banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner306
29 Mart 2024 Cuma

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Erdoğan hükümeti Saray’da topluyor

28 Ağustos’ta Cumhuriyet tarihinin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ocak 2015 tarihinde toplanacak Bakanlar Kurulu toplantısına, yeni sıfatı ile ilk kez başkanlık edecek.

18 Ocak 2015 Pazar 23:37
Erdoğan hükümeti Saray’da topluyor
banner267
Erdoğan hükümeti Saray’da topluyor
28 Ağustos’ta Cumhuriyet tarihinin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ocak 2015 tarihinde toplanacak Bakanlar Kurulu toplantısına, yeni sıfatı ile ilk kez başkanlık edecek.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu’na ilk kez başkanlık yapan cumhurbaşkanı değil. Ancak Bakanlar Kurulu’nun toplandığı yer ve konjonktürel gelişmeler bu Bakanlar Kurulu toplantısının kendi özgül şartları içinde değerlendirilmesini gerektiriyor.

ANAYASA HÜKMÜ
Anayasa’da, yürütmeyle ilgili görevleri bölümünde Cumhurbaşkanı’na Bakanlar Kurulu’na başkanlık etme yetkisi veren hüküm şöyle: “Gerekli gördüğünde Bakanlar Kurulu'na Başkanlık etmek ya da Bakanlar Kurulu'nu Başkanlığı altında toplantıya çağırmak.”

HÜKÜMDEKİ ÖNEMLİ AYRINTI
Ya da ifadesi ile iki ayrı alt hüküm içeren bu cümlenin fiili anlamı önlemi. Bu hüküm, pratikte Cumhurbaşkanı’na iki yetki veriyor. Birincisi Başbakanlık’ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına katılarak başkanlık etmek. Veya Bakanlar Kurulu’nu Cumhurbaşkanlığı’nda toplamak. Erdoğan, Başbakanlık’ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına katılıp başkanlık etmeyi tercih etmedi. Bakanlar Kurulu toplantısı, bugün saat 11.00’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak. Erdoğan’ın bu mekan tercihi, siyasi açıdan önemli anlamlar içerdiği yorumlarına neden oldu.

CUMHURBAŞKANLARI GEÇMİŞTE DE BAKANLAR KURULU’NA BAŞKANLIK ETMİŞTİ
Tek parti dönemi ayrı tutularak çok partili siyaset hayatı dikkate alındığında, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, 24 Mayıs 1950’de toplanan Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmişti. O dönemin Başbakanı Adnan Menderes idi. 1960 darbesi ve daha sonra yapılan seçimin ardından kurulan yeni hütkümet döneminde de, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Bakanlar Kurulu toplantılarına başkanlık etmişti. Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel de cumhurbaşkanlığı görevleri döneminde Bakanlar Kurulu toplantılarına başkanlık etmişlerdi. Ancak başkanlık etme nedenleri konjonktüre göre farklıydı.
Korutürk’ün başkanlık etme nedeni Kıbrıs’ın işgali ve adadaki Türklere yönelik girişimiydi. Özal ise Akbulut döneminde kabineyi Köşk’e çağırırken, sorun yaşadığı dönemin Başbakanı Süleyman demirel döneminde Başbakanlığa giderek kabine toplantısına başkanlık etmeyi tercih etmişti.

SEZER VE GÜL TOPLAMADI
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu yetkiyi kullanmadı. Erdoğan ise bu yetkisini kullanarak Bakalar Kurulu’na 19 Ocak’ta başkanlık edecek. Ankara kulislerinde, toplantının Başbakanlık yerine Cumhurbaşkanlığı’nda yapılacak olmasına dikkat çekiliyor. Dikkat çekilen bir diğer husus da toplantının büyük yatırım projeleri ve paralel yapı ile mücadelenin öne çıkacağı bir tür çerçeve Bakanlar Kurulu toplantısı niteliği taşıyacağı yönünde. Kulislerdeki yorum ve değerlendirmeler böyle.

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV