banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner287
29 Mart 2024 Cuma

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Taksim’de ‘1 Mayıs’ gerginliği

Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili açıklama yapmak isteyen sendika üyesi grup ile polis arasında gerginlik yaşandı.

21 Nisan 2014 Pazartesi 14:24
Taksim’de ‘1 Mayıs’ gerginliği
banner266
Taksim’de ‘1 Mayıs’ gerginliği
Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili açıklama yapmak isteyen sendika üyesi grup ile polis arasında gerginlik yaşandı.

1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili açıklama yapmak isteyen sendikalara üye bir grup, Taksim Meydanı’nda toplandı.

Sendika üyeleri, açıklama yapmak için Gezi Parkı’na gitmeye çalıştı.

Buna izin vermeyen polis ekipleri ile sendika üyeleri arasında gerginlik yaşandı.

Polis ekipleri, sendikacılara kalkanlarla müdahale etti. Bu sırada bazı kişiler gözaltına alındı.

Sendika üyeleri meydana bulunan bir otele girdi.
"İNADIMIZ YOK"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Bizim Taksim diye bir inadımız yok. 'Mitingleri
ille de Taksim'de yapalım' diye inadımız yok. Mitingleri Yenikapı'da, Kadıköy'de, Maltepe'de yapabiliriz ama 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele günü anmasını kesinlikle Taksim'de yapmak zorundayız" dedi.

Beko, 1 Mayıs kutlamaları gündemiyle toplanan "DİSK Marmara Bölge Temsilciler Kurulu Toplantısı"nın açılışındaki konuşmasında, iradelerini işçi sınıfından aldıklarını söyledi.

Yetkililerin, 1 Mayıs'taki kutlamalar için adres olarak Yenikapı, Kadıköy ve Kartal'daki alanları göstermesini kabul etmediklerini belirten Beko, "Bizim için 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele gününün yapılacağı yer Taksim'dir" ifadesini kullandı.

Beko, 2010, 2011 ve 2012'de, Taksim'de 1 Mayıs'ın şenlik havasında kutladıklarını ancak geçen yıl inşaat çalışmaları nedeniyle burada kutlama yapılmasına izin verilmediğini anlatarak, şunları söyledi:

"Geçen yıl yaptığımız araştırmalarda 230 bin işçi arkadaşımızın Taksim Meydanı'nda çok rahat bir şekilde 1 Mayıs kutlamalarını yapabileceğini ve katılacak tüm işçi arkadaşlarımızın can güvenliğini alabileceğimizi söyledik. Maalesef sabahın erken saatlerinde konfederasyonumuz polis tarafından abluka altına alındı, İstanbul'da adı belli olmayan bir sıkıyönetim ilan edildi. 4 arkadaşımız ağır yaralandı, hayati tehlikeyle karşı karşıya kaldı."
-"Barışçıl girişimlerimize devam edeceğiz"

DİSK Genel Başkanı Beko, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlamak istediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bizim Taksim diye bir inadımız yok. 'Mitingleri ille de Taksim'de yapalım' diye inadımız yok. Mitingleri Yenikapı'da, Kadıköy'de, Maltepe'de yapabiliriz ama 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele günü anmasını kesinlikle Taksim'de yapmak zorundayız. Otel çatılarından 1 Mayıs 1977'de işçi arkadaşlarımıza faşist katiller tarafından ateş açıldı. 37 arkadaşımız burada can verdi. Daha sonra 1 Mayıslar'da can veren kardeşlerimiz de oldu. Onların katilleri bulununcaya, adalete teslim edilinceye kadar kesinlikle 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele günüyle ilgili Taksim sevdamız bitmeyecek."

1 Mayıs kutlamalarına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına işaret eden Beko, "Devlet, hükümet olarak 1 Mayıs günü burada yapılacak olan etkinlikle ilgili izin vermezseniz Anayasa'yı ve AİHM'i ayaklar altına almış olursunuz" değerlendirmesinde bulundu.

Kani Beko, geçen hafta İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile 1 Mayıs'a ilişkin yaptıkları görüşmeye de değinerek, "Biz de önümüzde bir süre olduğunu, bu sürede her zaman görüşmelere açık olduğumuzu kendisine ifade ettik. Sabahın erken saatlerine kadar görüşerek, konuşarak Taksim'in açılması konusunda gerekli barışçıl girişimlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Nihai hedefimizin, 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele günü kutlamalarının adresinin Taksim olduğunu, bir kez daha ilan etmek istiyorum" diye konuştu.
BİBER GAZI VE GÖZALTI

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu 1 Mayıs Komitesi, Gezi Parkı merdivenlerinde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis açıklamaya izin vermedi. Yapılan pazarlıklara rağmen polis geri adım atmayınca çevik kuvvet ekipleri grubu Taksim Meydanı'na doğru sürükledi. Grup, basın toplantısını yaptığı Taksim Hill otel önüne kadar sürüldü. Bu sırada gruba biber gazı sıkıldı. Kalkanları kullanan polisler grubu dağıtmaya başladı. Gruptakilerden 8'i polis tarafından gözaltına alındı.
SENDİKALAR KARARLI

DİSK Genel Başkanı Kani Beko daha önce yaptığı açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde DİSK’in, KESK’in, Tabip Odası’nın, TMMOB’un ortak görüşü olarak, Taksim’de neden olunacağının İstanbul Valiliği’ne açıklandığını söylemişti. 1 Mayıs’ın normal bir miting olmadığını savunan Beko, “Bizim 37 görev şehidimiz Taksim alanında katledildiğinden dolayı 1 Mayıs 1977’de katledilen bu arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar Taksim sevdamız devam edecektir’’ demişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Gezi Parkı eylemlerini eleştirerek 1 Mayıs öncesi Taksim ve Kadıköy meydanlarında eylemlere izin verilmeyeceğinin söylemişti. Erdoğan 1 Mayıs için adres olarak Yenikapı ve Maltepe’yi göstermişti.

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV