banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner300
19 Nisan 2024 Cuma

12 yıl sonra Başkan Erdoğan'dan Irak ziyareti

Aile hekimlikleri de acil servis gibi çalışacak

Acil hastalar artık sadece hastane acillerine değil, aile sağlığı merkezlerine de gidebilecek. Mesai saatleri dışında ve hafta sonları da açık olacak aile sağlığı merkezlerinde, hasta bakacak aile hekimleri nöbet ücreti alacak

18 Eylül 2014 Perşembe 13:11
 Aile hekimlikleri de acil servis gibi çalışacak
banner322

Aile hekimlikleri de acil servis gibi çalışacak
Acil hastalar artık sadece hastane acillerine değil, aile sağlığı merkezlerine de gidebilecek. Mesai saatleri dışında ve hafta sonları da açık olacak aile sağlığı merkezlerinde, hasta bakacak aile hekimleri nöbet ücreti alacak

Anadolu Ajansı Editör Masasında soruları yanıtlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Torba Yasa ile yürürlüğe giren aile sağlığı merkezlerinde mesai saati dışında nöbet uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

'8'DE GEL 4'TE ÇIK OLMAZ'

Nöbet düzenlemesini de değerlendiren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Biz aile hekimlerimizin acillerde nöbet tutması gibi bir yasal düzenleme peşinde koşmadık. Aile sağlığı merkezlerinde şimdi aile hekimi sabah 8’de geliyor, 4-5 gibi gidiyor. Halbuki aile hekiminin devlet memuru gibi 8’de geldiği 4’te gittiği konsepti aile açısından da... 5’ten sonra boğazım şişti, ateşim çıktı, başım ağrıdı, annem ya da eşim rahatsız... Aile hekimliğini bu anlamda dinamik hale getirmem lazım. Şimdi sabah 8 akşam 8 periyodunda, 4’ten sonrakini nöbetse nöbet, esnek mesai ise esnek mesai planlıyoruz. Cumartesileri ve pazarları sabah 8 akşam 8. İlk planda bu hedefimiz var.
'MESAİ SONRASI ÇALIŞMAYA NÖBET ÜCRETİ YOK'
Aile sağlığı merkezlerinde mesai sonrası çalışmaya nöbet ücreti veremiyoruz. Yasal düzenlemeyle cumartesi sabah 8 akşam 8 geldi, nöbet ücreti alacak. Pazar günü diğer arkadaşımız geldi, nöbet ücreti alacak. Vatandaşımız hiç olmazsa gündüz 12 saatlik aktif dilimde kendi aile hekimi veya aile sağlığı merkezindeki aile hekimiyle muhatap olabilecek.

Bazılarının ideolojik olarak bu düzenlemeyi yanlış yere çektiğini, "angarya" iddiasında bulunduğunu anımsatan Müezzinoğlu "8 saatlik bir anlayışla sağlık hizmeti planlayamayız. Aile hekimleri 77 milyonun muhatabı. 77 milyonun muhataplığına, sabah 8 akşam 4’te, ondan sonra kapat dükkanı diyecek bir aile hekimliği sistemi hem verimli olmaz hem doğru olmaz" dedi.

"Acillere sevkin aile sağlığı merkezlerinden mi yapılacağı" da sorulan Müezzinoğlu, bunun bir zorunluluk olmadığını ama aile hekimi sayısında gerekli düzeye ulaşıldığında bunun mümkün olabileceğini söyledi. Müezzinoğlu "Bundan sonraki sistem, 35 binleri filan bulduğumuzda tabii sevk zinciri doğru olanıdır. Şu anda sevk zincirinin hekim alt yapısı, fiziki mekan alt yapısı yok" diye konuştu.

NÖBET KAPSAMI NELERİ İÇERİYOR?

Bu yılın ilk aylarında çıkarılan "Torba Yasa" ile aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları için, hastanelerin acil servisleri ile bu hastanelerin semt polikliniklerinde ve 112 acilde nöbet uygulaması getirilmişti. Geçen hafta çıkarılan bir başka "Torba Yasa" ile de Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca belirlenen aile sağlığı merkezlerinde çalışma saatleri dışında, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile gerektiğinde Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları personeline nöbet görevi verilebileceği hükme bağlanmıştı. Kanunla ayrıca, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde nöbet tutan hekimlere nöbet ücreti verilmesi, yabancı uyruklu hekimlerin de nöbet ücretlerinden faydalanması hükme bağlanmıştı.

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV