Teknoloji Haberleri Tümü
banner284

Amca bana yıldız getir

Amca bana yıldız getir


Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'yı uğurlamaya ABD'ye giden 5 yaşındaki Karan'ın amcasından isteği bu oldu.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın ailesi ilk kez konuştu. Baba Ali Gezeravcı, "Astronot olacağını sona ana kadar biz de bilmiyorduk" dedi. Yeğeni Karan ise amcasından 'yıldız' getirmesini istedi.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu ve astronotu Alper Gezeravcı'nın ailesi, fırlatma öncesi geldikleri ABD'de gurur duyduklarını oğullarına anlattı. Gezeravcı'nın babası Ali Gezeravcı, Cumhuriyet'in 100. yılında oğullarının astronot olarak bu görevi üstlenmesinden dolayı mutluluk duyduklarını belirterek "Öğrendiğimizde gözlerimizden mutluluk gözyaşları döküldü. Silifke'de yaşıyoruz. Akrabalarımız, sevdiklerimiz duyduklarında bizzat arayarak, ziyaretimize gelerek bizi onurlandırdılar. Alper, F-16 pilotu olduğu için kendisiyle hep gurur duydum ancak astronot olacağı için de çok mutluyum" dedi.

BEYLİKDÜZÜ AUDİ SERVİSİ

HEP PİLOT OLMAK İSTEDİ


Anne Sıdıka Gezeravcı ise şöyle konuştu: "Alper, anne ben büyüyünce pilot olacağım. Uçak süreceğim derdi. İlk başta inanmamıştım. Hayalimden geçmiyordu ama o bunu gerçekleştirdi. Biz onun astronot olacağını tüm Türkiye ile birlikte öğrendik. Bize de sürpriz yaptı." Kendisi gibi kardeşi de pilot olan Murat Gezeravcı da "Kariyer çizgimi abim yönlendirdi. Uzay benim hedeflerim arasında hiç olmamıştı ama ağabeyim bu perdeyi araladı. Biz olmasak bile inşallah gençlerimiz ilerleyen süreçte bu görevi devralacaktır" dedi. Gelinleri Hilal Gezeravcı ise oğlu Karan ile amcası arasında müthiş bir gönül bağı olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti: "Ailesi olarak kendisini çok seviyoruz. Oğlum amcasına 'kanka' diyor. Alper ağabeyimden daha heyecanlı olduğumuz kesin. Oğlum amcasından yıldız istedi."

LED NEON

Gezeravcı yanında Başkan Erdoğan'ın verdiği Türk bayrağını, yörük eşyalarını ve yeğeninin fotoğrafını götürecek.
Uzay görev armasında 8 köşeli Selçuklu yıldızı, ay yıldızlı Türk bayrağı, 16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetin 100. yılı bulunuyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı'nın ailesi ile bir araya geldi.





HATIRA BİLETİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzay hatıra bileti hazırladı. Bilette 'Gurur Duy Türkiye' hastagi yer alıyor.

BU GECE SAAT 00.49'DA

Tarihi yolculuk, teknik kontrollerin devam etmesi nedeniyle bu gece saat 00.49'a ertelendi. Bakan Mehmet Fatih Kacır "Bu sürede teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor" açıklaması yaptı. Hava şartlarının uygun olması ve teknik sorun olmaması durumunda tarihi yoluculuk bu gece gerçekleşecek. Alper Gezeravcı ile birlikte Ax-3 uçuşunda ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri'nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına İsveçli Marcus Wandt yer alacak. Türkiye'nin yedek uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever de son ana kadar hazır bekletildi.


11 İZLEME MERKEZİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara'daki meydanlara, 'dome çadır' adı verilen dev kubbeli planetaryumlar kuruldu. Ankara ODTÜ Yerleşkesi'nde özel program yapıldı. Konya, Bursa Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi, Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ile Kayseri Bilim Merkezi de tarihi yolculuğu izlemek için hazırlandı.





14 GÜNDE 13 DENEY YAPACAK

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek. TUA ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşan bir komisyonca değerlendirilen aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney uzayda yapılacak. Deneylerle Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayii için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasında önemli katkısı olması hedefleniyor.


YÖRÜK DESTEĞİ

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın bu gece yapılması beklenen uzay yolculuğu, memleketi Silifke'ye de büyük heyecan yaşattı. Deve ve eşeklerine binerek Narlıkuyu Mahallesi'nde toplanan Sarıkeçili Yörükler Derneği üyeleri, Kennedy Uzay Üssü'ndeki Gezeravcı'ya selam gönderdi. Gezeravcı'yı destekleyen sloganlar atan katılımcılar, "Silifke'mizin gururu Alper Gezeravcı" ve "Yörük çocuğu uzaya gidiyor" yazılı dövizler taşıdı.


MUŞLU ÖĞRENCİLERİN DENEYLERİ UZAYDA

Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deney arasındaki 'Propolisin Antibakteriyel Etkisi' projesini Muş BİLSEM öğrencileri hazırladı.






banner273
Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz