banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

29 Mart 2024 Cuma

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Alışagelmişin dışında bir camii

Büyükçekmece de yer alan Mimar Emre Arolat tarafından yapılan Sancaklar Camii alışılmışın dışında görüntüsüyle dikkat çekiyor.

09 Ekim 2013 Çarşamba 22:50
Alışagelmişin dışında bir camii
banner311
Alışagelmişin dışında bir camii
Büyükçekmece de yer alan Mimar Emre Arolat tarafından yapılan Sancaklar Camii alışılmışın dışında görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Dünya Mimarlık Festivali'nde birinci olan Sancaklar Camii’nin efsanesini anlatan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Sancak Grup Yön. Kur. Başk. Suat Sancak, temeli 2011 Mayıs ayında atılan caminin Kurban bayramından sonra açılacağı müjdesini verdiler.

Alışagelmiş camilerden farklı yapısıyla dikkat çeken cami Hz. Muhammed’e ilk vahiy geldiği Hira mağarasından esinlenerek inşa edildi. Mimarlık Oskarı olarak bilinen Dünya Mimarlık Festivalin de birincilik ödülüne layık görülen camii görenleri hayrete düşürüyor.

Dışarıdan bakıldığında camiye benzemeyen Sancaklar caminin yerin altında olup eski yapıları andırdığını söyleyen Başkan Akgün; “Son derece önemli bir eser kazandırdık ülkemize. Emeği geçen Başta Emre Arolat olmak üzere sancaklar ailesine şahsım ve Büyükçekmece halkı adına teşekkür ediyorum” dedi.

Gurur verici…

Uluslararası ödül almış bir camiye ülkemizin sahip olmasının onur verici bir durum olduğunu anlatan Başkan Akgün “ Çok önemli bir çizgi yakaladık ve Emre hocanın projesiyle dünya çapında 2 ödül aldık. Proje bazında Barselona da ve bitmiş mimari projenin eseri olarak da Singapur da birincilik ödülü alan bir ibadet haneye sahibiz” şeklinde konuştu.



Büyükçekmece'nin alışıla gelmiş Osmanlı ve Selçuklu tarzı camilerden farklı bir camiye sahip olduğunu dile getiren Başkan Akgün konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “ Cami denince toplum da kubbeli, minareli bildiğimiz Osmanlı, Selçuklu tarzını taşıyan binalar olarak bilinir. Sancak ailesi bu projeyi ilk bana getirdiğin de Hira Mağarasından mı esinlenerek yapıldığını söyledim. Gerçekten de Sancak ailesi bu işe emeğini, parasını, gönlünü verdiler. Ülkemize böyle bir eseri kazandırma noktasında cömert davranmış olmalarından dolayı hem kendilerine hem ailelerine hem de kurumlarına şahsım ve Büyükçekmece halkı adına tekrardan çok teşekkür ediyorum. ”

Bu caminin bir yaşam alanı olarak kullanılacağını da aktaran Başkan Akgün; “ Bu eser ibadethane olarak sadece beş vakit namazın kılındığı yer olarak kalmayacak. Arka kısmında yer alan kütüphanede özellikle dini konularda yüksek lisans, doktora, mastır hazırlamak isteyenlerde gelip faydalanabilecek ve sürekli yaşayan bir ibadethane olarak hayatını devam ettirecek"dedi.

Sadeliğiyle dikkat çekiyor…

Sancaklar Camii'nin sadeliği ile dikkatleri üzerine topladığını vurgulayan Başkan Akgün; “ Caminin esas özelliği bizim dinimizin sadelik üzerine kurulması ve bu sadeliği herkesin burada görecek olmasıdır” diye konuştu.

7400 m2lik alanda yer alan caminin kapalı alanı 1200 m2 olup 650 kişinin ibadet edebileceğini söyleyen Suat Sancak; “ Hira mağarasından esinlenerek yapıldı bu cami. Sadeliğin olması gerektiği düşüncesiyle aydınlatma konulmadı. Gün ışığının içeri girmesiyle aydınlanan cami de minareye çıkmak için hem merdiven hem de asansör yerleştirdik. Dışarıdan bakıldığında camiye benzemediği için minare yerleştirdik. Kurban bayramından açılmasını düşündüğümüz caminin turistler tarafından da yoğun ilgi göreceğini düşünüyorum” diye belirtti.

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV