banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner319
28 Mart 2024 Perşembe

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Anayasa Mahkemesi'nden Twitter kararı

Anayasa Mahkemesi, Twitter'ın engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda başvurucuların haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

02 Nisan 2014 Çarşamba 20:20
Anayasa Mahkemesi'nden Twitter kararı
banner312
Anayasa Mahkemesi'nden Twitter kararı
Anayasa Mahkemesi, Twitter'ın engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda başvurucuların haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Yüksek Mahkeme, gereğinin derhal yapılması için kararı, TİB ve Ulaştırma Bakanlığına gönderdi.

TİB'in, sosyal paylaşım sitesi Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi kararı üzerine, 3 kişi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Başvuruları ele alan Anayasa Mahkemesi, başvurucuların haklarının ihlal edildiğini, erişimin engellenmesinin, ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine karar verdi.

Yüksek Mahkeme, hak ihlalinin giderilmesi ve gereğinin yapılması için kararı, TİB ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme
Bakanlığına gönderdi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, yaptığı açıklamada, “Twitter'ın hemen açılması lazım" dedi.

"AÇMAZLARSA, SUÇ İŞLEMİŞ OLURLAR"

Feyzioğlu, TBB'nin yaptığı başvuru üzerine Ankara İdare Mahkemesi'nin Twitter yasağına "yürütmeyi durdurma kararı" verdiğini, ancak idarenin "kararı uygulamak için 30 gün sürem var" gerekçesiyle, yasağı kaldırmadığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Twitter'ın engellenmesi on milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği için, on milyonlarca kişinin özgürlüğünü engellediği için hükümet idare mahkemesinin kararını hemen uygulamayarak, suç işlemeye devam etmiştir. Anayasa Mahkemesi kararı da, idarenin suç işlemekte olduğunu tescil etmiştir. Twitter'ın hemen açılması gerekir" dedi.

Feyzioğlu, Twitter'ın derhal açılmaması halinde TBB olarak, bu kez Anayasa Mahkemesi kararını da ekleyerek, TİB aleyhine yeniden suç duyurusunda bulunabileceklerini de vurguladı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI ÖRNEK:TWITTER'A TOPLU YASAK MÜMKÜN DEĞİL

Anayasa mahkemesi kararı, "içtihat" oluşturması açısından da çok önemli. Yüksek Mahkeme, TİB'in twitter için verdiği toplu engelleme kararının "bireysel özgürlüklere aykırı" olduğunu hükmetmesi nedeniyle, bir daha bu yönde toplu bir engelleme kararı verilmesi mümkün olamayacak.

KARAR, İKİ AKADENİSYEN'İN BAŞVURUSU ÜZERİNE ALINDI

Anayasa Mahkemesi, Twitter yasağının "bireysel özgürlüklere aykırı olduğu yolundaki kararını iki akademisyenin başvurusu üzerine aldı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doc¸. Dr. Kerem Altıparmak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz 24 Mart 2014 Pazartesi günü Twitter’a Erişim Engellenmesi ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne 6216 Sayılı Yasanın 49. maddesinin 5. fıkrası uyarınca tedbir, İçtüzüğün 68. maddesi uyarınca öncelik verilmesi talebi ile başvurdu.

İki akademisyenin bu başvurusunu ise, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun yine bireysel başvurusu izledi.
İki akademisyen, twitter'a hükümet tarafından konulan toplu engellemenn Anayasa'nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin iletişim özgürlüğünü garanti altına alan maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunmuşlardı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, yasağın "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 1. maddesinin 3. fıkrasında" yer alan seçme ve seçilme hakkı çerçevesinde, "serbest seçimlere müdahale olduğu" gerekçesiyle başvurmuştu.

TANRIKULU: HÜKÜMET, ANAYASA SUÇU İŞLEMİŞTİR

Tanrıkulu, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, hükümetin twitter yasağı ile "anayasa suçu işlemiş olduğunu" belirterek, "seçme ve seçilme hakkına da müdahale olmuştur. Sanıyorum bu da Anayasa Mahkemesi kararının gerekçeleri arasında yer alacaktır. Twitter, sosyal medya, vatandaşlar açısından bir görüş oluşturma platformudur. Tüm gelişmeleri, görüşleri sadece twitter üzerinden izleyenler var. Twitter'a konulan toplu yasak, kişilerin görüş oluşturma özgürlüğüne müdahaledir" dedi.

Tanrıkulu, seçim öncesinde twitter'ın kapatılmış olması nedeniyle, bu hakka müdahale olduğunu, bunun tazmini için hukuksal olarak ne yapılabileceğini de araştıracaklarını söyledi.

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV