banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner314
29 Mart 2024 Cuma

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Soykırım tasarısı Almanya Parlamentosu'nda kabul edildi

1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarı Almanya Federal Meclisi'nde kabul edildi. Türkiye'nin sert tepki gösterdiği tasarının oylamasında 1 çekimser, 1 hayır oyu çıktı.

02 Haziran 2016 Perşembe 17:47
Soykırım tasarısı Almanya Parlamentosu'nda kabul edildi
banner311
Soykırım tasarısı Almanya Parlamentosu'nda kabul edildi
1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarı Almanya Federal Meclisi'nde kabul edildi. Türkiye'nin sert tepki gösterdiği tasarının oylamasında 1 çekimser, 1 hayır oyu çıktı.

İktidardaki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller'in birlikte hazırladığı karar tasarısı, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımladı. Tasarının görüşmeleri yaklaşık 1 

saat sürdü.

ALMAN İMPARATORLUĞU DA SORUMLU TUTULUYOR

Parlamentoda oylanan taslak metnin başlığının yanında iki ayrı yerde de "soykırım" kelimesine yer verildi. Metinde yaşananlardan dönemin Alman İmparatorluğu da sorumlu tutuldu. Metinde ayrıca, Alman hükümetine Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi için çaba göstermesi çağrısı da yer aldı.
"Alman Parlamentosu, Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara karşı 100 yılı aşkın bir süre önce başlanan tehcir ve katliamın kurbanlarının anısı önünde saygıyla eğiliyor" denilen metinde, şu ifadeler yer alıyor:

"Dönemin Jön Türkler rejiminin talimatıyla 24 Nisan 1915’te Osmanlı Konstantinopolis’inde 1 milyonu aşkın etnik Ermeni’nin sistematik tehcir ve kıyımı başladı. Onların kaderi 20’nci yüzyılda yaşanan korkunç kitlesel kıyımların, etnik temizliklerin, tehcirlerin ve hatta evet soykırımların bir örneği.
Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefiki Alman İmparatorluğu’nun yaşananlardaki rolü için “utanç verici” ifadesi kullanılan metinde, Alman diplomatik temsilcileri ve misyonerlerin açıkça uyarmasına rağmen Almanya’nın o dönem bu insanlık suçunu durdurmayı denemediğine dikkat çekiliyor. Parlamentoya sunulan ortak metinde ayrıca, Osmanlı İmparatorlu’ndaki Asuriler, Süryaniler ve Keldaniler gibi Hıristiyan azınlığın da soykırıma uğradığı iddia ediliyor.
OKUL MÜFREDATLARINDA YER ALSIN'

Soykırım iddialarının Almanya’da okulların müfredatlarına konulması ve gelecek kuşaklara aktarılması da istenirken, bunun Almanya’da yaşayan Türk ve Ermeni kökenlilerin uyumuna katkı sağlayacağı belirtiliyor.
MERKEL OYLAMAYA KATILMADI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise programları nedeniyle oylamaya katılmadı.
Tasarının tartışıldığı oturumda hükümet sıralarının da çoğu  

boş kaldı. Toplantıyı Türkiye adına Berlin Büyükelçiliği Müsteşar Yardımcısı Gül Özge Kaya takip etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer ise Federal Meclis'te alınacak kararın Türkiye ile ilişkilerde kalıcı bir hasar yaratmayacağını umduğunu söyledi. Schaefer, "İlişkiler kolay kolay bozulamayacak kadar çok yönlü" dedi.

MERKEL'DEN İLK AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Parlamentosunun 'soykırım' kararını kabul etmesinin ardından ilk kez konuştu. Merkel konuya ilişkin, "Almanya'nın Türkiye ile ilişkileri güçlüdür" dedi.

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV