banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner296
29 Mart 2024 Cuma

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Onlar Kadın

07 Mart 2014, 17:36

Onlar Kadın
Kadınlar, 19. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar siyasal ve toplumsal hakları uğruna mücadele etmişlerdir. Öyle ki, kadınlarımızın ne kadar kutsal varlıklar olduğunu bilmeyen yoktur. Hayatları boyunca türlü zorluklarla karşılaşmış olan kadınlarımız savaşsız, sömürüsüz bir dünya için mücadele etmeye karar verirler. Bunun üzerine 8 Mart 1910'da değişik ülkelerden sosyalist, ilerici, devrimci kadınlar Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplanırlar. Almanya işçi hareketinin tanınmış önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart'ın “ Dünya Kadınlarının Mücadele ve Dayanışma Günü ” olarak ilan edilmesini önerir. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı kayıtlara 1921’de Moskova'da geçer. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlenir. 8 Mart artık dünya kadınları için önemli bir gün olur. Türkiye’de ise, ilk kez 1921 yılında "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" adıyla kutlanır. Yıllarca kadınlarımız bugüne sahip çıkarak günümüze kadar taşınmasını sağlamışlardır. Artık kapalı alanlardan sokaklara taşınan kadınların, sahip çıktığı bir gün haline gelen 8 Mart, eşit yaşam hakkı mücadelesinin simgesi halinde her şehirde özgürleşme, dayanışma hareketi olarak kadınlara atfedilen “doğuştan kadın” ezberinin önüne geçer.
Kadın olmak, hayata ezik başlamak değil, aksine hayata karşı dimdik durup her şeyi göğüsleyebilmektir. Dünyada kadınları sınırlamaya çalışan birçok lider olmasına rağmen Türkiye’de ise, kadınları el üstünde tutan bir lider olarak Atatürk, Türk kadınına gereken değeri vermiş, medeni ve siyasi haklara kavuşması, seçme ve seçilme hakkının tanınması gibi önemli haklara kavuşmasını sağlayarak kadınlarımızın da çağdaş birer birey olmasının öncüsü olmuştur. İkinci sınıf vatandaş muamelesi görmeleri, istismar edilmeleri bir kenara, günümüzde her gün kadınların herhangi bir alanda ilk olduğu yönünde haberler çıkmaktadır. Kadınların yer aldığı alanlarda işlerin daha dürüst, daha disiplinli, daha verimli, daha renkli ve daha yaratıcı biçimde yürüdüğüne dair görüşler de gün geçtikçe artmaktadır. Bu başarılar temel olarak; kadınların dünyada ve ülkemizde çeşitli alanlarda ilk oluşlarına ilişkin ayrıntılara yer vermekte, dünyada ve Türkiye’de başta siyaset alanı olmak üzere sosyal yaşamın bütün alanlarında gelinen durumu ortaya koymuştur.
Ayakları üzerinde duran kadınlarımız, tarih boyunca önemli başarılara imza atmışlardır. Erkekler ile eşit işlerde çalışmalar sürdürmeleri ve bu alanlarda başarılı olmaları bunun en güzel kanıtıdır belki de. Kadınlarımızın başarılarından söz etmişken, aklıma ilk gelen Sabiha Gökçen oluyor. O, dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve ilk kadın Türk pilotu olma şerefine nail olmuştur. Türkiye’de kadınlarımızın başarıları adına yaptıkları çalışmalar ve unvanları bununla sınırlı kalmıyor tabii ki. Tansu Çiller, Türkiye’nin ilk kadın başbakanı ve ilk kadın Dışişleri Bakanıdır. Ekonomi Bölümü’nü bitirdikten sonra bu alanda çalışmalarını sürdürmüş, ekonomi üzerine yazılarını yayımlamıştır. Afife Jale, ilk Türk kadın tiyatro oyuncusudur. Babası Hidayet Bey, onun oyuncu olmasına karşı çıkmış, o ise evinden ayrılarak mesleğe atılmış ve inancının sonucunda başarılı sonuçlar elde etmiştir. Kara Fatma, Bursa'nın kurtuluşuna imza atmış bir mücahit kadınımızdır. Balkan Harbi’nde kocası Derviş Erden’le Edirne’de Yanık Kışla’da bulunmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nda kadınlarımızla birlikte Kafkas Cephesi’nde savaşmıştır. Lale Orta, ilk kadın milli maç hakemidir. Türk futbol oyuncusu, antrenör ve teknik direktördür. Ayrıca Türkiye'de futbol üzerine doktora yapan tek kadındır. Avrupa'nın ilk FIFA kokartlı kadın hakemidir. Türk futboluna pek çok katkısı vardır. 2009'dan bu yana Okan Üniversitesi’nde Spor Bilimleri Bölümü Başkanı olarak hayatına devam etmektedir. Türkiye’miz adına çeşitli alanlardaki kadınların başarılarını bunlarla sınırlayamayız. Daha birçok alanda kendini ispat etme fırsatı bulmuş kadınlarımız da vardır. İşte o kadınlar:
İlk kadın başhekim: Gönül Bingöl
İlk kadın bakan: Türkan Akyol
İlk kadın büyükelçi: Filiz Dinçmen
İlk kadın emniyet müdürü: Feriha Sanerk
İlk kadın gazeteci: Selma Rıza
İlk kadın hâkim: Suat Berk
İlk kadın kaymakam: Özlem Bozkurt
İlk kadın kimyacı: Prof.Dr. Remziye Hisar
İlk kadın makinist: Seher Aytaç
İlk kadın veteriner: Sabire Aydemir

Onlar yıllarca ezilmiş, seslerini duyurmaya çalışmış, baskı altında kalmış, kimi zaman sığınacak liman aramışlardır. Türk kadınının timsali, hayattaki amaçlarının yol göstericisi olmuşlardır. Bu konuda hepimiz biliriz ki, annelerimiz en büyük mücadele temsilcileridir. Gözümüzde onlara konduracak bir sıfat bile bulamayız, çünkü onlar koparılması mümkün olmayan nadide çiçeklerimizdir. Artık uğruna gün düzenlenen tüm kadınlar, kendi kişiliklerinin ve emeklerinin, değerlerinin farkına varmalı, ikinci plana itilmeye göz yummamalıdırlar. Ancak bu şekilde başarılarımıza sahip çıkarak, onlara bir yenisini eklemiş olacaklardır.
Emeğin değerinin olması adına, sömürülmemek adına, barış dolu bir dünya yaratmak, özgürlük, demokrasi ve eşitlik adına, bütün kadınlarımızın 8 Mart “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlu olsun.



Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu içeriğe yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV