banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

16 Mayıs 2024 Perşembe

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

28 Şubat’taki vurguna 73. Madde kalkanı

Danbeleri Araştırma Komisyonu’nun TMSF ve BDDK’dan istediği batan banka yönetimlerinde yer alan generallerin hesap bilgilerini istemesi, Bankalar Yasası’nın ‘bankacılık sırrı’nı düzenleyen 73. maddesine takılıyor

16 Temmuz 2012 Pazartesi 10:54
28 Şubat’taki vurguna 73. Madde kalkanı
banner265
28 Şubat’taki vurguna 73. Madde kalkanı

Danbeleri Araştırma Komisyonu’nun TMSF ve BDDK’dan istediği batan banka yönetimlerinde yer alan generallerin hesap bilgilerini istemesi, Bankalar Yasası’nın ‘bankacılık sırrı’nı düzenleyen 73. maddesine takılıyor.

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun, 28 Şubat post modern darbe sürecinde yaşanan “46 milyar dolarlık” banka hortumlarına ilişkin yaptığı incelemede, “73. Madde” sıkıntısı yaşanıyor. BDDK ve TMSF, bankalar yasasında yer alan ve bankacılık sırrını düzenleyen 73. Madde nedeniyle, müşterilerin bilgilerini TBMM Araştırma Komisyonları’na veremiyor. Her iki kurumun hukukçuları da, darbe soruşturmasının mali boyutunun araştırılmasına nasıl destek vereceklerini araştırıyor.

Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun, darbelerin mali boyutuyla ilgili yaptığı inceleme çerçevesinde BDDK ve TMSF’nden, batık bankalarda görev yapan paşaların hesap bilgilerini talep etmesi, her iki kurumda da büyük yankıya neden oldu. BDDK ve TMSF bürokratları, komisyondan gelen talebi değerlendirmeye aldı. Bürokratların önüne Bankalar Yasası’nda yer alan ve bankacılık sırrını düzenleyen 73. Madde çıktı. Bu maddeye göre, BDDK ve TMSF, müşterilerin ve banka yöneticilerinin hesap bilgilerini TBMM Araştırma Komisyonu’na veremiyor. Araştırma Komisyonları’na gönderilecek bilgiler ise, sadece yönetim kurulu üyeleri, bilanço bilgileri gibi halka açık verilerden oluşuyor.

Kurum çalışanları formül arıyor

Her iki kurum da, talep edilen bilgilerle ilgili olarak komisyon üyeleri ile görüşme yapmayı planlıyor. BDDK ve TMSF bürokratları, bankacılık sırrı düzenlemesini ihlal etmeden komisyona destek olmanın yollarını arıyor. BDDK ve TMSF kaynaklarının verdiği bilgiye göre, banka ve finans kuruluşlarındaki hesap bilgileri çok sınırlı kurumlara veriliyor. Bu kurumlar ise mahkemeler, savcılar, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu ile Başbakanlık Teftiş Kurulu’ndan oluşuyor. TBMM’de ise, konuyla ilgili oluşturulacak olan soruşturma komisyonları da bankacılık sırrı kapsamı dışında bulunuyor. Bu kapsamda oluşturulacak bir soruşturma komisyonu, bankacılık sırrı kapsamındaki bilgileri ulaşabilecek. Bankacılık sırrı, 2003 yılında oluşturulan TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları sırasında da kriz konusu olmuştu. BDDK ve TMSF’nin dışında kamu bankaları da Araştırma Komisyonu’na batık bankalarla ilgili bilgileri vermemişti. Komisyon, raporda yer alan batık bankalarla ilgili bilgileri ise konuyla ilgili açılan davalardan ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun raporlarından toplamıştı. Aynı sıkıntının, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda da yaşanması bekleniyor.
star

 

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV