banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner300
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

Türkiye’de bu bir ilk

AB standartlarında ilk balık pazarı Küçükçekmece’de

27 Şubat 2012 Pazartesi 14:10
Türkiye’de bu bir ilk
banner264
Türkiye’de bu bir ilk

AB standartlarında ilk balık pazarı Küçükçekmece’de


Küçükçekmece Belediyesi Türkiye’de bir ilki daha başardı. Avrupa standartlarına uygun balık pazarı projesini hayata geçirdi. Avrupa Birliği ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da balık pazarının törenine ilgi yoğundu.

Küçükçekmece Belediyesi’nin 2010 yılında başvurusunu yaptığı "Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı'nda AB Standartlarının Uygulanması" projesi hayata geçti. Türkiye genelinde yapılan 400 başvuru arasından ilk 24'e girerek AB fonundan 145 bin Euro hibe kazanan Küçükçekmece Belediyesi, AB standartlarında hazırladığı balık pazarının açılış töreni yapıldı.
Açılış öncesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen "Balıkçılık Politikaları Toplantısı’na Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve protokol üyeleri katıldı.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, böyle önemli bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyerek “Balık tüketiminin sağlıklı bir şekilde yapılması için bu projeyi başlattık. Balıkçılarımızı bir merkezde topladık. Balığın üretimden tüketimine kadar olan tüm evrelerini en iyi şekilde yapılması için eğitim verdik. Bizi verdikleri destekten dolayı Sayın Bakanımız Egemen Bağış’ı çok teşekkür ediyorum “diye konuştu.

AB SÜRECİNE GÜZEL BİR ÖRNEK

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Balıkçılık Politikaları Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, AB standartlarına göre modernize edilen Küçükçekmece Belediyesi Balık Pazarı'nın da açılışını gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Küçükçekmece Balık Pazarının, 'AB süreci nedir' diye merak edenlere güzel bir örnek teşkil ettiğini belirterek, "Burada bir yandan en büyük zenginliklerimizden biri olan denizlerimizin kıymeti temsil ediliyor, diğer taraftan buradaki balıkçılarımız müşterilerinin sofralarına AB standartlarında balık satmanın mutluluğunu yaşıyor" dedi.


GEÇMİŞTE DENİZLERİMİZİN KIYMETİ BİLİNMEDİ

Belediyenin 145 bin avroya mal olan balık pazarı için 130 bin avroluk hibe sağlamasının büyük bir başarı olduğunu ifade eden Bağış, şöyle konuştu:
"Bununla birlikte Litvanya'daki partneri ile kurduğu ortaklıkla belediye personelinin Litvanya'da uygulamaları görmesi, balıkçılık konusunda eğitimler hazırlaması ve bu eğitimleri kendi bünyesinde uygulaması, balık pazarının İSO 22000 (HACCP) Belgesi'ni almasını sağlaması, her türlü takdirin üzerindedir. Bugün balıkçılık sektörümüzü ele alırken aslında AB sürecini de değerlendiriyor, bu sürecin hayatın her alanında günlük yaşantımıza doğrudan etkileri olduğunu müşahede ediyoruz. Esasen Sivil Toplum Diyaloğu projesi kapsamında sadece Küçükçekmece'de değil, birçok yerde balıkçılık alanında önemli projeler hayata geçiyor ve Türk halkının sofrasına AB standartlarında balık arz ediliyor.Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olduğu halde yıllarca denizlerimizin kıymetinin farkında olamadı. Daha yakın geçmişe kadar Türkiye'nin balıkçılık ve su ürünleri ile ilgili bir genel müdürlüğü bile yoktu. Ama bakanlıklarımızın yeniden yapılandırılması kapsamında, bizzat sayın Başbakanımızın talimatlarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız bünyesinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünü ihdas ettik. Babası kaptan olan bir Başbakanın varlığı son 9 yılda denizcilik ve balıkçılık sektörüne farklı bir motivasyon ve güç verdi."

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ ATILIMLAR



Bağış, bu motivasyonu AB süreciyle birlikte sektör için maksimum kazanca dönüştürmeye gayret ettiklerini belirerek, "Bugün de bu gayretlerimizin somut bir neticesini almanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Esasen başlı başına bugün açılışını yaptığımız Küçükçekmece Balık Pazarı, 'AB süreci nedir' diye merak edenlere güzel bir örnek teşkil ediyor. Burada bir yandan en büyük zenginliklerimizden biri olan denizlerimizin kıymeti temsil ediliyor, diğer taraftan buradaki balıkçılarımız müşterilerinin sofralarına AB standartlarında balık satmanın mutluluğunu yaşıyor" diye konuştu.
Bütün alanlarda olduğu gibi, denizcilik sektöründe de Türkiye son 9 yılda çok büyük atılımlar, tarihi başarılar elde edildiğini vurgulayan Bağış, çıkardıkları reformlarla Türkiye'de istikrar ve güven ortamı pekişirken, özel sektörün de bu ortamını kalkınma için bir fırsata dönüştürdüğünü söyledi.


SU ÜRÜNLERİNDE BÜYÜK GELİŞME

Bağış, Türkiye'nin su ürünleri üretiminde dünya sıralamasında 32, Avrupa'da ise 5. sırada yer aldığına vurgulayarak, "Su ürünleri üretimi 2011 yılında 653 bin ton olarak gerçekleşti. Bunun 486 bin tonu avcılıktan, 167 bini ise yetiştiricilikten elde edilmiştir. 2002-2004 yılları arasında dünyada su ürünleri yetiştiriciliğinde en hızlı büyüyen üçüncü ülke olduk. Alabalık yetiştiriciliğinde Avrupa'da ilk, çipura ve levrek üretiminde ise ikinci sırada yer alıyoruz. Her ne kadar tam anlamıyla ekonomimize yansıtamasak da ülkemizdeki su ürünlerinin üretim alanı 26 milyon hektarın üzerindedir" diye konuştu.
Türkiye'nin su ürünleri içinde, pazarlanabilir su ürünlerinin çeşit sayısının 100'ü geçmediğini ve balık üretiminin yüzde 80'lik kısmının göçmen türlerden oluştuğunu söyledi.

TÜRKİYEYİ ÇARESİZ MÜRETTEBATIN ELİNDEN KURTARDIK

Bağış, iktidarı devraldıklarında Türkiye'nin fırtınada sürüklenmiş, girdaba yakalanmış bir gemi gibi oluğunu belirterek, "Biz geldik, Türkiye'yi bu çaresiz mürettebatın elinden kurtardık, geminin rotasını doğru yola koyup, sağ salim karaya çıkardık. Türkiye, bizim iktidarımızla birlikte yeniden 'yelkenler fora' dedi" diye konuştu.
Egemen Bağış, 9 yılda birçok badire atlattıklarını, önlerine çıkarılan bir sürü engelle boğuşmak durumunda kaldıklarını dile getirerek, sadece içeride değil, dışarıda da önlerine birçok engelin çıkarıldığını söyledi.


TÜRKİYE KÜÇÜK BALIK DEĞİL

Reform kararlılıklarıyla bu çabaları da boşa çıkardıklarını vurgulayan Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Battı balık yan gider' anlayışını elimizin tersiyle ittik. 'İyilik yap denize at', 'balık bilmezse Halik bilir' dedik ama hamdolsun 9 yıldır Türkiye'ye yaşattığımız başarıların kıymetini balık da bildi, Halik de bildi. Bulanık suda balık avlamaya çalışanlara fırsat vermedik, kovamızı sürekli balıkla doldurmak için kararlılığımızdan, sabrımızdan taviz vermedik. Bugün de hala bulanık suda balık avlamaya çalışanların Türkiye'nin AB üyeliğini engelleyebileceklerini sandığını görüyoruz. Ama onlara Küçükçekmece'den vereceğimiz mesaj açık. 'Kaçan balık büyük olur'. 'Balık ağa girince aklı başına gelirmiş'. Elbet ağın içine girdiklerinde akılları başlarına gelecek."
Bağış, Türkiye ile balıkçılık faslının açılamamasını hiçbir mantığın izah edemeyeceğini belirterek, "Şunu bilsinler ki artık Türkiye küçük balık değil. Hiç şüpheniz olmasın. Gemi doğru kaptanın, doğru mürettebatın elinde muasır medeniyet limanına varacaktır" dedi.

BAKAN BAŞKANLA HALKA BALIK EKMEK DAĞITTI

Toplantının sonunda Bakan Bağış ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, karşılıklı olarak birbirlerine plaket takdim etti.
Daha sonra Küçükçekmece Fatih Mahallesinde kurulan balık pazarı açılışını Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay Bakan Egemen Bağış ile birlikte yaptı. Balıkçı pazarında tezgahları bulunan 6 balıkçıya gördükleri eğitim sonrası sertifika verildi.
Bakan Egemen Bağış balıkçıları gezerek bir süre sohbet ettikten sonra Başkan Aziz Yeniay ile birlikte hazırlanan balık ekmekleri vatandaşlara dağıttı.




 

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV