banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner323
30 Nisan 2024 Salı

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın Tabelası Kaldırıldı

Van'ın Özalp İlçesi'nde bulunan Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın tabelasındaki adı kaldırıldı.

04 Kasım 2011 Cuma 11:08
Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın Tabelası Kaldırıldı
banner311
Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın Tabelası Kaldırıldı
Van'ın Özalp İlçesi'nde bulunan Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın tabelasındaki adı kaldırıldı.


Mayıs 2004 tarihinde Van'ın Özalp ilçesindeki jandarma sınır taburunun adı Mustafa Muğlalı Kışlası olmuştur. 7 yıl sonra Kılıçdaroğlu'nun ricası ve Erdoağn'ın talimatı üzerine Genelkurmay Necdet Özel döneminde tabela kaldırıldı.

DEĞİŞTİRİN İSTİRHAM EDİYORUZ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Ağustos 2010’da düzenlediği mitingde kışlanın adının değiştirilmesini talep etmiş ve Başbakan’a ‘33 köylünün kurşuna dizildiği bir yerde, adını (Van’ın Özalp İlçesi’ndeki Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası) bir kışlaya verme.Onu değiştirin, istirham ediyoruz.’ demişti.

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz Mart ayında dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’e ‘ismi indirin’ yönünde istekte bulunmuştu.

MUSTAFA MUĞLALI KİMDİR

Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın ismi 1943 yılında Van'ın Özalp ilçesi İran sınırında 33 kişiye ölüm emri vermesi ile anılmış, askeri mahkeme tarafından yargılanmış, cezaevinde bulunduğu sürede ise akli dengesini yitirmiştir.

33 KURŞUN

Tarihe 33 kurşun vakası olarak da geçen bu olaydan sonra Ahmed Arif, Hasretinden Prangalar Eskittim adlı şiir kitabında "33 Kurşun" isimli şiirini yayınlamıştır.

MUSTAFA MUĞLALI OLAYI NEDİR?

1943 yılında Van’ın Özalp ilçesinde, İranlı bir aşiret reisi, Türkiye’ye geçerek 500 koyunu çalmış, aşiret reisine yardım ettikleri iddiasıyla da 38 köylü yakalanmıştı. Bunlardan 5’i mahkemece tutuklanırken 33’ü serbest bırakılmıştı. Olayı soruşturan Orgeneral Muğlalı, 33 köylüyü yeniden gözaltına aldırmış ve köylüler, 30 Temmuz 1943 gecesi, İran sınırında kurşuna dizilmişti.

Muğlalı 1949’da yargılanıp idama mahkûm edilmişti. İfadesinde ise köylülerin, bilgi almak amacıyla sınıra götürüldüğünü, bu sırada İran’dan 100 kadar atlı süvarinin saldırısı üzerine, Türk askerleri ile aralarında çatışma çıktığını, bu çatışmada iki taraf arasında kalan köylülerin öldüğünü öne sürmüştü. Ceza daha sonra 20 yıl hapse çevrilmiş ve Muğlalı 1951'de cezaevinde ölmüştü.
 

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV