banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

Arınç'tan "laiklik" hakkında çarpıcı açıklama

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bir Batı kurumu olan laikliğin Türkiye'de 1937'den sonra uygulanış biçiminden halkımız büyük rahatsızlık duyuyor" dedi.

16 Nisan 2013 Salı 09:31
Arınç'tan
banner304
Arınç'tan "laiklik" hakkında çarpıcı açıklama
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bir Batı kurumu olan laikliğin Türkiye'de 1937'den sonra uygulanış biçiminden halkımız büyük rahatsızlık duyuyor" dedi.
 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'nin AB'ye yük olmak için değil, yük almak için girmek istediğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Paris'teki Uluslararası Çalışmalar ve Araştırmalar Merkezi'nde (CERI) "Türkiye'deki Değişim Süreci İçinde İnsan Hakları" konulu konferans verdi.

Arınç, Fransa'da François Hollande'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Türk-Fransız ilişkilerinde daha olumlu bir döneme girileceği inancını taşıdığını söyledi.

Konferansın ardından davetlilerin sorularını yanıtlayan Arınç, Türkiye'nin AB üyeliği önüne çıkartılan engellere atıfta bulunarak, "Türkiye AB'ye yük olmak için değil, yük almak için girmek istiyor" ifadesini kullandı.

AB içinde Türkiye'nin önüne çıkartılan engeller yüzünden, Türkiye'de AB'ye katılımı isteyenlerin oranının 2005 yılında yüzde 70 iken şu anda yüzde 40'a düştüğünü hatırlatan Arınç, tam üyelik müzakerelerinin geciktirilmesini eleştirdi.

Arınç, "Sürekli olarak önümüze engel koymaya çalıştılar. Kimisi 'Bu bir Hristiyan birliği, sizin burada ne işiniz var' dedi. Biz de onlara, 'Biz sizi çoğulcu ve hukuk devleti ilkelerini tercih eden bir birlik olarak biliyorduk' dedik. Kimisi nüfusumuzun fazla olmasını gerekçe gösterdi. Biz ne yapacaktık ki, nüfusumuzun yarısını yok mu edecektik? İngiltere'nin, Fransa'nın, Almanya'nın da nüfusu bizim kadar. 'Genişleme iyi gitmiyor' dediler. 'Biz sizi üye yaparsak İran ve Suriye ile sınırımız olacak' dediler. Komşularımızı bırakıp uzaya mı gidelim?" diye konuştu.

Avrupa'da yaklaşık 5 milyon Türk vatandaşının yaşadığına ve Türkiye-AB arasında Gümrük Birliği anlaşması imzalandığına dikkati çeken Arınç, Sarkozy döneminin ardından Fransa'daki iktidarla Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de tutum değişikliği içine girdiğini belirterek, önümüzdeki dönem için daha olumlu düşünmek istediklerini ifade etti.

Türkiye'nin AB'ye ihracatının son dönemde yüzde 45'ten yüzde 30'a indiğini hatırlatan Arınç, buna rağmen Türkiye'nin genel ihracat rakamlarının azalmadığını, arttığını, AB'deki düşüşün Afrika, ABD, Asya pazarlarına yapılan ihracatla fazlasıyla karşılandığını belirtti.

-Laiklik ve insan hakları-

Arınç, laiklikle ilgili bir soru üzerine, 1937'den bu yana Türkiye'deki laiklik uygulamasından dolayı halkın ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, AK Parti iktidarıyla gerçek anlamda din ve vicdan özgürlüğü, farklı grupların din ve inançlarına saygı ilkesinin daha fazla güçlendiğini ve gerçek laikliğin uygulanmaya başladığını vurguladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Türkiye'nin en çok mahkum olan ülkelerin başında gelmesiyle ilgili bir soru üzerine Arınç, "Bu durumun utanç verici olduğunu" söyledi.

Son 5 yılda Türkiye'nin AİHM içtihatlarını kabul ettiğini ve AİHM içtihatlarını iyi öğrenmeleri için yargıç ve savcılarını Strasbourg'a gönderdiğini ifade eden Arınç, "Kendi hukukçularımızın AİHM içtihatlarına uyumu konusunda eksikliklerimiz vardı. Biz yargıç ve savcılarımızı Strasbourg'a göndererek bu eksikliklerin giderilmesini sağladık" dedi. Arınç, 3. ve 4. yargı paketlerinin AİHM içtihatlarını gerçekleştirmek için de çıktığına işaret etti.

-Çözüm süreci-

Türkiye'deki çözüm süreciyle ilgili bir soru üzerine Arınç, Türkiye'de herkesin artık şiddetin ve terörün durmasını istediğini belirterek, son gelişmelerle ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi.

Arınç, Türkiye'deki sorunun, sadece güvenlik ve şiddetle ilişkilendirilerek sonuçlandırılamayacağının anlaşıldığına, başka araçların ve aktörlerin kullanılması gerektiğine dikkati çekti.

Paris'te öldürülen 3 kadınla ilgili bir soru üzerine Arınç, "Daha önce Türkiye'de de bunu, vahşi ve gaddarca işlenmiş bir cinayet olarak değerlendirdiğini" hatırlatarak, suçlunun yargı önünde gereken cezayı çekmesini istediklerini ifade etti.

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV