banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner287
09 Temmuz 2025 Çarşamba

Adnan EREN Şarkıları: Şiirden Besteye, Yıllara Uzanan Bir Müzik Yolculuğu

Çözüm süreci ekonomiye de can suyu olacak

İMKB yerini Borsa İstanbul'a bıraktı. Başbakan Erdoğan ilk gongu çaldı.

05 Nisan 2013 Cuma 13:56
Çözüm süreci ekonomiye de can suyu olacak
banner265
Çözüm süreci ekonomiye de can suyu olacak
İMKB yerini Borsa İstanbul'a bıraktı. Başbakan Erdoğan ilk gongu çaldı.
 İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB), Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) ve İstanbul Altın Borsası’nı (İAB) aynı çatı altında toplayan Borsa İstanbul bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katıldığı gong töreniyle resmen faaliyetlerine başladı.
İlk gong Başbakan Erdoğandan...

Yeni logo Boğaziçi ve FSM Köprüleri'ne asıldı.
Unvanının "Borsa İstanbul" olarak değişmesi nedeniyle Pay Piyasası ve Borçlanma Araçları Piyasası'nda işlem gören menkul kıymetlerden hesaplanan endekslerin adlarında yer alan İMKB'nin kısaltması bugünden itibaren BİST olarak değiştirildi.

Borsa İstanbul'un açılışında konuşan Başbakan Erdoğan,  Türkiye ekonomisi yıllık yüzde 2.2 büyüme gerçekleştirdiğini dile getirdi. Enflasyonu kontrol altına almayı başardıklarını söyleyen Erdoğan, avrupa ülkeleri kamu borcu broblemleri yaşarken Türkiye bu açıdan kriterlerin üzerinde olduğunu söyledi.  Erdoğan, borç stoğunun gerilediğini,kamu borçlanma ihtiyacının azaldığını,   yüzde 63'lerden alınan  faizlerin yüzde 6'lara indiğini bu rakamın da yüksek olduğun söyledi.  Erdoğan, IMF'e kalan borcun Mayıs'ta kapatılacağını, 5 milyar dolar IMF'e borç verme görüşmelerinin sürdüğünü anlattı.

İşte satır başları;

"Milli gelir 2002 yılında 8 bin dolar düzeyindeydi, bugün 15 bin oları aşmış durumda. Bir ürünün fiyatı sabah başka akşam başkaydı. Enflasyon artık tek haneli rakamlara inmiş durumda. Yeni milli gelirin açıklanmasıyla AB tanımlı borç stoku oranı yüzde 36'ya kadar geriledi.

Yüzde 63'lerden aldığımız faizleri yüzde 6'lara çektik. Yüzde 6'lık faizin baskı olduğunu efade etmek istiyorum. Temenni ediyorum ki daha da düşürmek süretiyle tüketicinin üzerinde baskıyı kaldırmış oluruz.

Göreve geldiğimizde, İMBK 10369 idi. 10 yılda endekse yüzde 652 oranında artış ilavesini görüyoruz. Yüzde 800 oranında artışla 300 milyar doları aştı.

Finans merkezi Ankara olamaz. Eğer istanbul olacaksa kamu bankalarını İstanbul'a çekmemiz gerekir. Muhalefet Türkiye'nin başkentini İstanbul'a çekmeye çalışıyor dedi hemen. Bizim böyle bir derdimiz yok. Fiziki şartlar yüzünden başkent Ankara'dır fakat finans merkezi İstanbul olacaktır. Aynı Amerika Birleşik Devletlerinde olduğu gibi. Ve istanbul çok farklı bir sıçramaya sahip olacak.

Kredi notlarına inanmıyorum. Çünkü altında başka şeyler dönüyor. Bunu siz de ben de çok iyi biliyoruz. 

Çözüm süreci adı altında yeni bir süreci başlattık. Dün akil adamlar heyetiyle 62 kişiyle neler yapılabileceğini konuştuk. Onlarda da tam bir kararlıklık ve heyecan olduğunu gördüm. Ben şunu düşünüyorum, ülkemizde yatırımlar tam manasıyla artıığı anda türkiye sıçramasına farklılık kazandıracaktır. ve çözüm sürecinin en önemli sonuçlarından birisi de ekonomik sonuçlar olacaktır . 29 yıldaki maliyeti yaklaşık 300 milyar dolardır. terörle mücadeleye harcanan çok ciddi bir yatırım var. Yapılamayan yatırımlar var yollar, okullar var. Terör ekonomiye de ağır faturalar yükledi. İnşallah çözüm süreci ekonomiye de can suyu olacak. Terör kalkınmaya da tehdit.

Hep soruyorlar bu çözüm sürecini hallettin peki sonrası ne olacak. Sonrasında mutluluk olacak ferah olacak. Bne bu tarihi ana tanıklık etmenin heyecanı içindeyim. Borsa İstanbul'a ve çalışanlarına başarılar diliyorum.

İMKB’NİN KISA TARİHÇESİ

Temelleri 1984'te atılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası dönemin başbakanı Turgut Özal'ın çaldığı gong ile 1986'da işleme açıldı.

İlk borsa başkanı Muharrem Karslı olurken, borsanın ilk yeri de Cağaloğlu'ndaki Ziraat Bankası'nın 2. ve 3. katı oldu. Burası kısa sürede İMKB'ye yetmemeye başladı ve Karaköy'deki Erenhan'a geçildi.

26 Aralık 1985 yılında kurulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB),  3 Ocak 1986 tarihinde 40 şirketle faaliyete geçti. Sermaye piyasalarının ve Türkiye ekonomisinin gelişimine katkıda bulunan İMKB, 91 sayılı KHK’ya dayanılarak kurulmuş özerk ve mesleki bir kurum olup, kamu tüzel kişiliğini haizdir. Bugün itibarıyla 397 şirketin işlem gördüğü bir pazar haline gelen İMKB’deki şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 603 milyar lira olarak hesaplandı. Borsanın en değerli şirketi 39 milyar 144 milyon lira ile Garanti Bankası, bu şirketi 37 milyar 120 bin lira ile Akbank, 30 milyar 419 milyon 797 bin 200 lira ile İş Bankası (C) takip ediyor.
 

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK OKUNANLAR
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV