banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner248
19 Nisan 2024 Cuma

ABD Çin arasında siber savaş

Rusya Türkiye'nin doğalgaz talebini reddetti

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Gazprom, 2 yıl önce anlaşmaya varılmış olmasına rağmen 3 milyar metreküplük ilave doğalgaz talebini reddedildi.

10 Ekim 2015 Cumartesi 04:48
Rusya Türkiye'nin doğalgaz talebini reddetti
banner312
Rusya Türkiye'nin doğalgaz talebini reddetti
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Gazprom, 2 yıl önce anlaşmaya varılmış olmasına rağmen 3 milyar metreküplük ilave doğalgaz talebini reddedildi.

Rusya'nın en büyük doğalgaz şirketlerinden olan devlet kontrolünde doğalgaz şirketi olan Gazprom'un CEO'su Alexei Miller, Türkiye'nin Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz isteğinin reddedildiğini söyledi.
 
Türkiye ile Rusya yaklaşık iki yıl önce bu konuda mutabakat sağlamıştı.
 

Fakat Miller en az 2 milyar metreküp gazın, planlanan Türk Akımı boru hattından gönderilebileceğini belirtti.

 

Yıldız: Kaybeden Rusya olur

Taner Yıldız, "Doğalgazı Rusya'dan parasını verip alıyoruz, hibe veya bağışla değil." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, "Doğalgazı Rusya'dan parasını verip de alıyoruz. Herhangi bir bağış veya hibe yoluyla falan değil. Akkuyu'da da Rusya Federasyonu ile ticari bir iş yapıyoruz. Türkiye'nin çok riske gireceğini düşünmüyorum. O yüzden burada böyle bir projenin riske girmesi halinde asıl cebinden para çıkacak olan Rusya'dır" dedi.

 


DHA'nın haberine göre, Ak Parti Kayseri 2. sıra milletvekili adayı Taner Yıldız, seçim çalışmaları çerçevesinde Kayseri Yeraltı Çarşısı'nda esnafla çay ve simitten oluşan kahvaltı yaptı. Daha sonra burada son olaylarla birlikte Türkiye - Rusya ilişkilerinde gelinen notkayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Taner Yıldız, 'Anlaşmaların içinde olan birisi olarak söylüyorum  Bu gelinen noktayı her iki ülkenin de istediği temenni ettiği kanaatinde değilim. Rusya Federasyonu, sınır ihlalinin yanlışlıkla, sehven olduğunu açıkladı. Tabii ki biz bu beyana bu açıklamaya mutlaka dikkate almak isteriz. Ancak sehven yapılan hatanın tekrarı bütün zihinlerde tereddüt uyandırmıştır' dedi.

Taner Yıldız, şöyle devam etti: 'Rusya ve Türkiye'nin kurumsal hafızası çok rahatlıkla bu tür ilişkileri kucaklayabilecek kadar da derindir. İki ülke arasındaki ilişkiler tek taraflı nezaketle sürdürülmez ve muhafaza edilmez. Her iki tarafında aynı şekilde muhafaza etmesi gerekir. Rusya ile Türkiye'nin enerji sektöründe ciddi ilişkileri ve işbirliği var. Nükleer güç santralleri, enerji santralleri, Türk Akımı projesi, mevcut gaz ihracatı, ithalatı, her iki ülkenin bu açıdan bu ilişkiye itina göstermesi gerekir. Akkuyu santralinin yapımını üstlenen Rosatom yetkilileri açıklamaları yaparak bu manada bu projenin etkilenmeyeceğini ve projenin devam edeceğini söylediler. Benim de açıkçası tahmin ettiğim açıklama buydu. Her konuda Rusya Federasyonu ile aynı şeyleri düşünüyor olabiliriz. Suriye rejimi konusunda ve Suriye'nin içinde bulunduğu pozisyonda Rusya Federasyonu ile aynı şeyleri düşünmüyoruz. Ama şimdiye kadar siyasetin özellikle, enerji sektörü üzerindeki etkisini hafifletmek için bunu zaman zaman izole etmiştik. Tabii ki böyle bir ilişkiye itina göstermesi gereken öncelikle Rusya Federasyonu'dur. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu konuda yaptığı açıklamalar bu çerçevededir.'

Taner Yıldız, 'Biz doğalgazı parasını verip de alıyoruz. Herhangi bir bağış veya hibe yoluyla falan değil. Ortaya koyduğumuz projeler karşılıklı menfatleri içeren projeler. Nükleer güç santralleriyle ilgili projeyi yaparken, hem Türkiye'nin teknolojik kazanımı, enerji arzıyla ilgili tüm aldığı tedbirlerin önemli bir parçası, ama aynı zamanda Rusya federasyonu ticari bir iş yapmaktadır. Türkiye'nin çok riske gireceğini düşünmüyorum. O yüzden burada böyle bir projenin riske girmesi halinde ki, riske gireceklerini çok düşünmüyorum, asıl cebinden para çıkacak olan Rusya'dır. Bizim yaptığımız anlaşmalar, Türkiye Cumhuriyetinin finansman katkısını içermiyor. En fazla bu anlaşmalara itina göstermesi gereken taraf Rusya olduğu kaanatindeyim' diye konuştu.

Doğalgazda bu kış sıkıntı olmaz

Yıldız, Türkiye'nin Rusya ile doğalgazda bir sorun yaşaması halinde alternatifleri ve çözüm yolları olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Türk akımı yine Rusya'nın yalnızca Türkiye tarafından değil, AB ile ilgili bütün doğalgaz arzının önemli projesidir. Bunu isteyen Rusya'dır. Türkiye olarak projeye ortak olacağımızı kendilerine ilettik. 16 milyar metreküpden daha az bir rakamdan söz ettim. O yüzden şunu açıklıkla söylemem lazım. Bu tür ilişkilerin, gerek enerji, gerekse tüm ticari ilişkilere en fazla itina göstermesi gereken taraf Rusya Federasyonu olduğunu belirtmem gerekiyor. Ben, hem Türkiye hem Rusya kurumsal hafızasının daha sıkıntılı bir noktaya gelebileceğini düşünmüyorum. Bu konuda daha da itinalı davranacaklardır. Çünkü, doğalgazı, Almanya da dahil en fazla kullanan ülkeyiz. O açıdan Türkiye vazgeçilmez bir pazardır. Bu konuda sanayicilerimizin ve vatandaşların bir sıkıntı yaşacağını düşünmüyorum. Kış döneminde konutlarda sıkıntı olmaz . O zamana kadar bu işler toparlanacaktır. Türkiye tüm yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Türkiye'nin ayrıca doğalgaz konusunda bir çok alternatifi ve çözümler üretecek planları var.'

Taner Yıldız, medyada yer alan evcil havyanlar için dünyada 42 milyar dolar, insanlar için 20 milyar dolar harcandığı yolundaki haberi de cep telefonundan gazetecilere okuyup, 'Hayvan hakları elbette var. Hayvanlar insanlığa emanet ama insanlık için yapılan harcamaların da en az bu miktar kadar olması gerekirdi' diye konuştu.

 
TÜRKİYE'NİN İLK NÜKLEER SANTRALİNİ RUSLAR İNŞA EDECEK
 
Rusya 20 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'nin ilk nükleer santralini Mersin Akkuyu'ya yapacak. Rusya aynı zamanda Türkiye'nin en büyük gaz tedarikçisi.
 
Reuters haber ajansına konuşan bir enerji yetkilisi, Rusya'nın devre dışı kalması halinde Türkiye'nin mevcut boru hattı kapasitesinin ortaya çıkacak açığı kapatabilecek durumda olmadığını belirtti.

 
 ERDOĞAN BAŞKA YERDEN TEMİN EDEBİLİRİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya gezisi seyahati sırasında gerekmesi halinde Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının farklı yerlerden temin edilebileceğini söylemişti. 
 
 

TÜRKİYE TURİZM VE İHRACATTA BEDEL ÖDER

Yetkililer, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin "istenmeyen" noktalara gitmesi ve Rusya'nın petrol ile doğalgazda herhangi bir kısıtlama yapması halinde Türkiye'nin bu açığı kısa sürede kapatacak bir kaynak bulamayacağını belirtiyorlar. Böyle bir durumda Türkiye'nin önemli kalemlerinden turizm ile ihracat açısından bir bedel ödemek zorunda kalabileceği vurgulanıyor.
 
Bir ekonomi yetkilisi, "Türkiye sıcak ilişkileri bulunan Rusya ile her zaman yakın bir ticari ortak. İki ülke arasında sorun çıkarsa bunun ekonomiye yansımaları olur, bunu kabul etmek lazım" dedi.
 
Petrol ve doğalgazda yüzde 90'ın üzerinde ithalat bağımlısı olan Türkiye, doğalgazının yüzde 60'ını, petrolünün ise yüzde 35'ini Rusya'dan temin ediyor.
 
Öte yandan enerjide arz güvenliği ve çeşitliliği için yeni yatırımlara yönelen Türkiye'nin ilk nükleer santralini Rusya 20 milyar dolar yatırımla Mersin Akkuyu'ya yapıyor.


TÜRKİYE'NİN ENERJİ ORTAKLARI
 
Türkiye Rusya'nın dışında İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz, Nijerya ve Cezayir'den LNG alıyor.
 
Türkiye, Ukrayna üzerinden gelen ve Trakya'dan giriş yapan Batı Hattı ile Karadeniz'in altından gelip Samsun'dan karaya çıkan Mavi Akım üzerinden Rusya'dan doğalgaz alıyor.
 
TÜRKİYE'NİN RUS GAZINA ALTERNATİFLERİ
 
BOTAŞ yetkilileri, Rusya’yla doğalgaz ticaretinin aksaması halinde Türkiye’nin LNG ithalini arttırarak olumsuz etkiyi hafifletebileceğini belirtti.
 
Bunun kısa vadeli ve pahalı bir çözüm olduğuna işaret eden yetkililer, Türkiye'nin ilave kaynak bulması gerektiğinin altını çizdi.
 
TANAP’ın 2018'de tamamlanmasıyla da Azerbaycan'dan 16 milyar metreküp gazın hem Türkiye'nin tüketimine sunulması hem de Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracı öngörülürken, bu boru hattının kapasitesinin 2023'te 23 milyar, 2026'da ise 31 milyar metreküpe çıkması planlanıyor.
 
Öte yandan, İran’dan alınan yıllık 10 milyar metreküp yakın doğalgazın da 20 milyar metreküpe yükseltilmesine yönelik müzakerelere de geçen yıl başlanmıştı.
 
Kuzey Irak’tan gelmesi beklenen doğalgaza ilişkin görüşmeler devam ederken, bu gazın 2017'den sonra Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Türkmenistan gazıyla ilgili iyi niyet anlaşması uzun süre önce imzalanmıştı ancak Türkiye'ye ihracı için gereken altyapı henüz mevcut değil.

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV