banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner326
04 Temmuz 2025 Cuma

Adnan EREN Şarkıları: Şiirden Besteye, Yıllara Uzanan Bir Müzik Yolculuğu

ADLİYEDE REVİZYON SÜRÜYOR.

BÜYÜKÇEKMECE ADLİYESİ YENİ HİZMET BİNASI İLE DAHA HIZLI HİZMET VERMEYE BAŞLADI…

01 Mart 2011 Salı 00:58
ADLİYEDE REVİZYON SÜRÜYOR.
banner264

ADLİYEDE REVİZYON SÜRÜYOR.

BÜYÜKÇEKMECE ADLİYESİ YENİ HİZMET BİNASI İLE DAHA HIZLI HİZMET VERMEYE BAŞLADI…

     Büyükçekmece Adliyesi Eski binasından yeni binasına taşınması henüz 2. yılına girmişken 8 katlı binanın yetersiz olduğu gözlerden kaçmamıştı. Fakat Adalet Bakanlığı bu sorunu da çözmüş durumda
Mimarsinan da Ek hizmet binası ile Büyükçekmece adliyesi İcra ve Hukuk mahkemeleri Mimarsinan da hizmete başladı. Ana binada ise ceza mahkemeleri ve savcılık kalemleri hizmet vermeye devam ediyor.
     UYAP Ulusal Yargı Ağı Projesi ile Adalet bakanlığı içindeki reform devam ediyor. E-Devlet projesinin de devreye girmesi ile UYAP projesinin ve e-devlet projelerinin ne kadarda gerekli olduğunu vatandaşlarımız görüyor. Teknolojinin son şekilde kullanılması bürokratik engellerin ortadan kalkmasına sebep oluyor.
UYAP NEDİR ?
Bilgisayar teknolojisinde yaşanan gelişme ile birlikte bilgiye doğrudan doğruya, güvenli ve hızlı bir biçimde ulaşma ihtiyacı bilgi teknolojilerinin önemini ortaya koymuştur. Bu gelişmeye paralel olarak bürokrasi anlayışı değişmiş, elektronik devlet (e-devlet) politikası tüm dünya devletlerinin hedefi olmuştur. Dünyaya paralel olarak ülkemizde de internet kullanımında önemli ölçüde artış olduğu gözlenmektedir. İnterneti kullanma oranındaki artış kamuda da söz konusudur. Kamu kurum ve kuruluşları, henüz altyapı çalışması tamamlanmamış taşra birimlerine internet aracılığı ile ulaştıkları gibi, bu sayede geniş halk kitlelerine de hizmet verebilmektedirler.

Yargı sistemimiz bu kapsamda değerlendirildiğinde, adaletin süratli ve ekonomik olmasının gerekliliği prensibi öne çıkmaktadır. Nitekim Anayasa'mızın 141/son maddesinde "Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir" şeklinde hüküm mevcuttur. Ancak günümüzde merkez ve taşra teşkilatımızda çalışmaların yoğun emek harcanarak yapıldığı, çok sayıda belge ve kayıt kullanıldığı görülmektedir. Bu ise, zaman ve emek kaybına neden olmakta, işlemleri daha masraflı hale getirmekte ve hata riskini arttırmaktadır.

Adalet Bakanlığı'nın 2000 yılında başlatmış olduğu Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile; mahkemeler, Cumhuriyet başsavcılıkları, icra daireleri ve diğer adlı birimler ortak bilgisayar ağına bağlanmak suretiyle aralarında etkin ve hızlı bir haberleşme ortamı sağlanacak, bilgiye kolay ve hızlı erişilecek, MERNIS, POLNET, T AK-BIS projesi gibi diğer kurum ve kuruluşlarla entegrasyon yoluna gidilerek bilgiye istenildiği an ve hızlı bir şekilde erişim sayesinde yargılama süreci önemli ölçüde kısalacaktır.

UYAP, adli yargı, idari yargı, cezaevleri, adlı tıp kurumu ile bağlı ve ilgili kuruluşlarını kapsamakta olup ayrıca Yargıtay, Danıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi'nin dahil olacağı entegre sistemi kapsar.

Diğer taraftan UYAP, e-devlet kapsamında bilgi paylaşımı temelli olduğundan mevcut projelerle entegre bir sisteme dahil olacaktır.

E-DEVLET Nedir ?
Ülkemizde yeni bir kavram olan  e-devlet, verimliliği artırmak amacıyla ve çağdaş toplum olmanın bir gereği olarak ortaya çıkmıştır. Bu anlamda yönetenlerle yönetilenler arasındaki her türlü ödev ve yükümlülüklerin karşılıklı olarak “dijital ortamda” sürekli ve güvenli bir biçimde gerçekleştirilmesi anlamına gelmektedir.

 

Genel olarak açıklamaya çalıştığımız E-Devlet kavramının  çeşitli eserlerde de farklı unsurları ön plana çıkarılarak tanımlandığını görmekteyiz. Bu çerçevede yapılan bir tanıma göre  e- devlet çağdaş toplumlarda devlet ve birey ilişkilerinde, devletin vatandaşa karşı yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve hizmetler ile, vatandaşların devlete karşı olan görev ve hizmetlerinin karşılıklı olarak elektronik iletişim  ve işlem ortamlarında  kesintisiz ve güvenli olarak yürütülmesi demektir.

Benzer bir yaklaşımla “e-Devlet” kavramı, geleneksel devlet modeline göre daha ileri, temelde güçlü bir BT altyapısına ve uygulamalarına dayanan “daha iyi bir devlet yapısını” ifade etmektedir.

Bir başka tanımda ise e-devlet; kamu kuruluşları, vatandaşlar ve ticari kurumlar arasındaki bilgi, hizmet ve mal alışverişlerinde bilgi teknolojilerinin kullanılarak performans ve verimlilik artışını hedefleyen devlet modeli olarak tanımlanmaktadır. Devletin bilgi teknolojilerini yoğun olarak kullanmasının devletin yapısına olan etkilerine vurgu yapan Fountain ise bu yönetim modelini bilginin ve iletişimin dijitalleşmesi ile ilişkilendirerek bu modeli uygulayaan devletleri "sanal devlet"ler olarak tanımlamaktadır.

e-Devlet projesi, en geniş anlamıyla daha iyi bir devlet yapısının oluşturulmasını amaçlar, yani
e-Devlet, “e”den çok, “devlet”e odaklanmaktadır.  e-Devleti oluşturan temel unsurlar, e-Şirket,
e-Kurumdur e-Vatandaş. Her biri kendi içerisinde “e” olgusunu gerçekleştirmeye uğraşacak ve birbirinden etkilenerek güçlenip gelişecek ve giderek e-devlet oluşacaktır. e-Devlet’in sunacağı temel hizmetlerin yönü üç grupta toplanmaktadır Bu gruplar Devletten Devlete,Devletten Vatandaşa,Devletten iş Yaşamına şeklinde sıralanmaktadır...

 

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK OKUNANLAR
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV