banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner296
26 Nisan 2024 Cuma

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

“altın çilek, meyve olarak tüketilmelidir”

26 Mayıs 2011, 03:09
“altın çilek, meyve olarak tüketilmelidir”
Sebahattin EMÜL
“altın çilek, meyve olarak tüketilmelidir”
Ünlülerin zayıflama hapı olarak tanıtılan altın çilek hapını ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendiren Sivil Toplum ve Diyalog Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Emül; “altın çilek, meyve olarak tüketilmelidir” dedi.
STDM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım-Gıda Sorumlusu Sebahattin Emül konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
Altın Çilek;  Kiraza benzediğinden, yurdumuzda yer kirazı olarak ta bilinen ve dünyada en zengin lif oranına sahip meyvelerden biridir. Lif oranının fazla oluşu nedeniyle yiyenlerde tokluk hissi sağlar. Dolayısı ile bu meyveyi tüketenler kendilerini tok hissettiklerinden fazla yemek yeme ihtiyacı duymazlar ve fazla yemek yemeyince de zaman içerisinde zayıflama trendine girerler. Bu işin doğal tarafı.

Başbakanımız altın çileğin satıldığı bir markete girdi ve bu meyveden aldı. Soranlara da bildiği ve duyduğu kadarıyla bunun yararlı bir meyve olduğunu söyledi. Sonra ne oldu, tabiri caizse altın çilek satışları ‘’patladı gitti’’. Önüne gelen kontrolsüz bir şekilde altın çilek hapı, kapsülü, form seti vs. gibi isimlerle alacalı bulacalı cazip ambalajlara ne olduğu belirsiz otu, çöpü öğütüp doldurarak bu işin uzmanı reklam yıldızlarını da konu mankeni olarak kullanıp dev bir sahte altın çilek mamulleri pazarı oluşturdular.

Sonrasında ise; altın çilekle ilgisi olmayan bu ne olduğu belirsiz karışımları yiyen insanlar; önce hasta oldular, sonra ölüm ve sakat kalmalar… Zararlı kim çıktı? Başta bu değerli ürünü bin bir emek ve özveri ile yetiştiren gerçek üreticiler ve bunu pazarlayan gerçek satıcılar.

Bu işi sulandıran sahtekârlar; yedek başka sahtekârlık hünerlerini farklı ürünlerde çoktan sergilemeye başlamışlardır bile. Sahte ürünlerini alanların ölmeleri, sakat kalmaları, bu ürünlerin gerçeğini yetiştirenlerin mağdur olmaları bu sahtekârlar için hiç önemli değil. Önemli olan haksız ve emeksiz kazançla ceplerini doldurmaları.

Yakalanınca cezaları ne dediğinizi duyar gibiyim. Onu da belirtelim. Caydırıcı olmayan bir iki nasihat… vs.   Hatta yasalar gereği bu sahtekarların teşhir edilmeleri dahi yasak.

Altın çilek; Ülkemiz için oldukça yeni bir meyve olup, bu ürünün geniş çapta yetiştirilip, iç tüketimde olduğu gibi ihracata yönelik yetiştirilmesi için de gerekli olan iklim, toprak,  üretim teknikleri v.s. gibi her türlü şartlara sahibiz. Böylesine değerli olan ve çiftçilerimiz için de yetiştirdikleri diğer ürünlere alternatif olabilecek, iç ve dış pazar sorunu olmayan bu faydalı bitki, bilen, bilmeyen herkesin ahkam kesmesi nedeni ile üreticinin elinde kaldı ve tüketicilerimiz de bırakın satın almayı, yediklerinden dahi kuşku duymaya başladılar.

Tüketicilerimizin bilmesi ve dikkat etmesi gereken husus şudur. Altın çilek yaş veya kuru olarak yenilen bir meyvedir. Bunu meyve olarak yedikleri takdirde yararlı olduğunu göreceklerdir. Zaten Tarım Bakanlığı da bu ürünün sadece ‘’ meyve’’ olarak tüketilmesine izin vermektedir.
Altın çileğin yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. Tarlada, açık hava şartlarında, seralarda, evimizin bahçesinde ve hatta çiçeklerinde kendi kendine tozlaşmayı sağlayabilme özelliğinden dolayı, fidesini ‘’ Ruhsatlı İşletmelerden’’ satın alarak balkonlarda saksıda dahi yetiştirmek mümkündür.

Tüketicilerimizin bu değerli meyveyi, yaş veya kuru olmak üzere ‘’meyve’’ olarak gönül rahatlığı içerisinde tüketmelerini, bunun dışında; kapsülü, ekstresi, hapı, form seti vs gibi, ne olduğu belirsiz ambalajlar içerisinde altın çilek adı altında satılan karışımlara itibar etmemelerini ve yetkililerden de böylesine yararlı olan bu ürünü suiistimal ederek,  halkımızın sağlığını hiçe sayan sahtekârlara karşı caydırıcı müeyyideler uygulamalarını bekliyoruz.


Sebahattin EMÜL
STDM Yön Kur Üyesi
Tarım ve Gıda Sorumlusu

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu içeriğe yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV