banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner326
29 Mart 2024 Cuma

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Şiddetli ve ani baş ağrısına dikkat

Son yıllarda gelişen teknolojiler sayesinde beyin tümörleri artık daha erken teşhis edebiliyor. Hastalığın belirtileri, tümörün yerleşim yeri ve büyüklüğüne bağlı olarak farklı şekillerde görülebiliyor

01 Mart 2016 Salı 22:40
Şiddetli ve ani baş ağrısına dikkat
banner267
Şiddetli ve ani baş ağrısına dikkat
Son yıllarda gelişen teknolojiler sayesinde beyin tümörleri artık daha erken teşhis edebiliyor. Hastalığın belirtileri, tümörün yerleşim yeri ve büyüklüğüne bağlı olarak farklı şekillerde görülebiliyor
Yeni teknolojiler sayesinde tümörün tam olarak çıkarılabildiğini söyleyen Liv Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Hamamcıoğlu "Bu da hastalarda sağ kalım süresini en olumlu etkileyen parametrelerden birini oluşturuyor" diyor. Doç. Dr. Hamamcıoğlu beyin tümörlerinin belirtileri ve erken teşhisin önemini anlattı... 
Beyin tümörleri hangi yaşlarda görülür? 
Beyin tümörleri yeni doğandan başlayarak her yaşta görülebilir. Ancak en sık erişkin yaş grubunda rastlanır. Her yıl 100 bin kişiden beş ila yedisinde beyin tümörü görülüyor. 

SEBEBİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR 

 Beyin tümörlerinin oluşma sebebi nedir? 
Çok az tümörün oluşum sebebi biliniyor. Beyin tümörlerinin neden oluştuğu konusunda yoğun araştırmalar yapılıyor. Günümüzde bir hücrenin tümör oluşturacak şekilde kontrolden çıkması ve aşırı çoğalması ile tümör haline gelmesine neden olan en önemli unsurun genetik faktörler olduğu kabul ediliyor. Bunun dışında radyasyon, kanserojen kimyasal maddeler ve virüsler de suçlanıyor. Bazı beyin tümörleri kalıtsal olabiliyor. 

 Erken teşhisin önemi nedir? 
Bir tümör ne kadar erken tanı alırsa tedavi şansı da o kadar çoktur. Pek çok kötü huylu tümör daha küçük boyutta iken ameliyat edilebilirse diğer tedavilere verdiği yanıt da o derece iyidir. 

 Baş ağrısı çekenlerin MR çektirmesi gerekir mi? 
Günümüzde ciddi baş ağrısı olan her hastanın ayrıntılı muayene ve uygun yöntemlerle (BT ve/veya MR gibi) tetkik edilmesi benimsenmiştir. 

UZUN SÜRE BELİRTİ VERMEZ 

 Beyin tümörünün erken belirtileri var mıdır, bunlar nelerdir? 
Bazı beyin tümörleri uzun süre belirti vermez veya çok az yakınmaya neden olur. Özellikle iyi huylu yavaş büyüyen kitleler ve doğumsal tümörlerde tanı konulması yıllarca gecikebilir, bazen de tesadüfen bulunur. Beyin tümörlerinde genel belirtiler iyi tanımlanmıştır. Baş ağrısı, kusma, görme azalması, çift görme, epilepsi nöbeti geçirme, kol ve bacaklarda güçsüzlük ve uyuşma, unutkanlık, konuşma bozuklukları, dengesizlik ve yürüme bozukluğu, hormonal dengesizlikler gibi... 

 Her baş ağrısı beyin tümörünü mü işaret eder, ilk işaret baş ağrısı mıdır? 
Ani, şiddetli ve kolay geçmeyen, patlayıcı tarzdaki baş ağrıları çok önemlidir ve kafa içinde ani kanamaların belirtisi olabilir. Hemen tetkik edilmelidirler. Bazı ağrılar da şiddetli olmamasına rağmen uzun süreli ve sıkıcı tarzda olurlar ki kafa içindeki bir tümör oluşumunu düşündürebilir. Baş ağrılarının büyük kısmı migren, tansiyon yüksekliği veya stres kaynaklıdır. 

30'DAN FAZLA TÜMÖR ÇEŞİDİ VAR 

 Beyin tümörleri kaç çeşittir? 
Beyin tümörleri çok çeşitlidir. Dünya Sağlık Örgütü'nün sinir sistemi tümörleri sınıflandırmasına göre, insan sinir sisteminde yedi ana grup altında 30'dan fazla farklı türde tümör görülebiliyor. Genel olarak kafatası içindeki tümörlerin hepsi beyin ve sinirle ilişkili dokulardan kaynaklanmaz. Bazıları beyin zarlarından, kan damarları ve diğer hücrelerden oluşabilir ya da vücuttaki başka kanserler kafatası içine yayılım yapabilirler. 

TEHLİKELİ OLABİLİR 

 Beyin tümörü ne kadar büyükse o kadar tehlikeli midir? 
Bir beyin tümörünün büyük olması tehlikeli veya kötü huylu olması anlamına gelmez. Bazı iyi huylu tümörler belirti vermeden çok büyük boyuta ulaşabilir. Bazen de çok küçük bir tümör beynin çok tehlikeli bir yerinde olabilir. 

 Alınması gerekmeyen tümörler var mı? 
Bazı doğumsal tümörler ve iyi huylu kitleler aralıklı tetkikler ile takip edilebilirler. Mutlaka ameliyat edilmeleri gerekmez. 

 Beyin tümörünün iyi huylu mu, yoksa kötü huylu mu olduğu nasıl anlaşılır? 
Günümüzde ileri MR incelemeleri ile iyi huylu/kötü huylu tümörler çok yüksek bir doğrulukla ayırt edilebilir. Bunun yanı sıra PET CT/MR gibi yardımcı yöntemler de kullanılabilir. Ancak bir tümörün cinsi ancak dokusunun patolojik olarak incelenmesi ile net olarak isimlendirilebilir. 

 Beyin ameliyatlarında en önemli risk nedir? 
Beyin dokusundan kaynaklanan tümörlerle ilgili en önemli sorun, bu tümörlerin ameliyat sırasında normal beyin dokusundan ayırt edilememesi ve tümör sınırlarının tam olarak anlaşılamaması olabiliyor. 

BEYİN TÜMÖRLERİNDE GÖRÜLEBİLEN BELİRTİLER 

 Baş ağrısı 
 Kusma 
 Bulantı 
 Görme bozukluğu 
 Bilinç bozulması 
 Havale geçirme 
 Kol ve bacaklarda güçsüzlük 
 Sinirlilik 
 İştahsızlık 
 İşitmede azalma 
 Unutkanlık 
 Konuşma ve anlamada yetersizlik 
 Yazamama 
 Dengesizlik 
 El ve ayaklarda büyüme 
 Yürüme bozukluğu 

SİNİR SİSTEMİNE YILDA BİR KEZ NÖRO CHECK-UP 

 Nöro check-up'la hangi hastalıklar teşhis edilebilir? 
Erken safhada bazı sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri ve beyin damar hastalıkları teşhis edilebilir. Bedenin diğer kısımları gibi sinir sistemi de yaşlanma ile bazı fonksiyonları yerine getirmekte zorlanır. Bazı nörolojik hastalıkların tanısı ise ancak hastalık ilerlediğinde yapılabilir. Nöro check-up'ın amacı, sinir sistemindeki olası aksaklıkları erken tanımak ve önlem/tedavi seçeneklerini belirlemektir. Bazı beyin tümörleri erken safhada ve küçükken tanınabilir. Aynı şekilde doğumsal ve sonradan gelişen damarsal problemler görülebilir. Yaşlanma ve dokuların bozulması ile seyreden nörolojik hastalıklar teşhis edilebilir. 

 Kimler için uygundur? 
Sinir sistemi ile ilgili bir hastalığı olsun olmasın 50 yaş altı ve üstündeki bireylerin ayrıntılı nörolojik/nöroradyolojik ve nöroşirürjikal değerlendirilmesi için dizayn edilmiştir. Nöro check-up öncesi kardiyoloji check-up'ının yapılması önerilir. Nöro check-up ayrıntılı nörolojik ve sistemik muayene, rutin ve sinir sistemine özgü bazı parametrelerin bakıldığı ayrıntılı biyokimyasal testler, akciğer grafisi ve beyin MR incelemesi, kısa nöropsikometri testi ve gereken hastalara EEG, EMG ve diğer MR incelemeleri, kardiyolojik check up yapılmadıysa EKG, EKO kardiyografi incelemeleri de istenir. 

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV