banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner314
28 Mart 2024 Perşembe

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Sağlıkta sorunlar devam ederken

29 Nisan 2011, 10:06
Sağlıkta sorunlar devam ederken
Şamil Horuluoğlu
Sağlıkta sorunlar devam ederken güzel şeyler de oluyor

Antalya, günbegün devamlı göç almakta, büyümekte, çeşitli sorunları da birlikte çoğaltmakta. Bunlardan biri de sağlık hizmetleri… Gerek özel gerek devlet hastanelerimiz bol olmasına rağmen vatandaşlarımızın şikayetleri çok.

Sağlık Yasasında gerekli düzenlemeler yapılarak, devlet memurları, emekliler, SSK ve Bağkur’lular (SGK’lılar) da artık özel hastanelerde hizmet alabiliyorlar. Devletin sağlık konusunda çok ileri adımları oldu. Ve bu konuda da birçok yönetmelikler ve kanunlar da çıkarıldı. Hatta bu kanunların birçok yaptırımları olmasına rağmen bazı özel hastaneler yine bildiğini uygulamaya devam ediyor.

Sağlık her bakımdan önemli bir konu. Eski çağlardan beri uğraş alanı olmuş. Antik Çağ da tıp ilminin ustası olan Hipokrat çağımıza kadar gelen “Hipokrat Yemini”ni doktorların kim olursa olsun tarafsız hizmet vermeleri için Tıp ilminin andı yapmıştır. Sağlık konusunda birçok sözler söylenmiş ve önemine değinilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın “halk içinde muteber bir nesne yok sıhhat gibi, ölmeye cihanda bir nefes sıhhat gibi’’ sözü çok şey ifade eder.

Asıl konumuza girecek olursak, Acil hastalık durumlarında 112 aranınca Devlet Hastaneleri hizmette kusur etmiyorlar. Fakat özel hastanelerden hizmet istendiği zaman, ambulans ücreti ve yatak ücreti ödüyorsun. Hâlbuki acil durumlarda Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından "Acil Servislerde Bulunan Veznelerin Kaldırılması" konulu 2011/6 sayılı Genelgesinde kesinlikle ücret alınmayacak diyor. Hatta 184 şikâyet hattı direkt bakanın sekreterine bağlanarak mağduriyetler dile getirilebiliyor ve haksız kazanç engelleniyor.

Ayrıca vatandaşlardan, acil hizmetlerde imza alınıyor. Bu prosedür ve sağlık yasası gereğidir. Fakat bu vatandaşı senet imzalatarak borçlu ve zor duruma düşürülmek için olmamalıdır. Eğer vatandaş SGK’lı, 657 sayılı devlet memuru veya diğer sosyal güvenceli ise bağlı bulunduğu kurumdan Özel Hastaneler bunu tahsil edebiliyor. Vatandaşın hiçbir güvencesi yoksa, acil hizmet yapılıp fakir ise durumu inceleniyor, yeşil kart sahibi yapılıyor. Ve devlet sağlık ücretini ödüyor.

Özel hastanelerin bu durumlarını açıkladıktan sonra, devlet hastanelerinin bazı sorunlarını dile getirmek istiyorum.
1.    Hasta muayene olacağı zaman randevular telefonla zor alınıyor.
2.    Hasta muayenesi yapılıp, emar, tomografi, ultrason çok uzun güne veriliyor. (15 gün-4 ay kadar) Devlet hastanelerin bazıları dışarıdaki özel hastane ve kiliniklere sevk yapabiliyor.  

Devlet, özel hastanelerden ve kiliniklerden hizmet alan kişi fakir mi, kendi içinde halledemediğini bu kişilere sevk ediyor. Halbuki bunların yanında örnek olan devlet kurumları, hastaneler de var. Bunlardan biri de Atatürk Devlet Hastanesi (Antalya) 2007 yılından itibaren Uz. Dr. Kemal Kiraz’ın başhekim olmasından sonra, hastanenin rengi ve işlerliği olumlu yönde değişti. Emar, Tomografi (aynı gün), Ultrason ise (7-15 gün içinde) ediliyor. 2-3 işgünü içerisinde de sonuçlar veriliyor. Saat 17 den sonra “tam gün yasası” gereği, beyin cerrahisi, göğüs, üroloji gibi bölümler haftanın belirli günleri gecede hizmet verebiliyor. Vatandaşın bu hizmetlerden haberi olmadığı için faydalanmıyor. Bu gibi hizmet ve kuruluşları takdirle anmak gerekiyor.

Şamil Horuluoğlu
STDM Yön. Kur. Üyesi


web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu içeriğe yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV