banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner288
25 Nisan 2024 Perşembe

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Balyoz'da tahliyeler başladı

Yargıtay, Balyoz Davası'nda kararını açıkladı. 34 sanığın beraat kararı onandı, 24 sanık hakkındaki karar bozuldu. Kararın ardından Silivri'den tahliyeler başladı.

09 Ekim 2013 Çarşamba 21:27
Balyoz'da tahliyeler başladı
banner322
Balyoz'da tahliyeler başladı
Yargıtay, Balyoz Davası'nda kararını açıkladı. 34 sanığın beraat kararı onandı, 24 sanık hakkındaki karar bozuldu. Kararın ardından Silivri'den tahliyeler başladı.


Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin temyiz incelemesinden sonra karara ilişkin yaptığı açıklamanın ardından haklarında tahliye kararı verilen Balyoz Davası'nın tutuklu sanıkları tahliye edilmeye başlandı. Emekli subay olan sanıklar, cezaevi dışında kendilerini bekleyen aileleri ile kucaklaşırken verilen kararın yeterli olmadığını dile getirdiler.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Balyoz davasına ilişkin temyiz incelemesini bitirmesi ve bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamanın ardından haklarında tahliye kararı verilen tutuklu sanıklar cezaevinden tahliye edilmeye başlandı.

Emekli oldukları için Silivir Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanıklardan emekli Albay Recai Elmas, "Vatan sağolsun. Çok mutluyum." demekle yetindi. Elmas, kendisini bekleyen yakınları ile tek tek sarılıp hasret giderirken kendisine yöneltilen soruları cevapsız bıraktı.

Bu sırada emekli Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu da tahliye edilen bir başka Balyoz sanığı olarak dışarı çıktı. Çuhadaroğlu da kendisine sorulan sorulara, "Önce eşime sarılabilir miyim." diye cevap verdi. Eşi ile kucaklaştıktan sonra Çuhadaroğlu, "2,5 yıl benim dağlarda cenazemi bekledi eşim. Ve bu devlet bana terörist dedi. Bu kadar yeter." diye konuştu.

Kararı nasıl değerlendirdiği sorulan Çuhadaroğlu, "İçerideki Türk Silahlı Kuvvetlerin, Türk ordusunun onurlu komutan ve zabıtaları dışarı çıkmadıkça hiçbirimiz özgür değiliz. Bu ülke, bu vatan şehitlerin kırık dişinin kanları ile kurtarılır. Şu anda teröristler kral, komutanlar terörist yapıldı." ifadesini kullandı.

Bazı sanıklar ise cezaevi içinden yakınlarına ait araçlarla çıkarken açıklama yapmak istemedikleri için cezaevi çıkışında durmamayı tercih etti.

Şu ana kadar cezaevinden Kemal Dinçer, Ali Aydın, Hakan Akkoç, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Hakan Dereli, İsmet Kışla, Halil Yıldız, Kemal Dinçer, Ali Rıza Sözen ve Ömer Faruk Ağa Yarman'ın çıktığı öğrenildi.

Cezaevi kapısında sanık yakınlarının bekleyişi sürüyor.



KARARLAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI. 2 SAYFALIK RAPOR 16 DAKİKADA OKUNDU

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz Planı davasında, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, Engin Alan, Ergin Saygun, Nejat Bek, Süha Tanyeri, Şükrü Sarıışık, Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını düzelterek onadı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yapılan duruşmalı temyiz incelemesinin ardından bugün karar açıklandı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Heyeti saat 10.12.'de salona girdi ve 2 sayfalık kararı okuması 16 dakika sürdü. Dairenin oy birliğiyle aldığı kararı, Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul okudu.

Başkan Ertuğrul, aralarında Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok, Bilgin Balanlı, Engin Alan, Ergin Saygun, Nejat Bek, Süha Tanyeri, Şükrü Sarıışık, Mehmet Otuzbiroğlu, Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını, "sanıklara vekalet ücreti yükletilmesi" ve sanık Berna Dönmez hakkında Türk Ceza Kanununun, "babalık hakkında men edilme" hükmünün uygulanmasındaki hata nedeniyle düzelterek onanmasına karar verildiğini bildirdi.

Ertuğrul'un okuduğu karara göre, 36 sanık hakkında verilen beraat kararı onandı.

Yargıtay 9. Dairesi, 25 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını yeterli delil bulunmadığından, 63 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını ise "sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu" kapsamında kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi geerekçesiyle bozdu.

88 KİŞİYE TAHLİYE

Daire, bu 88 sanığın tutuklu olanların tahliyelerine, haklarındaki yakalama kararlarının geri alınmasına karar verdi.

HAPİS CEZALARI ONANAN SANIKLAR

Yargıtay, 237 sanığın sanıklara vekalet ücreti yüklenmesi ve sanık Berna Dönmez hakkındaki 765 sayılı TCK'nın 33. maddesinin düzeltilmesi suretiyle onanmasına oy birliğiyle karar verdi.

Haklarında verilen hapis cezaları onanan isimlerden bazıları şunlar:

* Emekli Orgeneral Çetin Doğan
* Emekli Oramiral Özden Örnek
* Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına
* Emekli Albay Dursun Çiçek
* Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık
* Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı
* Emekli Orgeneral Ergin Saygun
* Emekli Korgeneral aynı zamanda MHP Milletvekili Engin Alan
* Emekli Korgeneral Nejat Bek
* Emekli Koramiral Kadir Sağdıç
* Korgeneral Yurdaer Olcan
* Süha Tanyeri
* Ahmet Feyyaz Öğütçü
* Mehmet Otuzbiroğlu
* Abdullah Gavremoğlu
* Deniz Cora
* Gürbüz Kaya
* Hanifi Yıldırım
* Korcan Polatsü
* Mustafa Önsel
* Ahmet Zeki Üçok

SANIK YAKINLARININ GÖZYAŞLARI

Sanık yakınları lanet olsun diye karara tepki gösterdi. Ağlayarak tepki gösterdiler.

16 yıl hapis cezası alan bir sanığın yakını karar sonrası Yargıtay Binası önünde isyan etti. Sanık yakını, "Benim kardeşim masum ama 16 yıl ceza yedi. İki yıldır içeride. Böyle adalet olmaz. Allah katına çıkacaksınız" dedi.

25 SANIK HAKKINDA VERİLEN CEZALAR BOZULDU

Yargıtay sanıklar, Abdullah Dalay, Ali Aydın, Halil Helvacıoğlu, Abdurrahman Başbuğ, Ahmet Necdet Doluel, Ahmet Türkmen, Bülent Akalın, Cumhur Eryüksel, Doğan Uysal, Gökhan Çiloğlu, Güllü Salkaya, Hakan Ilıca, Hüseyin Polatsoy, İlker Yunus,İsmet Kışla, Şafak Duruer, Tevfik Özkılıç, Tuncay Küçük, Adem Ceylan, Cafer Uyar, Canatan Turgut, Kenan Yüce, Murat Dülek, Ömer Faruk Ağa Yarman, ve Tülay Delibaş hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin sanıkların cezalandırılmasında yeterli, her türlü kuşkudan uzak, kesin inandırıcı delil bulunmadığından beraat kararı verilmesi gerektiğinden bozulmasına karar verdi. Yargıtay kararında, bozmanın niteliğine göre adı belirtilen sanıkların tutuklu olanların tahliyelerine, haklarında yakalama kararı çıkarılanların geri alınmasına hükmetti.

63 SANIK HAKKINDA VERİLEN CEZALAR DA BOZULDU

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanıklar Bora Serdar, Hasan Gülkaya, Levent Görgeç, Ahmet Tuncer, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Ali Rıza Sözen, Aytekin Candemir, Bahtiyar Ersay, Barboros Kasar, Behcet Alper Güney, Burhan Göğce, Can Bolat, Cemal Candan, Cüneyt Sarıkaya, Doğan Fatih Küçük, Dursun Tolga Kaplama, Erdoğan Koçoğlu, Erhan Kuraner, Fatih Altun, Fatih Musa Çınar, Fuat Pakdil, Gökhan Gökay, Hakan Akkoç, Halil Yıldız, Hamdi Poyraz, Harun Özdemir, Hasan Basri Aslan, Hasan Hakan Dereli, Hasan Nurgören, İkrami Özturan, İlkay Nerat, Kemal Dinçer, Mehmet Alper Şengezer, Mehmet Kemal Gönüldaş, Muharrem Selçuk Ünal, Murat Ataç, Mustafa Hamzaoğulları, Mustafa Yuvanç, Namık Koç, Nedim Ulusan, Nihat Özkan, Orkun Gökalp, Refik Hakan Tufan, Sami Yüksel, Sırrı Yılmaz, Soydan Görgülü, Suha Civan, Timuçin Eraslan, Veli Murat Tulga, Yaşar Dilber, Yunus Nadi Erkut, Yüksel Gamsız, Zafer Karakaş, Ahmet Şentürk, Ahmet Topdağı, Gökhan Murat Üstündağ, Kasım Erdem, Levent Ergün, Mümtaz Can, Nurettin Işık, Recai Elmaz, Suat Dönmez, Turgay Bülent Göktürk hakkındaki mahkumiyet hükümlerini de bozdu.

SANIKLARIN TAHLİYELERİNE KARAR VERİLDİ

Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararında sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu kapsamında kalması nedeniyle haklarında 5237 sayılı TCK'nın 316/2 ve CMK'nın 223/ 4- a maddeleri uyarınca 'ceza verilmesine yer olmadığına' karar verilmesi gerekçesiyle bozulmasına karar verdi. Ayrıca sanıkların bozmanın niteliğine göre adı okunan sanıklardan tutuklu olanların tahliyelerine ve haklarında yakalama kararı çıkarılanların yakalama kararlarının geri alınmasına hükmetti.

GENERALLER ARTIK 'ER'

Yargıtay'ın Balyoz davasında pek çok sanığın alt mahkemece verilen mahkumiyet kararını onamasının Türk Silahlı Kuvvetleri açısından da önemli bir sonucu var... Hükümleri kesinleşen, aralarında orgenerallerin de bulunduğu tüm muvazzaf ve emekli subayların rütbeleri geri alınacak. Hüküm giyen tüm subaylar 'er' statüsüne inecek. Kararla birlikte, hüküm giyen Muvazzaf subaylar ise TSK’dan çıkarılacak.

Cezaları onananlar arasında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Albay Dursun Çiçek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Korgeneral aynı zamanda MHP Milletvekili Engin Alan, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Korgeneral Yurdaer Olcan ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri de bulunuyor.

MADALYA VE KILIÇLAR DA GERİ ALINACAK

Haklarında hükümler kesinleşen ve ceza alan emekli/muvazzaf subaylar sadece rütbelerini kaybetmeyecek; Aldıkları tüm devlet üstün hizmet madalyaları ve nişanlar ile, kılıçları da geri alınacak.

ORDUEVİNE GİREMEYECEKLER

Ceza hükümleri onananlar, askeri tesislerden de yararlanamayacaklar. Hem kendilerinin, hem de ailelerine verilen askeri kimlikler de alınacak. Askeri tesislerden yararlanamayacaklar.

GENİŞ ÖNLEM ALINDI

Polisler tarihi karar öncesinde Yargıtay'ın girişlerine barikat kurdu.

“Balyoz Planı” davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, aralarında emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan ile emekli Oramiral Özden Örnek’in de bulunduğu 361 sanıkla ilgili kararını bugün açıkladı.

Yargıtay tarihinin en uzun duruşmasında, 9. Ceza Dairesi, 1 ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinledi. Savunmalar ağırlıklı olarak dijital verilerin sahteliği ve delil kabul edilemeyeceği üzerinde yoğunlaştı. Ayrıca verilerde zaman çelişkileri olduğu iddia edildi. Savunmaları sırasında sık sık yerel mahkemede savunma hakkının kısıtlandığını iddia eden avukatlar, Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul’un savunmanın kısıtlanmasına izin vermeyeceği açıklamaları için teşekkür etmişlerdi.

KARTLA GİRİŞ

Kararın açıklanacağı duruşma öncesinde gazeteciler ve avukatlar bile özel kart verilerek isimleri kontrol edilerek içeri alınıyorlar. Kararın açıklanacağı Yargıtay Konferans Salonu'nda da geniş güvenlik önlemleri alındı.

Karar nedeniyle medya, avukatlar ve sanık yakınları 09.15'te içeriye alınmaya başladılar. 250 kişilik Yargıtay Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, sanık avukatları, aileleri ve yakınları katıldı. Mevzuat gereği sanıklar ise duruşmaya katılamadı..

GENELKURMAY'IN GÖNDERDİĞİ ÇİKOLATAYI DAĞITTI, KUTUSUNU YERE ATTI

Genelkurmay Başkanlığı, Balyoz Davası sanıklarına da duruşmadan bir gün önce Kurban Bayramı nedeniyle çikolata gönderdi. Balyoz sanığı gazi Albay Hasan Basri Aslan'ın eşi Nefise Aslan, çikolatayı bu sabah Yargıtay'daki duruşmaya getirdi ve kapıda bekleyen basın mensuplarına dağıttı.

Nefise Aslan, üzerinde Türkiye haritası ve ay-yıldız bulunan kutuyu sinirlenip yere atınca polisler tutanak tutmak istedi. Aslan, kutuyu yerden aldı ve tutanak tutulmadı.

Nefise Aslan, karar öncesi son derece heyecanlı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ben çocuklarıma ne diyeceğim. Kızım 14, oğlum 26 yaşında. Psikolojileri bozuldu Geçen bayram, yap-boz kule (jenga) tahta oyuncak hediye gönderdiler. Hayatımız gibi. Yapın bozun diyorlar. Hayatımız karardı. Bu bayram da gazi, şehit yakınları ile birlikte bana da duruşmadan önce Genelkurmay'dan çikolata gönderdiler. Çikolatayı dışarda basın mensuplarına dağıttım. Kutuyu da sinirlendim yere atım. Bir polis kutunun üzerinde Türk bayrağı var diye tutanak tutmak istedi, kutunun üzerinde bayrak olduğunu görseydim zaten yere atmazdım. PKK ile mücadele ederken, aslansın kaplansın diye Doğu'ya gönderdiler, şimdi PKK'lılar başköşede bizimkiler hapiste."

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV