banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner300
20 Mayıs 2024 Pazartesi

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

İşte Angus isyanının perde arkası

Medyaya “Angus isyanı” olarak yansıyan ve kurban satıcılarını isyan ettiren yasağın altından, Türkiye'ye gemilerle kurbanlık hayvan getiren Ürdünlü Hijazi Groubu çıktı.

03 Kasım 2011 Perşembe 13:38
İşte Angus isyanının perde arkası
banner312
İşte Angus isyanının perde arkası

Medyaya “Angus isyanı” olarak yansıyan ve kurban satıcılarını isyan ettiren yasağın altından, Türkiye'ye gemilerle kurbanlık hayvan getiren Ürdünlü Hijazi Groubu çıktı.
Kurban Bayramına sayılı günler kala hayvan satıcılarının telaşıda giderek artıyor. Zira bir yıl boyunca emek verilen hayvanların satılıp borçlarını ödenmesi, bir sonraki yıl için yenilerinin alınması gerekir. Kurbanlık hayvan üreticilerinin en büyük pazarı İstanbul Avrupa yakası. Ancak bu büyük Pazar geçen yıldan bu yana Anadolu’dan getirilin hayvanlara kapalı. Gerekçe Biz Trakya'yı şap hastalığından ari hale getirmek olarak açıklandı.

Türkiye’nin bir çok ilinden kamyonlarla getirilen hayvanlar Anadolu yakasında satılmaya çalışılıyor. Ancak işler pek de iyiye gitmiyor. Zira dün Anadolu yakasında bulunan kurban satıcıları hayvan satamadıkların gearekçesi ile TEM yolunu trafiğe kapattı. “Angus isyanı” olarak medyaya yansıyan görüntülerin perde arakısında ise çok çarpıcı bir tablo ve dikkat çekici rakamlar bulunuyor. Söz konusu perdenini gerisinde Ürdünlü Hijazi Group yer alıyor. Gemilerinde yüzbinlerce hayvan üretimi yapan bu devasal grubun Türkiye ile olan tanışıklığına geçmeden önce, kurbanlık pazarı rakamlarla kısaca ele almakta yarar var.

600 bin büyükbaş kesiliyor

Tarım ve hayvancılık konusundaki uzmanlığı ile bilinen Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın aktarımına göre Türkiye’de yılda 550-600 bin büyükbaş, 2 milyon kadar da küçükbaş hayvan kesimi yapılıyor. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yaklaşık yüzde 25'ine denk geliyor. Kesilen hayvanlardan 170-180 bin ton et elde edilecek. Yine Yıldırım’ın aktarımına göre bu, Türkiye'nin 3-4 aylık et üretimine eş değer.

Et-Balık ihalelerinde öne çıktı

Kurbanlık piyasasını kabaca verdikten sonra Vanlı, Samsunlu, Tokatlı binlerce üreticinin karşısında duran Ürdünlü Hijazi Group’a bakılınabilinir. Türkiye Hijazi ismi ile geçtiğimiz yıl baş gösteren et krizi ile tanıştı. Firma, Et Balık Kurumu’nun yaptığı hemen-hemen tüm ihalelerde boy gösterdi ve kârlı çıkan taraf oldu. Rotahaber’in elde ettiği bilgilere göre Hijazi Et- Balık’ın geçtiğimiz yıl yaptığı 5 ihalerden 4’ünü kazandı. Hijazi 66 bin ton canlı hayvan ithalatı için 261 milyon 327 bin 500 dolar teklif verdi. Ürdünlü Hijazi dünya hayvancılık tekellerinin başında yer alıyor.

Gemilerde hayvan üretimi

Türkiye’de adını Et ve Balık Kurumu ihaleleri ile duyuran Hijazi Grup, dünyanın en büyük canlı hayvan tedarik firmalarından birisi. Ürdün merkezli olarak faaliyet gösteren Grubun, Türkiye, Çin, Brezilya, Uruguay ve Avustralya’da şirketleri var. Hijazi sahip olduğu gemi filosu ile dünyanın her yerine canlı hayvan taşıyor. Grubun elinde çeşitli ülkelerde kurulu çiftliklerde bulunan milyonlarca hayvan bulunuyor. 15-20 kadar “yüzer çiflik” olarak tabir edilen gemileri olan ve lojistik altyapısı çok güçlü olan grubun düşük fiyat politikası ihalelerde öne çıkmasına yol açıyor.

Türkiye’ye 1 yıl önce girdi

Hijazi’nin Türkiye’deki izini süren Rotahaber, ilginç ayrıntılara ulaştı. Hijazi Group’un Türkiye’de kurulu bir şirketi var. Angos Hayvancılık Gıda Sanayi Ticaret şirketi. Şiretin kuruluş tarihi sicil kaydına göre 31 Ağustos 2010. Şirket kuruluşunun Türkiye’de canlı hayvan ithalatı sonrasına denk geldiği anlaşılıyor. Ankara merkezli şirketin 25 milyon TL’lik sermayesinin tamamına yakını Tareq Issam Khaleel Hijazi’ye ait.

10 devasal çiflikte üretim

Angos Hayvancılık’ın Türkiye’de 10 çifliği bulunuyor. Bunlardan Marmara Ereğlisi Yakuplu köyündeki çifliğin kapasitesi 35 bin büyükbaş, 140 bin de küçükbaş hayvan. Yine Tekirdağ’a bağlı Ulaş beldesindeki çifliğin kapasitesi ise 16 bin büyükbaş 75 bin de küçükbaş. Şirketin kiraladığı çiftlikler ise Balıkesir, Antep, Mersin, İzmir ve Sakarya'da bulunuyor. Bu çiftliklerin toplam kapasitesi ise 100 bin büyükbaş 350 bin küçükbaş. Angos Hayvancılık’ın Türkiye’deki işlerini ve çiftliklerin yönetimini Elazığlı Nurettin ve Fırat Yıldırım kardeşler yürütüyor. Hijazi’nin Türkiye’ye hayvan sevkitayatını 12 gemi yapıyor. Alınan bilgilere göre Hijazi, Et-Balık’a 20 bin kurbanlık satışı yaptı. Şirketin kendi çiftliklerine ise 30 bin büyük baş 130 bin de küçük baş hayvan kurban için getirildi. Şimdilerde 10 bin kadar büyük baş 70-80 bin de küçük baş hayvan kalmış durumda.

ROTAHABER / ÖZEL
 

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV