banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

23 Nisan 2024 Salı

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

1.500 yıllık Adidas ayakkabılı Moğol Türkü mumyası yeni bilgilere ışık tutuyor

Altay Dağları'nda yaklaşık 3 bin metre yükseklikte bulunan Moğol Türkü mumya, Orta Asya Türkleri'nin yaşamları ile ilgili yepyeni bilgiler ortaya çıkaracak potansiyele sahip.

15 Nisan 2016 Cuma 08:20
1.500 yıllık Adidas ayakkabılı Moğol Türkü mumyası yeni bilgilere ışık tutuyor
banner263
1.500 yıllık Adidas ayakkabılı Moğol Türkü mumyası yeni bilgilere ışık tutuyor
Altay Dağları'nda yaklaşık 3 bin metre yükseklikte bulunan Moğol Türkü mumya, Orta Asya Türkleri'nin yaşamları ile ilgili yepyeni bilgiler ortaya çıkaracak potansiyele sahip.

2016 Nisan'ının ilk haftası arkeologlar Altay Dağları'nda 1.500 yıllık bir mumya buldu. Bir kadına ait olduğu düşünülen mumyanın fotoğraflarından birinde ayağında Adidas ayakkabı var gibi görünmesi internette zaman yolculuğu yapan mumya şakasına yol açtı.

Kate Murdoch isimli Twitter kullanıcısı “Ne? Zaman yolculuğu yapan mumya? Ya da cesede müdahale edilmiş?” mesajı yolladı.

Khovs Müzesi uzamanları tarafından incelenen mumya yaklaşık 3 bin metre yükseklikte bulundu.
Ayrıca Orta Asya Türkleri'ne ait cenaze töreni tamamlanmış halde bulunan ilk mumya.

Dijital Baskı

Müzede araştırma görevlisi olarak çalışan B. Sukhbaatar “bu mumya yüksek sınıfa ait değil, ve büyük ihtimalle bir kadın çünkü mezarında ok yoktu” diyor. Mumyanın bandajlarının çözülme aşamasında olduğunu belirten Sukhbaatar, bu işlemden sonra mumyanın cinsiyeti ile ilgili net bir bilgi verilebileceğini söylüyor.

Mezarda, Moğol toplumunun 6. yüzyıl civarında nasıl yaşadığına ilişkin ipuçları verecek birçok eşya da bulundu. Eşyalar arasında eyer, dizgin, çamurdan bir vazo, ahşap bir kase, yalak, bir atın tamamına ait kalıntılar ve kostümler bulundu. Bunlarla birlikte yastık, bir koyun kellesi, keçe bir seyahat çantası, keçi kemikleri ve fincan taşımak için deri bir çanta da bulunan eşyalar arasındaydı.

Orta Asya Türkleri 6. yüzyılda Orta Asya ve Sibirya arasında kalan bir bölgeyi işgal ediyordu. Bu toplumla ilgili ilk kayıtlara ise Çin metinlerinde rastlanıyor.

Kendine özgü bir alfabe geliştiren Türkler'in yine kendilerine özgü bir dili vardı ve özellikle mavi renk ve kurt figürüyle özdeşleştirilmişlerdi. Hatta türküaz (renk) kelimesinin kökeninin Türk'e dayandığı da iddia edilir.

2003'te, 2 bin yıllık bir mezarda bulunan isteletler üzerinde gerçekleştirilen bir DNA testi bu iskeletlerle güncel Türklere ait genlerin bulunmasını sağlamıştı.

İki sene önce yine Altay Dağları'nda bir Türk savaşçısına ait olduğu düşünülen bir meza daha bulunmuştu.

Orta Asya Türkleri ölülerini toprağa verirken öbür dünyaya götürecekleri eşyalarıyla gömülürdü.

Dijital Baskı







2014'te bulunan savaşçının mezarında atının yanında bir de müzik enstrumanı bulundu. Fakat bu savaşçı gömülürken, yanında çok az eşya olduğu için, bir cenaze töreni düzenlenmediği düşünülüyor.

Yeni bulunan mumya hakkında konuşan Sukhbaatar “töreni tamamlanarak gömülen ilk Türk cenazesi” diyor ve bunun o dönem yaşayan toplumun törenlerini ve gündelik yaşam alışkanlıklarını daha iyi öğrenmek için çok önemli bir kaynak olduğunu belirtiyor. Örneğin; kalıntılardan anlaşıldığı kadarıyla mumyanın yanında bulunan at iskeleti, atın gömülmek üzere kurban edildiğini gösteriyor. Ayrıca ilk defa bu mumyanın yanında bulunan eşyalarda deve yününe rastlandı.

The Siberian Times'ın haberine göre yerel halk arkeologların mumyayı bulmasına yardımcı oldu. Yaklaşık 3 bin metre yükseklikte bulunan mumyanın antik Moğolistan'daki Türklerin yaşamıyla ilgili birçok yeni bilgiyi ortaya çıkaracağına inanılıyor. Bir araştırmacı, bulunan eşyalardaki usta el işçiliğine, ve bulunan mumyanın sıradan birine ait olduğunu işaret ederek buralarda yaşayan insanların iyi zanaatkarlar olabileceğini söylüyor. Bakalım bu yeni bulgular tarih kitaplarına ve Türkoloji bilimine ne gibi katkılar sağlayacak bilinmez ama duyanlar hemen mizahını yapmaya başlamış bile...



beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV