banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner287
29 Nisan 2024 Pazartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

EYT'de yaş şartı ile ilgili son dakika gelişmesi

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri art arda yaşanmaya devam ediyor. Emekli olmak isteyen milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren açıklama geldi.

09 Aralık 2022 Cuma 11:53
EYT'de yaş şartı ile ilgili son dakika gelişmesi
banner321
EYT'de yaş şartı ile ilgili son dakika gelişmesi

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri art arda yaşanmaya devam ediyor. Emekli olmak isteyen milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren açıklama geldi. 50-52 yaş sınırı konuşuluyordu, şimdi ise sınırına 48-50’ye çekilmesi gündemde. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın" dedi. EYT’de işletmelerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmek için yeni adımlar atıldı. Peki EYT’de yaş şartı getirilecek? Düzenleme sonrası kimler EYT şartları ile emekli olabilecek? İşte milyonların merak ettiği soruların cevapları..

neon

EYT ile ilgili son dakika gelişmesi geldi. EYT'de yeni dönem başlıyor. Milyonlarca vatandaşın beklediği düzenleme için süreç hızlı ilerleyecek. Düzenlemenin Aralık ayının son haftası komisyon ve genel kurul ayağının tamamlanması bekleniyor. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yeni yıl itibarıyla yürürlüğe girecek.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, EYT ile ilgili gazetevatan.com’a önemli açıklamalarda bulundu. “Bir mağduriyet başka bir mağduriyet getirilerek çözülemez” diyen Cenkci, “8 Eylül 1999 öncesi kadınlar 20 yıl, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim gün ödemek kaydı ile emekli olabiliyordu. Bu tarihte yapılan düzenleme ile kademeli yaş şartı getirildi. EYT'liler ise işe başladıklarında kurallar ne ise emekli olurken de aynı kurallar geçerli olsun istiyor. Yani kadınlar 20 yıl 5000 gün, erkekler 25 yıl 5000 gün ile emekli olmayı talep ediyor. Eğer bahsedildiği gibi yaş şartı getirilirse yeni bir mağduriyet doğacaktır” ifadelerini kullandı.
“YAŞ FARKI TALEP EDİLEBİLİR”
EYT’nin başlangıç noktasının zaten yaş şartı kaynaklı olduğunu dile getiren Cenkci, “Bu şartın getirilmesinin hiçbir kabul edilebilir tarafı yok. 35-40 yaşında insanların emekli olacağına ilişkin bir algı var.
Bu yaşlarda çok az kişinin prim günü tamamlanmıştır. Zannediliyor ki milyonlarca kişi genç yaşta emekli olacak ama böyle bir şey yok. Eğer bir reform yapılacaksa bu reform yeni sorunlar üretmemelidir, sorunu kalıcı olarak çözmeli. Yaş sınırı getirilmesi daha genç yaşta emekli olanların yaş farkını talep etmesine neden olabilir.
Ayrıca EYT, TBMM'de konuşularak yasalaşmalıdır, çözümü KHK ile olmamalıdır. Düzenlemenin taslağını biz de mağdur olarak görmek istiyoruz, şu an bu mümkün değil” uyarısında bulundu.
“YASANIN 41. MADDESİ AÇIK VE NET”
Cenkci şu ifadeleri kullandı: “Sayın Bakan ‘doğum ve askerlik borçlanmaları, prim gün sayısı kazandırır ama geriye götürmez’ dedi. Bakanın bu açıklaması kafaları tamamen karıştırdı.
Yasanın 41. maddesi açık ve net. hangi borçlanmaların geriye götüreceği, ya da sigorta prim günü kazandıracağı yasada belli.
Sayın Bakan’ın açıklamasında biz şunu anlıyoruz; askerlik borçlanmasında geriye götürecek kanun değişecek. Bakan bununla ilgili bir yasal düzenleme sinyali verdi.”
YAŞ SINIRLAMASI İSTENİYOR
Bu rakamlara göre EYT Düzenlemesi sistemi 5 yıl süreyle etkileyecek. Halen 14 milyona yaklaşan emekli sayısı sadece 1 yılda 16 milyonu geçerken, 5 yıl içinde ise 22 milyonu aşacak
EYT sonrası emekli olacak kişiler için ilk yılki kıdem tazminatı yükü 500 milyar TL olarak hesaplanıyor. Bu nedenle Kredi Garanti Fonu üzerinden işverenlere kredi sağlanacağı da açıklandı. Ekonomi yönetiminin ise tüm bu maliyetler nedeniyle, bir yaş sınırlamasıyla EYT düzenlemesini getirmek istediği vurgulanıyor.






beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV