyaset bilimi uzmanı
 
Boğaziçi Üniversitesi'nde çift ana dal yapan Çetinkaya, Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler ile Sosyoloji bölümlerinden mezun olmuştu.
 
Yine Boğaziçi Üniversitesi'nde Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, aynı üniversitede uluslararası finans ve ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürüyor.
 
İslami finanstan Halkbank'a
 
Çetinkaya'nın bankacılık kariyeri ise Albaraka Türk ile başlamıştı.
 
Faizsiz bankacılığa dayanan İslami finans alanında faaliyet gösteren Albaraka Türk Katılım Bankası'nda uluslararası bankacılık ve faizsiz borç senedi (sukuk) alanında uzmanlaşan Çetinkaya, 2003'te Halkbank'a geçti.
 
Halkbank'ta uluslararası bankacılık ve yapılandırılmış finansman Daire Başkanı olarak göreve gelen Çetinkaya, daha sonra Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini devraldı.
 
Halkbank'ın ardından kariyerine bir diğer İslami finans kuruluşu olan Kuveyt Türk'te devam eden Çetinkaya, burada da Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştı.
 
Çetinkaya'nın bankacılık kariyeri boyunca uluslararası bankacılık deneyiminin olması sayesinde, yabancı yatırımcılarla iletişimin sağlıklı kurulmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Merkez Bankası kariyeri: Erdem Başçı'nın izinden
 
2012 yılında Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine gelen Murat Çetinkaya, basın karşısında çok ön plana çıkan bir isim değil.
 
Ancak çeşitli platformlarda yaptığı sunumlar, Merkez Bankası'nın yeni dönemdeki rolü ve para politikası stratejisi bakımından Erdem Başçı'nın 2011 yılından bu yana çizdiği çerveveyle örtüşüyor.
 
2012'de Katar'da "Yeni küresel ekonomik dönemde merkez bankalarının rolü" başlıklı bir sunum yapan Çetinkaya, Merkez Bankası'nın temel iki görevini vurguluyor:
 
-Fiyat istikrarının korunması
 
-Büyümenin desteklenmesi

Dijital Baskı
 
Bu noktada Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeleden taviz vermeden büyümeyi desteklemesi gerektiğini söyleyen Çetinkaya, piyasayla daha iyi bir iletişimin kurulması gerektiğini ve merkez bankaları arasında koordinasyonun önemli olduğunu ifade ediyor.
 
Türkiye'nin 2008 küresel krizinden bu yana uyguladığı makro ihtiyati tedbirlerin ekonomiyi dengelediğini söyleyen Çetinkaya, sunumunda, "Önümüzde hala zorluklar var ve yeni finansal sistem içerisinde merkez bankalarının rolü yeniden şekilleniyor" diyor.
 
Murat Çetinkaya ismini olumlu karşılayan piyasa oyuncuları da Merkez Bankası politikalarında sürekliliğin korunacak olmasının olumlu olduğunu düşünüyor.
 
 
 
 

Başçı görevini Durmuş Yılmaz'dan devralmıştı.



19 NİSAN'DA GÖREV SÜRESİ DOLUYOR

Halen MB Başkanı olan Başçı'nın görev süresi resmi olarak 19 Nisan'da sona erecek.

Başçı dönemini anlatan 4 grafik

 

Merkez Bankası başkanlığını bırakmaya hazırlanan Erdem Başçı döneminde göstergeler nasıl seyretti? İşte cevabı...

 



beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV