banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

25 Nisan 2024 Perşembe

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

F-4’ler dağa çakıldı: 4 şehit

Malatya Erhaç’taki 7. Ana Jet Üssü’nden dün gece uçuşu için kalkan 173. Şafak Filo’ya ait iki RF-4E tipi keşif jeti, inişe geçtikleri sırada dağa çarptı. Uçaklardaki 4 pilot şehit oldu.

25 Şubat 2015 Çarşamba 07:49
F-4’ler dağa çakıldı: 4 şehit
banner263
F-4’ler dağa çakıldı: 4 şehit
Malatya Erhaç’taki 7. Ana Jet Üssü’nden dün gece uçuşu için kalkan 173. Şafak Filo’ya ait iki RF-4E tipi keşif jeti, inişe geçtikleri sırada dağa çarptı. Uçaklardaki 4 pilot şehit oldu.

Malatya Erhaç’ta konuşlu 7. Ana Jet Üssü’nden dün akşam 18.07 sıralarında planlı gece eğitim uçuşu için havalanan iki adet RF-4E tipi keşif jeti düştü. Kazada jetlerde bulunan dört pilot şehit oldu. Askeri kaynaklar kol uçuşunda 10 bin fitte bulunan iki jetin görev dönüşü iniş yaklaşma hattında girdikleri bulut içinden çıktıktan sonra dağa çarparak düştüğünü, kazanın kesin nedeninin kaza kırım raporunun ardından belli olacağını bildirdi.
Malatya Erhaç’ta konuşlu 7. Ana Jet Üssü’nden dün akşam 18.07 sıralarında gece uçuş eğitimini gerçekleştirmek amacıyla kalkan 173. Şafak Filo’ya ait iki adet RF-4E tipi keşif jetiyle, havada 58 dakika kaldıktan sonra 19.05’te irtibat kesildi. İki jetle irtibat kesilir kesilmez, afad ekipleri başta olmak üzere ilgili birimler harekete geçirilerek, arama çalışmalarına başlandı. Yaklaşık 90 dakikalık arama faaliyetinin ardından iki uçağın da enkazına ulaşılırken, jetlerde bulunan dört pilotun da şehit düştüğü ortaya çıktı.

AFAD duyurdu
Yaşanan kazanın ardından bir helikopterin düştüğü yönünde de çelişkili bilgiler gelirken ilk resmi açıklamayı AFAD yaptı. AFAD’ın açıklamasında “Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre akşam saatlerinde 2 adet F-4 savaş uçağı radardan kaybolmuştur. Malatya, Diyarbakır ve Elazığ AFAD ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Bir pilotumuzun cenazesine ulaşılmış olup, arama-kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir” denildi. Bu açıklamanın ardından çelişkili bilgiler gelirken Malatya Valisi Süleyman Kamçı da iki askeri uçağın düştüğünü duyurdu. Kamçı enkaz bölgesi yakınlarındaki İkinciler Mahallesi’ne gelerek yetkililerden bilgi aldı. Ekiplerin sevk edildiği bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken dört pilota da ulaşılmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı resmi açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

‘Dört kahraman pİlot’
“Bu akşam (dün) 18.07’de Malatya’da konuşlu 7. Ana Jet Üssünden planlı gece uçuş eğitimi için kalkan iki adet RF-4E Keşif Uçağı ile saat 19.05’te radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama faaliyetlerine başlanmıştır. Saat 20.45’te iki uçağımızın da enkazına ulaşılmış ve maalesef dört kahraman pilotumuz şehit olmuşlardır. Bu elim kaza neticesinde şahadet mertebesine erişen kahraman pilot arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet kederli aile fertlerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce Türk Milletine başsağlığı dileriz.”
Ekinciler mevkiinde tepe bölgede ulaşılan enkazda Kurmay Binbaşı Salih Sezer, Üsteğmen Salih Atalay ile rütbeleri öğrenilemeyen Zeynel Özbahçeçi ve Onur Özkaya isimli subayların şehit olduğu öğrenildi.
Milliyet’e bilgi veren askeri kaynaklar, kol uçuşunda 10 bin fitte (yaklaşık 3 bin 48 metre) bulunan iki jetin görev dönüşü iniş yaklaşma hattında girdikleri bulut içinden çıktıktan sonra düşmüş olabileceklerini, kazanın kesin nedeninin kaza kırım raporunun ardından belli olacağını bildirdi. Pilotaj hatası, teknik sorun ve olumsuz hava şartları ihtimallerinin kaza kırım raporunun ardından belli olacağı kaydedildi.

‘DIŞARIDAN MÜDAHALE YOK’
Kazaya ilişkin ilk haberlerin duyulmasının ardından TBMM Genel Kurulu’nda MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, hükümetin bilgi vermesini istedi. Bunun üzerine söz alan İçişleri Bakanı efkan ala, “Maalesef Malatya’dan havalanan iki savaş uçağımızla daha sonra irtibat kesilmiş, haber alınamamıştır. Jandarma Komutanı olay yerine ulaştı, biraz önce rapor etmeye başladı. Bana ulaşan bilgi; pilotlarımızdan ikisinin şehit olduğu ama diğer ikisine ait şu anda bilgi yok” diye konuştu. Ala, bu ifadelerinden bir süre sonra yaptığı ikinci açıklamada, “2 uçağın da enkazına ulaşıldı malesef 4 şehidimiz var. F-4 fantom uçakları. Kaza kırım raporundan sonra kesin nedeni açıklanabilir ama Malatya sınırları içerisinde Akçadağ mevkiinde... Tahminlerimiz var. Birbirine çarpma olabilir büyük bir ihtimalle ya da hava şartları.. Uçakların düşürülmesi ya da dışarıdan bir şey söz konusu değil” diye konuştu.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Akçadağ ilçesinde akşam saatlerinde güvenlik birimlerini arayan köylüler, büyük bir patlama sesi duyduklarını ve bir alev topu gördüklerini belirtti. Kaza bölgesinde yoğun sis bulunduğu kaydedildi.

Erdoğan’dan taziye telefonu

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki askeri eğitim uçağının düştüğünü öğrenmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile telefonda görüştü. Erdoğan, yayımladığı taziye mesajında “Bu acı haber, milletçe hepimizi derinden üzmüştür. Görevlerini ifa ettikleri sırada hayatlarını kaybetmiş olan kahraman pilotlarımıza Allah’tan rahmet niyaz ediyorum” ifadesini kullandı. Kazayı Budapeşte’deki resmi temasları sırasında öğrenen Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Orgeneral Özel ile iki kez telefonda görüştü. Görüşmede, olayla ilgili bilgi alan Davutoğlu, 4 askerin şehit olması nedeniyle taziyelerini iletti.
TBMM Başkanı Cemil çiçek de Kanada’dan gönderdiği mesajında, “TSK’nın keşif uçuşu gerçekleştiren iki askeri eğitim uçağının Malatya Akçadağ ilçesi yakınlarında düştüğü elim kazada 4 pilotumuzun şehit olmasından büyük üzüntü duydum” dedi.

TBMM’de de Gündem oldu

Malatya’da yaşanan kaza TBMM Genel Kurulu’nda da yankı buldu. Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, “Biz de şehitlere Allah’tan rahmet diliyoruz, yakınlarının başı sağ olsun” dedi. CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Levent Gök ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de kazada şehit olan askerlere Allah’tan rahmet diledi. MHP Konya Milletvekili FARUK BAL, aldığı bilgiler doğrultusunda uçakların birbirine çarparak düşme ihtimalinin düşük olduğunu belirterek, Bakan Ala’dan düşme nedenine ilişkin yeni bir açıklama istedi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ise uçakların düşmesine ilişkin şüpheleri olduğunu söylerken Ala’ya uçakların uçaksavar veya güdümlü füze ile düşürülüp düşürülmediğini sordu. Ancak Ala, iki soruyu da yanıtsız bıraktı.

Keşif jetlerinde 12 şehit

Alınan bilgilere göre RF-4E keşif jetlerinin bugüne kadar yapmış olduğu kazalarda 12 pilot şehit oldu. 1974 yılından bu yana Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan jetler, Eskişehir’de 113. ve Erhaç’taki 173. Filo’da görev yapıyor. Akdeniz açıklarında Suriye tarafından 22 Haziran 2012 tarihinde düşürülen Yüzbaşı Gökhan Ertan komutasındaki RF-4E keşif jeti de, dünkü kazaya karışan jetler gibi 173. Filo’da görev yapıyordu. Bu uçakların yıl sonunda emekli edilerek, yerlerini F-16‘lara
bırakması bekleniyor.

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV