banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner248
24 Nisan 2024 Çarşamba

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

ÖTEKİLEŞTİRDİKLERİMİZ!

05 Mayıs 2014, 02:03
ÖTEKİLEŞTİRDİKLERİMİZ!
Cem Ali Yaman

ÖTEKİLEŞTİRDİKLERİMİZ!

Bizden olmayan bir dünyalı! Biz kimiz? Seçkin, soylu asil, münevver ulu bir şahsiyet. Ya onlar? Korkak, ezilmeye ve hor görülmeye mahkûm, zavallı, küçük basit bir mahlûkat. Ya bizden olacaklar ya da yok olmaya mahkûm olacaklar

***

Ötekileştirdiklerimiz! Renginden dolayı ötekileştirdiklerimiz. Beyazın Hâkim olduğu bir dünya da siyahın köle olmaya mahkûm olması. Ötekileştirdiklerimiz! Etnik Kimliğinden dolayı ötekileştirdiklerimiz! Türk’ün iktibas kazandığı bir toplumda kürdün yok sayılması veya Kürt hâkimi bir toplumun Kürtlüğe yüklediği kutsallık ve Türklüğün aşağılanması. Ötekileştirdiklerimiz! İdeolojisinden dolayı; Şartların olgunlaşmasını ne de çok istendi! Aynı annenin iki evladı: Birinin adı sağcı diğerinin ise solcu! 

Ötekileştirdiklerimiz! Cinsiyetinden dolayı; Erkeğin egemen olduğu bir dünya da kadının metadan öteye gidememesi. Ya da feminal bir ifadeyle erkeğin adamsızlığı!

 İnançlarından, değerlerinden ötürü, Ötekileştirdiklerimiz! Dilinden ötürü, Ötekileştirdiklerimiz Tarzından ötürü, Ötekileştirdiklerimiz!

Daha sayayım mı? İnanın benim ruhum daraldı. İnsanlık neleri başkalaştırmadı ki!

Ötekileştirme virüsünden kurtulmanın ve gökkuşağı gibi bir arada olmanın zamanı gelmedi mi?

Birbirimizi ötekileştirmede neleri kaybettiğimizi, neleri yıktığımızı ele alan bir yazar Franz Fanon.

Franz Fanon’ın Ezilenler Psikolojisi ve Yabancılaşma üzerine ele aldığı Siyah Deri Beyaz Maskeler adlı kitabı. Ötekileşmenin ve ötekileştirmenin bireyler ve toplumlar üzerinde meydana getirdiği psikolojik, kültürel ve sosyoekonomik yıkımları analiz ve tespitler bakımından ele alan toplumsal mesaj niteliğinde bir kitap.Şu aralar şiddetle okunmasını tavsiye ederim!

Ünlü Sosyalist düşünür kitabın bir kısmında şöyle ifade ediyor:

On yedinci yüzyılın köle gemilerinin hesabını tutup 21.yüzyılın beyaz adamından mı soracağım? ! Ben derisi kara adam, sadece şunu istiyorum: Hiçbir araç insana hakim olmasın. İnsanın insanlığa kulluğu son bulsun.Nerede olursa olsun,hangi görüşte ve görünüşte olursa olsun insanı keşfetmeme ve onu sevmeme izin verilsin!

 Birlikteliğin bir başka dili ‘Nazım Hikmetçe’ :Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine..Ve son olarak Hz peygamberin veda hutbesinde ötekileştirmeye şiddetle karşı çıktığı ve üstünlüğün yalnızca takvada olduğunu ifade ettiği o sözlere bakalım.  Ey İnsanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Hz Âdem’in çocuklarısınız. Âdem ise topraktandır. Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanında Arap olana bir üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır!

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu içeriğe yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV