banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner288
03 Mayıs 2024 Cuma

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Bugün bazı tahliyeler yapılabilir

Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Başbuğ hakkında verdiği kararın ardından bir açıklama yaptı.

07 Mart 2014 Cuma 16:28
Bugün bazı tahliyeler yapılabilir
banner322
Bugün bazı tahliyeler yapılabilir
Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Başbuğ hakkında verdiği kararın ardından bir açıklama yaptı. Açıklama sonrası Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un avukatı, "tahliye talepli" dilekçe sundu.

Tokat'ın Zile ilçesinde gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin İlker Başbuğ ile ilgili verdiği kararı yerinde gördüğünü söyleyerek, "Biz tutuklulukta biliyorsunuz üst sınır terörle mücadele kanununda yer alan suçlar bakımından 10 yıldı, şimdi onu 5 yıla çeken adımı attık. Dün Cumhurbaşkanımız yasayı onayladı, resmi gazetede de yayınlandı. Şu anda tutuklulukta azami süre 5 yılla sınırlanmış oldu. Bugün belki bu kanun gereği bazı tahliyeler de yapılabilir. Bizim elimizdeki rakamlar 150 civarındaki vatandaşımızın yararlanma ihtimali bulunduğu yöndedir" dedi.

Bu açıklamanın ardından eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un avukatı, nöbetçi İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne "tahliye talepli" dilekçe sundu. Başbuğ'un nöbetçi mahkemeye verdiği dilekçeyi İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek

MAHKEME: DİLEKÇE VERSİNLER

Bu arada, tutukluğu 5 yılı geçenlerin durumunu görüşen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi "tutukluluk süresi 5 yılı geçenler mahkemeye dilekçe versin" çağrısı yaptı.
Başbuğ'un avukatından açıklama

Ergenekon Davası kapsamında tutuklu eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, müvekkilinin tahliye edilmesine ilişkin dilekçenin, İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini bildirdi.

Sezer şöyle konuştu:

''6526 sayılı kanunun dün yürürlüğe girmesine kadar 13 Ağır Ceza Mahkemesi bir karar vermemiş olması nedeniyle bugün itibariyla İstanbul Adliyesi'nde nöbet listesi yeniden düzenlendi. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldik Anayasa Mahkemesi'nin kararının değerlendirilmesini müvekkilimizin tahliye edilmesini talep ettik.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi dosyalara tevzi nöbeti olarak adlandırdığı bri görevle baktığını söyleyerek dosyamızı tevzi etti. UYAP çerçevesinde şu anda duruşmada bulunan İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçemiz gönderildi. Şu an itibariyle 20. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı doğrultusunda bir karar vermek durumunda biz de bu kararı bekleyeceğiz.

Değerlendirmelerin devam ettiğini öğrendim kalemden hatta bize ilişkin olarak iddia makamının mütalaa verdiğini duydum. Mütalaanın içeriğini öğrenmek istedim. Mütalaanın içeriği bana gösterilmedi. Anayasa Mahkemesi'nin Haberal davasında savcı mütalaasının gösterilmemesinin ihlal kararı olduğunu hatırlatmama rağmen ben iddia makamının düşüncesini öğrenebilmiş değilim.

Anayasa Mahkemesi'ni kararını Balbay kararını beraber değerlendirirsek buradan bir tahliye kararı bekliyoruz. Bugün çıkmasını bekleriz. Bugüne kadar Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararları değerlendirildiğinde sayın Başbuğ ile benzer durumda olanlarla ilgili tahliye kararı verilmesi beklenir biz de bunu bekliyoruz.''

Arınç: Başbuğ kararı çok doğru, tahliye olabilir

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için verdiği kararı, çok doğru bulduğunu belirtti.

Arınç "Ancak bunun diğer kararlarla tamamen örtüştüğünü söyleyemem. Bu da kişisel hakların ihlal edildiği noktasında bir karar. Bu karar belki doğrudan tahliyeyi öngörmüyor ama geniş itibariyle aldığınız zaman dolaylı hedeflediği bazı noktalar itibariyle belki tahliyenin de olabileceğini düşünebiliriz" dedi.

Yerel seçim çalışmaları kapsamında Bolu'ya gelen Arınç, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları'nı ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, 12 Eylül 2010 referandumunda anayasa değişikliklerine "evet" dediklerini anımsatarak,referandumdaki en önemli anayasa değişikliklerinden birisinin de Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunun açılması olduğunu anlattı.

Referandumda "Hayır" diyenlerin, şimdi ne düşündüğünü merak ettiğini ifade eden Arınç, "İyi ki bu madde, anayasamıza girdi çünkü son zamanlarda verdiği kararlar, hem evrensel hukuk prensiplerine, hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına hem de kendi yargımızın temel düşüncelerine uygun kararlar. Daha önce bazı milletvekilleri ve bazı bürokratlar için verilen kararlarda, uzun tutukluluk sürelerinin ve adil yargılamadaki bazı noksanlıkların mevcudiyetine dikkat çekilmiş. Bazı milletvekilleri de bu kararlarla tutukluyken tahliye edilmişti. Biz bunları çok olumlu karşılamıştık. Olması gereken budur" şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ için verdiği kararın özetini okuduğunu ve kararı çok doğru bulduğunu vurguladı.

Başbuğ için verilen kararın, diğerlerinden farklı olduğuna dikkati çeken Arınç, "Bugün de eski Genelkurmay Başkanı sayın Başbuğ ile ilgili olarak verilen kararın özetini okudum. Kararı çok doğru buluyorum, yerinde buluyorum. Ancak bunu diğer kararlarla tamamen örtüştüğünü söyleyemem. Bu da kişisel hakların ihlal edildiği noktasında bir karar. Bu karar belki doğrudan tahliyeyi öngörmüyor ama geniş itibariyle aldığınız zaman, dolaylı hedeflediği bazı noktalar itibariyle belki tahliyenin de olabileceğini düşünebiliriz" ifadesini kullandı.

- "Bu kararın, doğrudan tahliyeye yönelik olmadığını düşünüyorum"

Arınç, diğer kararların doğrudan tahliyeye yönelik olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Ama bu kararın, doğrudan tahliyeye yönelik olmadığını düşünüyorum. Çünkü kararın özetinde, karar verilmiş olmasına rağmen, aradan 6-7 ay geçmiş olmasına rağmen henüz o mahkemenin gerekçeli kararını yazmadığı noktasında. Gerçekten bu büyük bir eksiklik ve ayıptı ancak dün sayın Cumhurbaşkanımız, özel yetkili mahkemeleri kaldıran, tutukluluk sürelerini 5 yıla indiren ve bazı buna bağlı kanun değişikliklerini içeren kanun maddesini onayladı. Dün yürürlüğe giren bu karar gereğince de özel yetkili mahkemelerde verilen kararların gerekçesinin en geç 15 gün içerisinde yazılması lazım. Böylelikle Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bireysel başvuru kararıyla, dün yürürlüğe giren kanun birbirini adeta tamamlıyor. Gerekçeli karardan sonra, Yargıtay süreci başlayacaktır, Yargıtay'ın incelemesinin sonucunda da verilecek kararları, hep birlikte göreceğiz ama ben Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine verdiği kararı isabetli ve olumlu buluyorum."

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV