banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner288
19 Nisan 2024 Cuma

Filistinli Gazeteciler Sendikası acı bilançoyu açıkladı

Sancaklar Camiisinin temeli atıldı…

Büyükçekmece Toskana Vadisinde dünyaca ünlü Mimar Emre Arolat’ın çizimini yaptığı Sancaklar Camii’sinin temeli büyük bir törenle gerçekleşti Yerin 6 metre altına yapılacak ve mağarayı andıran bu cami projesiyle Arolat, Barselona'da “Dünya Mimarlık Ödülü” aldı.

03 Haziran 2012 Pazar 00:03
Sancaklar Camiisinin temeli atıldı…
banner266
Sancaklar Camiisinin temeli atıldı


Büyükçekmece Toskana Vadisinde dünyaca ünlü Mimar Emre Arolat’ın çizimini yaptığı Sancaklar Camii’sinin temeli büyük bir törenle gerçekleşti Yerin 6 metre altına yapılacak ve mağarayı andıran bu cami projesiyle Arolat, Barselona'da “Dünya Mimarlık Ödülü” aldı.
Camii temel atma töreninde açılış konuşması yapan Hedef Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Peygamber soyundan geldiğini belirterek,” Sancaklar ailesi olarak 8’ in üstünde camii, 20’ ye yakın hastane yaptık. Camilerle ilgili günümüz çağının çizgilerinden farklı hep geleceğe yönelik çalışmalar yapmaya hassasiyet gösterdik ve Sancaklar Camii projesinde dünyaca ünlü bir marka haline gelmiş Mimar Emre Arolat ile çalışmaktan dolayı mutluyum” dedi.
Ethem Sancak’tan sonra camii ile ilgili duygularını ifade eden Sancaklar Camiisinin Mimarı Emre Arolat, ”Bir mimarın bir ibadet yeri tasarlaması çok kolay bir şey değil. Sürekli camii tasarlayan birisi değilim, gökdelenler, konutlar ve iş merkezleri tasarlamak kolayda, bir ibadet yeri tasarlamak çok zor. O felsefenin içine girmek, özellikle bizim kuşağı içine çekmek çok da kolay değil. Böyle bir projeyi başkana sunduktan sonra Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Zaten burada olması gereken bu tür projedir” dediğinde rahat bir soluk aldım” şeklinde konuştu.
Arolat Sancaklar Camii Projesini şöyle anlatıyor,” Genellikle cami yapımı sosyal bir gösteriş aracına, cami mimarlığı da bu gösterişin ete kemiğe bürünmüş nesnesine aracılık ediyor. Ancak benim yapacağım sade ve mütevazı olacak. Bu çalışmam Osmanlı'daki kent duvarı, duvardan sonra avlu, son cemaat yeri, ondan sonra esas ibadet yeri silsilesi çok kentsel bir kurgu. Direksiz, hiçbir konvansiyonel yapısal unsur barındırmayan bir mekân olacak. Caminin üst avlusundaki parkın etrafını çevreleyen yüksek duvarlar, dışarıdaki karmaşık dünya ile kamusal parkın huzurlu atmosferi arasındaki belirgin sınırı vurguluyor” dedi.
Parktan dışarı uzanan uzun saçağın dışarıdan algılanan tek mimari unsur olarak belirdiğini söyleyen Arolat,” Bu saçağın altında yer alan yapıya parkın içinden geçen üst avludaki bir yol ile erişilebiliyor. Arazide ilerleyip, tepeden aşağıya inerek duvarlar arasından camiye girince, dışarıdaki dünya tamamen geride bırakılıyor ve yapı bütünüyle topografya ile bütünleşiyor. Basit bir mağarayı andıran camide Kıble duvarı boyunca yer alan yarıklar, ibadet alanının yönelimini güçlendirirken, güneş ışınlarının da iç mekâna süzülmesini sağlıyor” ” şeklinde konuştu.
Eski İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağırıcı, ”Eskiden camiiler padişah fermanı ve müsadesi ile yapılırdı. Şimdilerde ise çok değerli vakıflar tarafından günümüzün çağına ve ileriki yıllara göre camilerimiz projelendiriliyor. Bu değerli projeler ile camilerimiz statik açıdan ve estettik açıdan çok güzel çalışma olarak ortaya çıkmakta. Bu konuda değerli ve son yüzyıla uygun projelerle camileri bizlere kazandıran Sancak’lar Vakfı’na teşekkür ediyorum” dedi.
İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran,” Camii Projesi ile ilgili bana sunum yapıldıktan sonra bu proje bende; birinci olarak, Peygamber mescidinin tavazzuhunu ve ruhaniyetine taşıyan bir güzellik, bir duygu bağı olarak hissettirdi. İkinci olarak, bu eser, tarihi birikimimizi modern üslup ve dille taşıyan bu camii aynı zamanda üçüncü olarak ta, bu çağ ile buluşan, çağın mimari birikimi ve değerleri ile barışık onları ibadethaneye taşıyan bir içerik taşıdığını görerek çok beğendim” ” şeklinde konuştu.
Bölgede çok değerli günümüz çağına uygun yapılaşmalar olduğunu ve bu yapılaşmalar uygun ibadethaneler ve eğitim yuvaların yapıldığını dile getiren Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “30’ dan fazla camii yapma ve 30’dan fazla okul yapmak bize nasip oldu. Devletin yapması gereken çoğu çalışmaları, yapıp devletin ilgili kurumlarına teslim ettik” dedi.
Bu bölgede şimdiye kadar camii yapma talebi olmadığını ve ilk olarak ta Sancaklar Vakfının Camii yapma isteği ile geldiklerinde çok sevindiğini dile getiren Başkan Akgün,”Buraya gerçekten olması gereken bir çalışmaydı. Bu eserin bana sunumu yapıldıktan sonra, burada dini bir eser olduğunun işaretini güçlendirilmesi gerektiğini söyledim ve proje ile ilgili başka hiçbir şeye dokunmadım. Bu çalışmanın bir an önce bitmesini arzu ettim ve içimden de geçerken toplu olarak kıldığımız teravi, Cuma namazlarımızı kılma isteği doğdu bende ” şeklinde konuştu.
Bu camii projesinin bittikten sonra İstanbul’un her bir yerinden buraya namaz kılınmaya gelineceğini dile getiren Başkan Akgün,” Sancak Ailesini kutluyorum. Şehrimize ve ülkemize çok önemli bir eseri dünyaca ünlü mimarımızla birlikte ilçemize kazandırdığınızdan dolayı bu ilçenin belediye başkanı olarak mutluyum, emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum” dedi.
Büyükçekmece Müftüsü Mehmet Narinin temel atma duası öncesi konuşma yapan Sancak Grup ve Sancaklar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Suat Sancak,” Bu bölgede Camii olmaması büyük bir eksiklikti. Camii Projesi bölgenin yapısına çok uygun. Bu eksikliği bir an önce gidermek için Camii’yi çok kısa zamanda bitirmeye çalışacağız. Özellikle bu projede bize destek veren Büyükçekmece Belediye Başkanımız Dr. Hasan Akgün’e çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Sancak Grup ve Sancaklar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Suat Sancak’ın konuşmasından sonra İlçe Müftüsü Mehmet Narin’in temel atma duası eşliğinde hayırlısı olsun temennileri ile butona basıldı ve dünyaca ünlü camii projesinin temeli atıldı. 

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV