banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner225
27 Nisan 2024 Cumartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Mavi Vatan'da yeni dönem

Türkiye, son yıllarda savunma sanayiinde oldukça değerli projeleri hayata geçiriyor. Mavi Vatan için atılan adımlar meyvelerini veriyor. Aynı gün içinde Türk Donanması'na teslim edilecek olan TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA Mavi Vatan'da yeni bir dönemin habercisi olacak. Her biri farklı görevler üstlenecek bu araçları değerlendiren uzmanlara göre, bu tablo Türk Donanması'nın ufuktaki yükselişi olarak ifade ediliyor.

18 Ocak 2024 Perşembe 12:08
Mavi Vatan'da yeni dönem
banner267
Mavi Vatan'da yeni dönem! 4 platform daha teslim edilecek

Türkiye, son yıllarda savunma sanayiinde oldukça değerli projeleri hayata geçiriyor. Mavi Vatan için atılan adımlar meyvelerini veriyor. Aynı gün içinde Türk Donanması'na teslim edilecek olan TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA Mavi Vatan'da yeni bir dönemin habercisi olacak. Her biri farklı görevler üstlenecek bu araçları değerlendiren uzmanlara göre, bu tablo Türk Donanması'nın ufuktaki yükselişi olarak ifade ediliyor.
Türkiye savunma alanında attığı adımlarla başarılarını artırarak sürdürüyor.

Türk Savunma Sanayii'ndeki yerli ve milli projelerin en önemli yapı taşlarından biri de hiç şüphesiz Türk Deniz Kuvvetleri'nin ortaya koyduğu vizyon olarak yer alıyor.

Türk Donanması'nın taşıyıcı rol üstlendiği bu süreçle birlikte ülkemizde Mavi Vatan kavramı zihinlere yerleşmekle kalmadı. Ayrıca bu alanda kullanılacak tüm platform ve sistemlerin azami ölçüde millileştirilmesi ile farklı pek çok sektöre örnek olundu.

İşte bu yolculuğun en önemli kilometre taşlarından biri daha döşeniyor... TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA'la herhangi bir aksaklık olmazsa 19 Ocak itibariyle Donanma'ya teslim ediliyor.

Peki, Türk Donanması'na teslim edilen bu gemiler ya da Marlin SİDA gibi platformlar ne işe yarıyor? Türkiye bu araçları nerelerde, nasıl kullanabilir? Daha da önemlisi çevremizdeki ülkelerin adımları ve içinde bulunduğumuz konjonktür düşünüldüğünde Ankara yeni süreçte nasıl bir imkan/kabiliyet kazanmış olacak?
Savunma ve Denizcilik Uzmanı Kozan Selçuk Erkan tüm bu soruların cevabını anlattı.


SİVİL TERSANELERİN BAŞARISI DİKKATE DEĞER

Son dönemlerde gördüğümüz belki de en geniş kapsamlı teslim töreni için "Gemileri kızaktan aynı anda ikişer indirip üçerli paketler olarak teslim ediyoruz. Bu yerli gemi inşaat sanayinde ve özellikle savunma sanayinde ne kadar geliştiğimizin göstergesi" diyor Erkan.

Uzun süredir dikkat çektiğimiz hususlardan biri olan Türk özel tersanelerinin askeri denizcilik konusunda ortaya koyduğu başarıya Erkan da işaret ediyor. Erkan'a göre bu atılımın sonucunu gelecek yıllarda 'yerlilik oranı daha yüksek' gemilerin teslim edilmesinde net bir şekilde göreceğiz.


GECİKMELER YAŞANDI ANCAK YERLİLİK ORANI DA ARTTI

Kozan Selçuk Erkan'dan teslim edilen platformları kısaca bize anlatmasını istiyoruz... Her biri birbirinden değerli platformlarla ilgili bilmemiz gerekenleri sıralıyor Erkan:

"TCG İstanbul, İstif sınıfı donanmamızın yeni vurucu gücü. Yerli olarak tasarlanmış ilk firkateynimiz... İlk gemi için oldukça yüksek yerlilik oranıyla tamamlandı. Evet, süreç biraz uzadı ama sonunda dışa bağımlılığı çok daha az bir sistem olarak karşımızda.

Örneğin, dikine atış sistemi planlanandan 3 yıl evvel teslim edildi. Geminin üzerinde yakın hava savunma yine takvimde belirtilen tarihten önce geldi. Yerli, son teknoloji aktif faz dizinli radar bu gemimizde bulunuyor. Ayrıca yerli füzeleri, yerli gelişmiş sensörleriyle de savunma sanayinde tam bağımsızlığa giden önemli bir proje oldu."


"TCG DERYA İKMAL VE MUHAREBE DESTEKTEN FAZLASI OLACAK"

İkinci durağımız TCG Derya Gemisi... "Başlı başına bir başarı öyküsü" diyor Erkan. Bu geminin de özel tersanede yapıldığını ve TCG Anadolu'dan sonra Türk Donanması'nın en büyük ikinci gemisi olduğu bilgisini paylaşıyor.

TCG Derya'nın sınıfındaki benzer gemilerden çok daha hızlı olduğunu öğreniyoruz. Savaş gemilerinde bulunan gaz türbinli sevk sistemine sahip olduğunu söylüyor Erkan ve "Büyük cüssesine rağmen açık denizde savaş gemileriyle aynı seyir hızında gidip onlara eşlik edecek. Üzerinde SİDA taşıyabilecek. Haliyle denizde ikmal ve muharebe destek gemisinden çok daha fazlası olacak" diyor.

Törenin öne çıkan bir diğer platformu da TCG Arif Ekmekçi lojistik destek gemisi... Bu platformun harp filosunun gerisinde görev alacağına değiniyor Erkan. Donanmanın menzilinin ve denizde kalış sürecinin artacağını, bu gemiyle birlikte dış ülkelerden destek almadan bağımsız bir şekilde lojistik destek sağlanacağını anlatıyor.


"MARLİN SİDA YENİ BİR SÜRECİN ÖNCÜSÜ"

Son olarak kendini NATO tatbikatında kanıtlamış bir insansız deniz aracı olan Marlin'e geliyoruz... Erkan'a göre Marlin, Türk Deniz Kuvvetleri'ne yepyeni kabiliyetler kazandıracak teknolojinin ve denizcilik konseptinin öncüsü bir araç.

Erkan'ın Marlin'den de diğer platformlardan da beklentisi oldukça yüksek. Ancak törenin ardından bu gemiler hemen aktif olarak görevlerde kullanılacak beklentisinin doğru olmayacağı uyarısında bulunuyor.
"Teslim töreni ardından gemiler denenecek. Görev esnasında yeni oluşacak kullanım prosedürleri için uzun seyirlere çıkacak. Personelin de platformların da tecrübesi artacak. Sonrasında asli görevlerine çıkabilecekler" diye süreci özetliyor.


TÜM BUNLAR ANKARA İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Teslim edilen platformlara baktığımızda bazı detaylar göze çarpıyor. İstif sınıfı gemiler için bu yıl milli dikey atıcıdan testlerin tamamlanmasını bekliyoruz. Sonrasında tam anlamıyla göreve hazır olacak. TCG Derya'nın TCG Anadolu ile uzun mesafelerde görev alması sürpriz olmaz. Arif Ekmekçi yakın denizlerde gemilerimizin tamamlayıcısı olacak. Marlin belki yakın gelecekte Türk denizciliğinin en önemli yüksek teknoloji ihraç kalemlerinden birisi olarak karşımıza çıkacak.

Tüm bunların Ankara için ne anlama geldiğini soruyoruz Kozan Selçuk Erkan'a:

Teknolojik olarak donanmamızı sürekli en üstte tutmak zorundayız. Yarışta geri kalan Rusya'nın yeni gemilerinde bile eski teknoloji sistemleri kullanması ve ortaya çıkan durum hepimizin malumu.

Destek gemileriyle daha uzun süre denizde kalabilmek 'kara bağlantımız olmayan' ülkelerde de menfaatlerimizi korumamız adına önemli bir güç çarpanı. Aynı gün teslim edilen ve hepsi birbirinden değerli bu platformlar farklı bölgelerde bayrağımızı gösterecek. İşte bu tabloyu 'Donanmamızın ufukta yükselişi' olarak görebiliriz.






Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV