banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner288
25 Nisan 2024 Perşembe

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Kritik aşı açıklaması! Tamamen değişti

Gelen son dakika haberine göre, Türkiye'de son 24 saatte 216 bin 658 Kovid-19 testi yapıldı, 8 bin 697 kişinin testi pozitif çıktı, 231 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 1876 oldu, 14 bin 472 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı

22 Mayıs 2021 Cumartesi 20:22
Kritik aşı açıklaması! Tamamen değişti
banner322
Kritik aşı açıklaması! Tamamen değişti

Gelen son dakika haberine göre, Türkiye'de son 24 saatte 216 bin 658 Kovid-19 testi yapıldı, 8 bin 697 kişinin testi pozitif çıktı, 231 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 1876 oldu, 14 bin 472 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 13 bin 111'e yükseldi. Bakan Koca Türkiye'nin aşı anlaşmasıyla ilgili açıklama yaptı. Hafta sonu kesintisiz uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması da başlarken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca müthiş bir haberi ilk kez açıkladı! İşte koronavirüs salgınıyla mücadelenin kaderini değiştirecek açıklamanın ayrıntıları...

Beylikdüzü Tabela

Fahrettin Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada Türkiye'nin aşı sözleşmesiyle ilgili bilgi verdi. Bakan Koca yaptığı açıklamada, "100 milyon doz Sinovac, 120 milyon doz BionTech ve 50 milyon doz Sputnik aşıları için anlaşmamız var. 270 milyon doz nüfusumuzun 3 katından fazla aşı. Bu güce güvenin.

Yeterli aşıya erişim için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Sırası gelen vatandaşlarımızın aşı olması halinde bu yaz salgının yıkıcı etkisi sona erecek. Sırası gelen vatandaşımız aşısını olmalı. Bu güce güvenin." dedi.

Bakan Koca son tabloyla ilgili bilgi de paylaştı. Vaka sayısının 9 binin altına düştüğünü belirten Koca, "Gösterdiğimiz sabır meyvesini vermeye devam ediyor. Bugün de 9.000 vaka sayısının altına indik. Düşüşü sürekli kılacak olan bizleriz. Bu güce güvenin." ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Bakan Koca, dünyayı sarsan koronavirüs salgını ile mücadelenin başladığı günden bu yana belki de en kritik açıklamayı yaptı. Bakan Fahrettin Koca, milyonlarca kişiyi ilgilendiren çarpıcı açıklamanın hemen başında haziran ayına işaret etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'nin aşı sorunu bitmiştir" dedi ve koronavirüs aşılamasında bir strateji değişikliğine gidildiğini açıkladı. Aşılama sürecinde bugüne kadar şöyle bir uygulama vardı; gelen koronavirüs aşılarının yarısı uygulanıyor, kalan yarısı ise ikinci doz için elde tutuluyordu.

Belli bir sürenin ardından yedeklenen o aşılar yapılıyordu. Artık aşı sorunu çözüldü. Bu yüzden bu uygulamaya son veriliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "30 milyon aşıyı, 30 milyon kişiye yapacağız..."

"BioNTech'in birinci dozu yüzde 78 oranında koruma sağlıyor. O korumadan yararlanacağız. Bu bizim için önemli bir kazanım olacak. Yaza daha güvenli gireceğiz" diye konuştu.

İkinci doz, ikinci parti aşıların gelmesiyle yapılacak. Birinci dozu olanlar, temmuzda ikinciyi olacak. "Eylül sonuna kadar 16 yaş üstünü aşılamış oluruz diye düşünüyorum" diyen Bakan Koca, yeni uygulamanın tüm detaylarını Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'a anlattı.


Ahmet Hakan'ın bugün Hürriyet gazetesinde yayınlanan, 'Türkiye’nin aşı sorunu tamamdır' başlıklı yazısında yer verdiği koronavirüs salgınıyla ilgili kritik bilgiler şöyle:

'BU İŞ BİTMİŞTİR' 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüştüm. Kendisine sorduğum ilk soru şu oldu: “Türkiye’nin aşı sorunu halloldu, bu iş bitti diyebilir misiniz?” Şu cevabı verdi: “Bu iş bitmiştir. Sorun çözülmüştür.”

120 milyon doz aşı geliyor BioNTech’ten. Bu rakam, Türkiye’nin ihtiyacı olan aşıyı fazlasıyla karşılıyor. Uğur Hoca’nın bütün Türkiye’nin önünde verdiği sözü de göz önünde bulunduran Bakan Koca, işte buna dayanarak “Sorun çözüldü” diyebiliyor.

Cumhuriyet’in 50. Yılı için yapılan bir marş vardı. Şöyle başlıyordu o marş: “Müjdeler olsun yurdumun toprağına taşına / Erdi cumhuriyetim elli şeref yaşına” Öyle büyük bir müjde ki bu aşı müjdesi... “Müjdeler olsun yurdumun toprağına taşına” desek yeridir.

HAZİRANDA 20 YAŞ ÜSTÜ HERKES AŞILANACAK 
Bu zamana kadar gelen aşılarda hep şöyle bir uygulama yapılıyordu: Gelen aşıların ikinci dozu yedekleniyor ve elde tutuluyordu. Belli bir sürenin ardından da yedeklenen o aşılar yapılıyordu. Mayıs sonu / haziran başı itibarıyla gelecek olan 30 milyon aşı için böyle bir uygulama yapılmayacak. Bakan Koca, kamuoyuna ilk kez Hürriyet aracılığıyla duyurdu.

Dedi ki: “30 milyon aşıyı, 30 milyon kişiye yapacağız. BioNTech’in birinci dozu, yüzde 78 oranında bir koruma sağlıyor. O korumadan yararlanacağız. Bu bizim için önemli bir kazanım olacak. Böylece yaza daha güvenli girmiş olacağız.”

Peki ya ikinci doz? Bakan Koca, ikinci doz aşının, ikinci parti aşıların gelmesiyle yapılacağını söyledi. Yani birinci dozu yaptırmış olanlar, temmuz ayında ikinci dozu yaptırmış olacaklar.

Ve bu yeni gelişmeyle birlikte... Bakan Koca, “Haziranda 50 yaş üstü aşılanacak” sözünü de revize etti. Yeni açıklaması şöyle Bakan Koca’nın: “Haziranda 20 yaş üstü herkes aşılanacak.”

SPUTNIK VE SINOVAC HİÇ GELMESE BİLE... 
Konuşurken bir hesaplama yaptı Fahrettin Koca... Yaptığı hesaplamaya göre... BioNTech aşısı, tüm Türkiye’nin aşılanmasına fazlasıyla yetiyor. Sonucu rakamlarla ortaya koyan Koca... Şu önemli açıklamayı yaptı:

“Sputnik ve Sinovac’la yaptığımız anlaşmalar var. Oralardan gelecek aşılar var... O aşıları da bekliyoruz. Ama bugün öyle bir noktadayız ki... Sputnik ve Sinovac hiç gelmese bile sorunumuzu çözmüş durumdayız.”

BAKAN KOCA’YI HİÇ BÖYLE GÖRMEMİŞTİM 
Salgın sürecinde Bakan Koca ile defalarca konuştum. Her konuşmamızdan hep şöyle bir izlenim edindim: Kaygılıydı, ihtiyatlıydı, karamsarlığını bastırmaya çalışıyordu, yakınıyordu, tünelin ucunu göremiyor gibiydi. Dün Bakan Koca ile yaptığım konuşmada ise... Bambaşka izlenimler edindim:

Tüm kaygıları sona ermişti, umudu tavan yapmıştı, ihtiyatı elden bırakmıyordu ama özgüveni de yükselmişti, işi garantiye almış gibiydi, tünelin ucunu değil, tünelden çıkışı görmüş gibiydi, Velhasıl... Derin bir “oh” çekmiş gibiydi. Hafta içi belli sürelerde sokak yasakları, kafe ve restoranların kapanması, işyerlerine getirilen sınırlandırmalar falan. Hepsi ama hepsi tarih olacak.

Türkiye’nin büyük aşı hamlesinin ardından... Çok şükür bu tür yasaklara veda edeceğiz. Bakan Fahrettin Koca, bundan sonraki sürecin ipucunu şöyle verdi: “Aşının yaygın olarak yapılmasıyla birlikte artık kapanmadan ziyade kişisel korunmanın esas olduğu bir sürece geçeceğiz. Kişisel kontroller olacak. Kişisel koruyucu tedbirleri arttıracağız. Yasaklamaları ise azaltacağız.”

Büyükçekmece Tabela

ÇOCUKLARA DA AŞI 
Peki ya 20 yaş altı? Peki ya çocuklar? Onlar ne zaman aşı olacak? Bakan Koca, bu konuda da önemli bilgiler verdi: “BioNTech aşısının 16 yaşa kadar bir sorun teşkil etmediği otoriteler tarafından tespit edildi. ABD, 16 yaşa kadar aşı yapıyor.

Biz de eylül sonuna kadar 16 yaş üstünü aşılamış oluruz diye düşünüyorum. Bu arada BioNTech’in 12 yaş üstüne yapılıp yapılamayacağına dair bir araştırma var. O araştırmanın sonucu birkaç hafta içinde netleşecek. O durumda da 12 yaşa kadar inebiliriz.”

Bakan Koca’nın verdiği bilgilerden anladığım şu: Önümüzdeki günlerde yoğun bir aşı kampanyası başlatılacak Türkiye’de. Bu kampanyanın en başında da Uğur Şahin, Türkiye’ye gelecek. Ve aşı kampanyasını başlatan isimler arasında yer alacak.

BAKANLIKTAN 'HAYDİ AŞIYA KAMPANYASI 
Öte yandan Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberine göre, BioNTech’in CEO’su Uğur Şahin’den, Bilim Kurulu toplantısında alınan 120 milyon doz sözünün ardından Sağlık Bakanlığı büyük bir aşı kampanyası başlatmaya hazırlanıyor. Kampanyayla koronavirüse karşı aşılamanın önemi anlatılacak ve “İlk bulduğunuz aşıyı olun” mesajı verilecek.

Sağlık Bakanlığı’nın başlatmayı planladığı kampanyayla, nüfusun büyük çoğunluğunun aşı olmaya ikna edilmesi planlanıyor. Kanaat önderlerinin de destek vereceği kampanyanın detaylarını, Bilim Kurulu üyeleri anlattı.

Prof. Dr. Sema Kultufan Turan: Kampanyada kanaat önderlerinin aşılanmayla ilgili destekleri çok önemli olacak. Aşının varyantlara olan etkisi anlatılacak. Uğur Hocamızın verdiği bilgiler ışığında aşı Güney Afrika, Brezilya hatta Hindistan varyantına dahi etkili.

BioNTech hızlı biçimde antikor cevabı oluşturan bir aşı. Aktif olarak iş hayatında olanlara aşılama yapılması önemli. Kampanya kapsamında tanıtım filmleri hazırlanarak aşı konusundaki kafa karışıklıkları ve endişe giderilecek.

‘BULDUĞUNUZ AŞIYI OLUN’ 
Prof. Dr. Levent Akın: Aşılamayla ilgili vatandaşı ikna çalışmaları devam edecek. Bu konuda tanıtımlar yapılabilecek. Vatandaşın aşı ile ilgili bilgileri güvenilir kaynaklardan edinmeleri istenecek. Kişilerin ilk karşılaştığı aşıyla aşı olmasının önemi anlatılacak.


İki doz aşı almış kişi sayısı ülkemiz nüfusunun yüzde 75’ine ulaştığında, ülkemizde salgının yarattığı yaygın hastalık durumu daha dar alanlarda, bazen küçük kümeler şeklinde, bazen de sporadik (vakaların dağınık, tesadüfi ve genellikle nadir olarak görülmesi) olarak çıkabilir.

Bu vakaların tespiti için de PCR, hızlı testler gibi yaygın test uygulamasıyla kümeler ya da kişiler tespit edilerek, bu kişilerin karantina ya da izolasyon yöntemleri ile toplumda hastalık odağı olmalarının önüne geçilebilir. BioNTech konusunda depolamada sıkıntı yok. Sağlık Bakanlığı bu konuda alt yapıyı çok geliştirdi.

Önceki gün Bilim Kurulu toplantısına katılarak aşı müjdesini canlı yayında veren BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, bakanlığın kampanyasında aktif rol alacak. Türkiye’ye gelmesi beklenen Şahin, vatandaşı aşı olmaya çağıracak.



web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV