banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner309
29 Nisan 2024 Pazartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Yılın ilk enflasyon raporu açıklanıyor

Merkez Bankası, 2014 enflasyon tahminini yüzde 5,3'ten 6,6'ya yükseltti.

28 Ocak 2014 Salı 13:11
Yılın ilk enflasyon raporu açıklanıyor
banner321
Yılın ilk enflasyon raporu açıklanıyor
Merkez Bankası, 2014 enflasyon tahminini yüzde 5,3'ten 6,6'ya yükseltti.
Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunu yayımladı.

Basın mensuplarına hitap eden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugün yapılacak ara PPK toplantısına değinerek, "Bu akşamki PPK'da amacımız fiyat istikrarını sağlayıcı adımlar olacak. Üzerimize düşeni yapacağız" dedi. Başçı, "Merkez Bankası'nın elindeki tüm araçların etkin şekilde kullanacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi.


PPK İÇİN ÜYENİN GELMESİ BEKLENİYOR

Başçı, PPK toplantısının akşam yapılmasının tek sebebinin bir kurul üyesinin ABD'de olması ve onun katılımının beklenmesi olduğunu söyledi.

BİZ KENDİMİZDEN EMİNİZ

"Bir belirsizlik ortamı olduğu için piyasa en kötüyü fiyatlıyor" şeklinde konuşan Başçı, "Biz Merkez Bankası olarak kendimizden eminiz" dedi.

KALICI SIKILAŞTIRMADAN KAÇINMAYIZ

2011 yılı Euro Bölgesi borç krizi döneminde Türkiye'ye yansımaların oldukça güçlü olduğunu hatırlatan Başçı, "O dönemde Merkez Bankası, kalıcı faiz artışının yerine sadece likidite politikasıyla ve geçici faiz artışlarını tercih etti. Çok güçlü bir adım attı ve kısa vadeli faizlerin yüzde 12,5'e kadar yükselmesine izin verdi. O dönemde sadece likidite politikasıyla bir sıkılaştırma yaptı ki o da gerçekten doğru tercihti çünkü geçiciydi. Şok geçici nitelikte bir şoktu. "Bugünle ilgili ne yapacağımıza dair çok fazla ipucu vermeyeyim" diyen Başçı, "Bu örnekler elimizdeki araçları gösteriyor. Bundan başka araç var mı? Bunların ince ayarları var. Soru şu: Kalıcı faiz artırımı mı yapıyorsunuz yoksa geçici faiz artırımı yapma yeteneği mi kazanıyorsunuz?" diye ekledi. Başçı, "Para politikasında kalıcı sıkılaştırma gerekirse bunu yapmaktan kaçınmayız" şeklinde konuştu.

TEK FAİZDEN FONLAMA DEĞERLENDİRİLECEK

Merkez Bankası Başkanı, bu akşamki PPK toplantısında tek faiz oranın fonlama konusunun değerlendirileceğini söyledi. Başçı, "Ama bizim için önemli olan maliyettir" diye ekledi.

FAİZ ORANLARINI GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ

Başçı, "Bizim yüzde 10,25'lik geç likidite penceremiz var, yüzde 9 olan faiz oraya kadar çıkabilirdi. PPK toplantısında bütün bu oranları gözden geçirebiliriz" ifadelerini kullandı.

BAĞIMSIZ ŞEKİLDE KARAR ALMAYA DEVAM EDİYORUZ

Batılı ülkelerde siyasetçilerin merkez bankası kararları hakkında değerlendirme yapmadığını söyleyen Başçı, Türkiye'de durumun farklı olduğunu söyledi. Başçı, "Siyasetçiler Merkez Bankası'nın kararlarını övebiliyor ya da eleştirebiliyor kamuoyu önünde. Bunun Merkez Bankası'nın bağımsızlığına engel teşkil etmediğini buradakiler biliyor" şeklinde konuştu. Başçı, "Yurtdışında Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ile ilgili bir risk algısı oluştu. Şunu söyleyebilirim ki, Merkez Bankası geçmişte olduğu gibi bağımsız şekilde kararlarını almaya devam ediyor" dedi.

ENFLASYON HEDEFİ YÜKSELDİ

Başçı 2014 yıl sonunda enflasyonun yüzde 5,2 ile yüzde 8 arasında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Başçı, öngörünün orta noktasının ise yüzde 6,6 olduğunu söyledi. 2015 enflasyon öngörüsünün ise yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında olduğunu söyleyen Başçı, 2015 için orta noktanın yüzde 5 olduğunu kaydetti. Başçı, 2014 sonu gıda fiyat artışını yüzde 8 seviyesinde tahmin ettiklerini belirtti.

KUR ENFLASYONA YUKARI YÖNLÜ BASKI YAPIYOR

Döviz kurundaki değer kaybının enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmasının beklendiğini kaydeden Başçı, "Ancak talep koşulları aşağı yönlü baskı yaratıyor" dedi. Başçı, Ocak ayı tahminine göre reel efektif döviz kurunun 100 seviyesinin hafif üzerinde olduğunu söyledi. Ocak ayında enflasyonun beklenenden yüksek çıkabileceğini düşündüklerini ifade eden Başçı, "Bu nedenle geçen PPK'da sıkılaştırma sinyalini verdik" dedi.



SERMAYE AKIMLARI YAVAŞLIYOR

Başçı,ABD Merkez Bankası Fed'in çıkış stratejisine bağlı olarak gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının yavaşladığını söyledi. Başçı, "Küresel ekonominin toparlanmasına dair riskler sürüyor" dedi. Merkez Bankası Başkanı, küresel görünüm ve iç gelişmeler nedeiyle enflasyon ve para politikası görünümünde önemli güncellemeler yaptıklarını söyledi.

TÜRKİYE OLUMSUZ AYRIŞTI

Başçı, "Sön dönemde iç gelişmelerde dışarıdan bir miktar olumsuz ayrıştık" dedi.

TÜKETİCİ KREDİ BÜYÜME HIZI YAVAŞLADI

Son enflasyon raporundan bu yana döviz satarak piyasaya likidite sağladıklarını belirten Başçı, repo yönünde alınan tedbirlerle de bankacılık sektöründe tüketici kredilerindeki büyümelerin ticari kredi büyümelerine göre yavaşladığını söyledi. Başçı, kredi büyümelerin yavaşlamasına rağmen yüzde 15 olan referans değerin üzerinde olduğunu, ancak yüzde 15'e doğru kademeli olarak indiğini söyledi. Bankaların fonlama maliyetlerinin arttığını ifade eden Başçı, "bu da kredi ve mevduata yansımaya başladı" dedi.

EKONOMİDE ILIMLI SEYİR TAKİP EDİLDİ

2013'ün son çeyreğinde ekonomide ılımlı bir seyir takip edildiğini ifade eden Başçı, özel sektör talebinin güçlü bir şekilde arttığını ekledi. Başçı, "Enflasyon tahmindlerinde yurtiçi talebin maliyet yönlü fiyat baskısını kısmen sınırlayacağını varsaydık" dedi. Merkez Bankası Başkanı, ihracatta kısmi hızlanma beklediklerini söyledi.

BÜYÜME ÜZERİNDE SERT RİSK YOK

Başçı, "Büyüme üzerinde çok sert bir risk görmüyoruz" dedi. "Büyümede iç talep tarafından sert bir risk görmedik. O nedenle de fiyat istikrarı odaklı adım atmamız gerekiyor" dedi. Aralık'ta cari açığın bir miktar yükselebileceğini kaydeden Başçı, Ocak'ta bu oranın normale döneceğini söyledi.

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV