banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner306
19 Mayıs 2024 Pazar

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

Vatandaşı böyle çarpıyorlar

Elektrik, doğalgaz, iletişim faturasını geç ödeyen vatandaşın cebinden faiz bedeline ek olarak yılda 280 milyon lira açma kapama ücreti de çıkıyor.

09 Mart 2012 Cuma 09:39
Vatandaşı böyle çarpıyorlar
banner263
Vatandaşı böyle çarpıyorlar

Elektrik, doğalgaz, iletişim faturasını geç ödeyen vatandaşın cebinden faiz bedeline ek olarak yılda 280 milyon lira açma kapama ücreti de çıkıyor.
Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Kalyoncu, elektrik, doğalgaz, iletişim faturasını geç ödeyen vatandaşın cebinden fazladan açma kapama ücreti çıktığını söyledi. Buna göre sadece elektrik ve internetten alınan açma kapama ücreti yılda 240 milyon lirayı buluyor

Bir yandan kredi kartı aidatları ile uğraşan vatandaşın cebi öte yandan da elektrik, internet gibi temel ihtiyaç kalemlerindeki açma kapama ücretleri ile boşaltılıyor. En büyük ödeme kalemi elektrik faturalarına yansıyor.

Faiziyle alıyorlar

2010 yılı itibariyle Türkiye'de 32.5 milyon elektrik abonesi var ve her 4 aboneden biri faturasını gecikmeli olarak ödüyor. Bu da yaklaşık olarak 8.1 milyon kişi demek. Bunların da yaklaşık yüzde 10'u yani 812 bininin elektriği kesiliyor. Vatandaş geç ödediği faturada gecikme faizinin yanı sıra kesilen elektriğini açtırmak için bir de açma kapama ücreti ödüyor. Bu ücret de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) son belirlemesine göre KDV dahil yaklaşık 19 lira.

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu, elektrik, su, doğalgaz, iletişim ve kredi kartı gibi pek çok alanda vatandaşın aldığı hizmet karşılığında ek ödemeler yaptığını söyledi. En fazla ek ödeme kaleminin elektrikte olduğunu kaydeden Hatice Saadet Kalyoncu, sayaç okuma, TRT payı ve kayıp kaçak bedeli gibi kesintilerin yanı sıra gecikmeli olarak yapılan ödemelerde 'açma kapama' bedelinin de faturalara yansıtıldığını belirtti.

Sadece düğmeye basıyorlar

Türkiye'de ayda yaklaşık 812 bin kişinin faturasını geç ödediği için açma kapama bedeli ödediğine dikkat çeken Kalyoncu, "Bu da yaklaşık yılda 180 milyon liraya tekabül ediyor. Açma kapama işlemleri için artık haneleri dolaşmıyorlar. Sadece masa başından düğmeye basarak bu işlemleri yapıyorlar" dedi.

Netten 80 milyon lira

Gecikmiş internet faturaları için de benzer uygulamanın yapıldığını kaydeden Kalyoncu, 13 milyon internet abonesi olduğunu ve bu abonelerin binde 35'inin faturasını geç ödediğini söyledi. Kalyoncu, "Yaklaşık 450 bin kişi faturasını geç ödüyor ve bu kişilerden 15 lira açma kapama bedeli kesiliyor. Bu da yılda yaklaşık 80 milyon lira demek" diye konuştu.

Sorunun üst kurullardan kaynaklandığının altını çizen Kalyoncu, üst kurulların vatandaştan kopuk olduğunu belirterek "Kimse keyfinden faturasını geç ödemez. Kaldı ki bazı insanların elektrik faturası zaten 19 lira civarında oluyor ve zaten geç ödediği için faizli bir şekilde cezasını ödüyor. Buna ek olarak bir de faturası kadar miktarı da açma kapama bedeli olarak ödüyor" şeklinde konuştu.

Kurye göndermek daha ucuza mal olur

Hatice Saadet Kalyoncu, İstanbul'daki bir aboneden açma kapama işlemi için 19 lira alındığını söyledi. Kalyoncu, "İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna kurye gönderseniz bile bu rakam etmez. Bazı abonelerin zaten fatura tutarı ancak 20 lira ediyor. Vatandaş borcu kadar da açma kapama ücreti ödüyor" diye konuştu.

Ücretin neye göre alındığı belli değil

Hatice Saadet Kalyoncu, EPDK'nın açma kapama ücretini 2011'de 15 lira olarak belirlediğini hatırlattı. Ücretlerdeki artışın bir dayanağının olmadığına vurgu yapan Kalyoncu şöyle konuştu: "Bu ücretin bir kriteri olmalı ve bu kriterler de enflasyonla doğru orantılı olmalı. Neye göre ücret aldıkları belli değil. Mesela İstanbul'da bir yerden bir yere gitmekle Adıyaman'daki koşullar arasında fark vardır. Ancak İstanbul'da 19 lira olan ücret Adıyaman'da 18 lira."
 

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV