banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

29 Mart 2024 Cuma

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

Meclis Başkanı İsmet Yılmaz oldu

TBMM'nin 26’ncı başkanı, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz oldu.

02 Temmuz 2015 Perşembe 07:26
Meclis Başkanı İsmet Yılmaz oldu
banner263
Meclis Başkanı İsmet Yılmaz oldu
TBMM'nin 26’ncı başkanı, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz oldu.

7 Haziran sonrasında ilk işbirliği testine giren üç muhalefet partisinden MHP’nin ayrışması sonucunda yarışı AK Parti kazandı. İktidar, kendi grubunun 258 oyuyla, devlet protokolünde 2 numaralı makamı muhalefete bırakmadı. Meclis Başkanlığı seçimleri koalisyon ortaklığı konusunda belirgin bir mesaj vermezken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tavrı, “AK Parti’ye dolaylı destek, koalisyon kapısını araladı” diye yorumlandı.

TBMM Başkanlığı seçiminde son turda 258 oy alan
Yılmaz’ın karşısında CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, HDP’nin desteğiyle 182 oya ulaşabildi. Bu turda 78 geçersiz ve 29 boş oy çıktı. MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu’nun elendiği dördüncü turda grubunun “geçersiz” oy kullanmasıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinden oy almayan AK Partili adayın seçilmesini dolaylı olarak sağladı.Genel Kurul’da ilk iki tur oylaması önceki gün yapılan Meclis Başkanlığı seçiminde MHP kilit konuma gelmişti. Meclis’te dün son iki tur oylamaya geçilmeden önce Bahçeli’nin “HDP Baykal’a desteğini açıklarsa biz oy vermeyiz” sözlerini destekleyen bir mesaj da hükümet kanadından geldi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, sosyal medyadan, “MHP, HDP konusunda ilk sınavını verecek. Birlikte hareket görüntüsü bugüne kadarki söylemleri boşa düşürür. Bu bir samimiyet testidir” mesajını paylaştı. Akdoğan’ın bu mesajı ile Bahçeli’nin 48 saatte gelişen tavrı arasında da paralellik gözlendi.


SON ANDA SÜRPRİZ ÇIKIŞ

Bahçeli, beklenen mesajı dün partisinin grup toplantısının ardından Meclis kulisinde verdi. Dördüncü tur için tavrını net olarak açıklayan Bahçeli “Dördüncü turda da kendi adayımıza oylarımızı kullanacağız. 80 milletvekili de orada olacak. Diyeceksiniz ki ‘İki adayın dışında oy pusulasında isim yok. O zaman ne yapacaksınız?’ 80 tane geçersiz oy çıkacaktır” dedi. Bahçeli, “Bu durum muhalefet için toptan bir başarısızlık anlamına gelmez mi?” sorusunu, “Niye muhalefet başarısızlıkla nitelensin, bu bir seçimdir.
Herkes iradesini ortaya koyacaktır. MHP’nin iradesi bu” diye yanıtladı.

ÇATI MI KALDI?

Bahçeli’nin sözlerini Merkez Yürütme Kurulu toplantısında duyan CHP yöneticileri şoke oldu. Baykal ve CHP’liler, yürüttükleri son dakika kulislerinden bekledikleri sonucu alamadılar. Genel Kurul’a girişinde şaşkın olduğu gözlenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Adayınızı üçüncü turda çeker misiniz?’ sorusuna “Sanmıyorum” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, “Çatı aday İhsanoğlu’nu destekler misiniz?” sorusuna “Çatı mı kaldı” yanıtını verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de “Yani görünüşte ‘Kimseyi desteklemiyorum’ derken öte taraftan Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Meclis Başkanı seçiliyor ise o zaman bir başka ittifak vardır demek burada” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş üçüncü tura geçilmeden önce “Biz, Dengir Bey dördüncü tura kalsın diye uğraşıyoruz” diye konuştu. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da Bahçeli’nin sözlerinin sorulması üzerine “Sayın Bahçeli’nin bugün yaptığı açıklama hepimizi üzdü” demekle yetindi.

ÖN UZLAŞMA İŞARETİ Mİ?

Genel Kurul’da alınan sonuç ve kulislere yansıyan hava, düne kadar ağırlıkla “AK Parti-CHP” olarak ifade edilen koalisyon senaryolarında “AK Parti-MHP” seçeneğinin hâlâ masada olduğunu gözler önüne serdi. Bir yandan CHP’ye, Ak Parti ile koalisyon yapmayı öneren Bahçeli’nin diğer yandan da “bir uzlaşmanın kapısını aralık tuttuğu” yorumları yapıldı. MHP kurmaylarından bunu doğrulayan bir mesaj alınmazken, AK Parti kulislerinde MHP ile bir hükümet ortaklığının hâlâ ihtimal olduğu, resmi olmayan görüşmelerde bakanlık paylaşımı ve ilkelerde ilerleme sağlandığı iddia edildi. Bahçeli’nin dün grup toplantısındaki, “Eğer tüm alternatifler tüketilir ve istikrarsızlık baş gösterirse, Türkiye’yi Allah’ın izniyle namerde muhtaç etmeyiz, sorumluluktan kaçmayız” sözleri de olası bir ön uzlaşma işareti olarak yorumlandı.

VE YILMAZ BAŞKAN

548 milletvekilinin katıldığı üçüncü tur oylamada Yılmaz 259, Baykal 129, İhsanoğlu 80, Fırat 78 oy aldı. Bu turda CHP iki fire verdi. HDP’den mazeretli bir vekil oylamaya katılmazken, gruplarına göre Fırat 1 eksik, Yılmaz da 1 fazla oy aldı. Anayasa gereği son turda en fazla oyu alan Yılmaz ile Baykal yarıştı. Gizli yapılan oylamada grup kararı alınamazken, Bahçeli’nin milletvekillerine verdiği talimat, iki farkla sonuca aynen yansıdı. 547 milletvekilinin katıldığı son turda Yılmaz 258, Baykal 182 oy aldı. Finalde 78 geçersiz, 29 boş oy çıktı. Böylece iki eksik dışında MHP grubunun tamamının geçersiz oy kullandığı görüldü. Serbest bırakılan HDP grubundan 50 oy Baykal’a yönelirken, 29 kişi boş oy kullanmayı tercih etti. Toplantının finalinde katip üyenin dil sürçmesi gülüşmelere neden oldu. AK Partili katip üye, Baykal için “Geçici Meclis Başkanıydı” ifadesini kullandı.

Anayasa dedi başkanlık demedi

YENİ TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, teşekkür konuşmasına Meclis’in ilk başkanı, Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk başta olmak üzere tüm eski başkanları anarak başladı. Yeni anayasa çağrısında bulunan Yılmaz, başkanlık sisteminden söz etmezken Cumhurbaşkanı’nın kuvvetler ayrılığındaki yerine güçlü vurgu yaptı:
“Burası demokrasinin kalbidir. Yapacak çok işimiz var, vaktimiz az, kum saati işlemeye başladı. Milletimiz, Meclisimizden öncelikle yeni bir anayasa beklemektedir. Ülkemizin ulaştığı demokratik ve siyasi seviye yeni bir anayasayı zorunlu kılmaktadır. Hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığı, çoğulculuk gibi anayasaların olmazsa olmazlarını dikkate alarak yeni bir anayasa yapmamız gerekir. Toplumun tüm kesimlerinin de mümkün olduğunca bu sürece katılmasıyla herkesin sahip çıkacağı yeni bir anayasa yapılabilir. Kuvvetler ayrılığı hiçbir şekilde güçler kavgası değildir. Kuvvetler ayrılığı, Cumhurbaşkanı’nın koordinasyonunda belli devlet yetkilerinin kullanılmasından ibaret medeni bir işbirliği ve işbölümüdür. Birlikte yaşamanın kuralı, diğerini olduğu gibi kabul etmekten geçer. Bize düşen farklı görüş ve yaşam biçimlerini oldukları gibi kabul etmektir. Farklılıklarını bir arada yaşatabilen bir Türkiye ile geleceğe umutla bakabiliriz.”

Denizci başkan

TBMM’nin 26’ncı başkanı seçilen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz (54), denizcilik alanındaki uzmanlığıyla tanınıyor. 1982’de İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümü’nden, 1987’de de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde ‘Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi’ alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim Dalı’nda iki ayrı yüksek lisans yapan Yılmaz, Ankara Üniversitesi’nde de hukuk doktorasını tamamladı. Kamuda ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis ve müşavir avukat olarak hizmet verdikten sonra AK Parti iktidarıyla bürokrasiye adım attı. 31 Aralık 2002’de Denizcilik Müsteşarlığı’na atanan Yılmaz, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüttü. 8 Mayıs 2007 tarihinde, ‘seçim dönemi bakanı’ olarak Ulaştırma Bakanlığı da yapan Yılmaz, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Müsteşarlık görevine atandı. 2011 seçimleriyle birlikte AK Parti’den siyasete adım atarken kurulan 61’inci hükümette Milli Savunma Bakanlığı’na getirildi. Yılmaz, Davutoğlu başkanlığındaki 62’nci hükümette de bu görevini sürdürdü.

Oy vermeyenler mutlu olmuştur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Kendi adayımızın kalmaması halinde dördüncü turda 80 tane geçersiz oy çıkacak” açıklamasını, partisinin MYK toplantısına başkanlık ettiği sırada öğrendi. Bahçeli’nin kararını sert sözlerle eleştirdiği öğrenilen Kılıçdaroğlu’nun, toplantıda CHP’lilere başkanlık seçiminin ilk iki turunda adayları Deniz Baykal’ın yaşadığı fireyi de hatırlattığı, “Sayın Baykal’a oy vermeyenler mutlu olmuşlardır artık” diyerek tartışmayı sonlandırdığı belirtildi. (Okan KONURALP/ANKARA)

MHP’ye hayırlı olsun

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Partili İsmet Yılmaz’ın TBMM Başkanı seçilmesini, “Milliyetçi Hareket Partisi, Meclis Başkanlığı koltuğunu AKP’ye armağan etti. MHP’ye hayırlı olsun” diye değerlendirdi.
Demirtaş, “MHP’nin açık desteğiyle seçilmiştir AKP’nin adayı. CHP’nin adayı seçilebilsin diye 50 arkadaşımız oy verdi. MHP oy vermiş olsaydı Deniz Baykal bugün Meclis Başkanı seçilirdi. Dolayısıyla MHP’nin, AKP’nin adayını seçtirdiği ortada. Olsun, başarılar diliyorum Meclis Başkanı’na. Bu sonuçlara göre AKP- MHP koalisyonu da kurulabilir, meşrudur. Biz de muhalefet görevimizi sürdürürüz” dedi.

MHP İLE OTURURUZ

Demirtaş, dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada ise “Biz HDP’ye bakınca flu görüyoruz, görmeye de devam edeceğiz” diyen ve önceki gün de “Eğer HDP Baykal’a desteğini açıklarsa, biz Baykal’a oy vermeyiz” çıkışı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, “Bütün bu söylemlere, ağır ithamlara rağmen yurttaşların özgür geleceği için biz MHP ile ülkenin her sorununu aynı masada oturup konuşmaya hazırız” karşılığını verdi.

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV