banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner296
29 Mart 2024 Cuma

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Türk edebiyatının 'ilk savaş romancısı' Halide Edip Adıvar anılıyor

Kurtuluş Savaşı'nın 'Halide Onbaşısı', Türk edebiyatının 'ilk savaş romancısı' Halide Edip Adıvar, vefatının 57'nci yılında anılıyor.

10 Ocak 2021 Pazar 14:51
Türk edebiyatının 'ilk savaş romancısı' Halide Edip Adıvar anılıyor
banner229
Türk edebiyatının 'ilk savaş romancısı' Halide Edip Adıvar anılıyor

Kurtuluş Savaşı'nın 'Halide Onbaşısı', Türk edebiyatının 'ilk savaş romancısı' Halide Edip Adıvar, vefatının 57'nci yılında anılıyor.

Beylikdüzü Tabela

Halide Edip Adıvar, 9 Ocak 1964'te 82 yaşında hayatını kaybetti ve cenazesi, İstanbul Merkezefendi Mezarlığına defnedildi.

Halide Edip ADIVAR Halide Onbaşı Sosyal medya ortamlarında anılarak vatan severlerin yüreğinde yaşadığını kitap sayfaları arasından el salladığını görüyor.

HALİDE EDİP ADIVAR KİMDİR?

Türk edebiyatının önemli yazarlarından olan Halide Edib Adıvar, 1884 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlköğrenimini özel dersler alarak tamamladıktan sonra Üsküdar Amerikan Koleji‘ne gitti. Küçük yaşlardan itibaren İngilizce dersi aldı. İlk çeviri kitabı “Ana” 1897 yılında yayımlandı.


Üsküdar Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra çeşitli eserlerin çevirisini yaptı. İkinci Meşrutiyet’in ilan edilmesiyle birlikte kadın hakları konusunda yazılar yazdı. İlk yazısı, “Tanin” adlı gazetede yayımlandı.

Bir dönem öğretmenlik ve müfettişlik görevlerinde bulundu. Teali-i Nisvan Cemiyeti’nin (Kadınları Yükseltme Derneği) kurucularından biri oldu.

İzmir’in Yunanlılar tarafından işgalini protesto etmek için düzenlenen Fatih, Beşiktaş, Kadıköy ve Sultanahmet mitinglerinde yaptığı ateşli konuşmalarla dikkat çekti.

Mili Mücadele‘ye katılmak için Anadolu’ya gitti. İngilizlerin İstanbul’u işgal etmesi üzerine İstanbul Hükümeti tarafından idama mahkum edildi. Kurtuluş Savaşı sırasında cephede görev yapan Halide Edib’e; Sakarya Savaşı’nda onbaşı, İzmir’in kurtuluşunun ardından da başçavuş rütbesi verildi.

Cumhuriyetin ilanından sonra yurtdışına giderek 14 yıl İngiltere ve Fransa’da kaldı. 1939 yılında Türkiye’ye döndü ve İstanbul Üniversitesi‘nde görev yapmaya başladı. 1950 yılında Demokrat Parti‘den İzmir Milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. Halide Edip Adıvar, 9 Ocak 1964 tarihinde hayatını kaybetti.

HALİDE EDİP ADIVAR'IN ESERLERİ
Roman
Vurun Kahpeye
Handan (Türk edebiyatında kadın psikolojisini konu alan ilk eser olarak kabul edilir. Kendi mektuplarını bir araya getirip oluşturduğu bir eser olması sebebiyle aynı zamanda otobiyografik özellik taşır.)
Ateşten Gömlek
Sinekli Bakkal (İkinci Abdülhamit döneminde İstanbul’un kenar mahallesinde yaşayan farklı niteliklere sahip karakterler üzerinden Doğu-Batı sorunsalını ele almıştır.) 
Tatarcık
Yeni Turan
Raik’in Annesi
Seviyye Talip
Hikaye
İzmir’den Bursa’ya (Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Falih Rıfkı Atay  ile birlikte yazmıştır.)
Dağa Çıkan Kurt
Harap Mabetler
Anı
Türkün Ateşle İmtihanı (Kurtuluş Savaşı’nın belirli bir dönemini anlatan bu eser, yapılan mücadelenin nasıl şartlar altında ve ne fedakarlıklarla yapıldığını ortaya koyar. Romanın büyük bit bölümü Peyami’nin hatıra defterinden oluşmaktadır.)
Mor Salkımlı Ev (Bu eserde Halide Edip Adıvar kendi hayatını anlatmaktadır.) 
Oyun
Maske ve Ruh





ESNAF REKLAM PAKETİ


WEB SİTENİZİ YAPTIRIN



Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV