banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner319
10 Mayıs 2024 Cuma

GNL Reklam Bir Adım Önde

SBS kalkıyor, dershaneler kapanıyor

Milli Eğitim Bakanı Avcı yeni sistemi anlattı.

03 Temmuz 2013 Çarşamba 15:42
SBS kalkıyor, dershaneler kapanıyor
banner321
SBS kalkıyor, dershaneler kapanıyor

Milli Eğitim Bakanı Avcı yeni sistemi anlattı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı “Dersaneler özel okullara dönüşmesi için düzenleme yapıyoruz.” dedi. Avcı ayrıca SBS sınavının ise kalktığını yerine yazılı bir sisteminin geleceğini duyurdu.

Avcı’nın açıklamaları şöyle;

“Normalde derslik içerisinde çocuklar matematik, Türkçe, tarih gibi derslerden yazılı yoklamalar yapılıyor. Bu sınav sonuçlarının çocuklarının derslerde gördükleri başarıdan oluşmasını öngörüyoruz. Çocukların okul başarılarına göre bir şey olsun istiyoruz. Okullarda sınavlara ilişkin değerlendirmeler her zaman çok sağlıklı olmuyor. Geçmiş yıllarda gördüğümüz kadarıyla. Öğretmenlerimizin not verirken bazılarının çok cömert bazılarının tutumlu olduğunu görmüşüz geçmişte.

Şimdi bu sınavlardan bazılarının merkezden yapalım yani Bakanlık olarak biz yapalım. Değerlendirmenin de nasıl yapılacağını biz belirleyelim. Not havuzu oluşsun. Bunları okullara girişlerde kullanabilelim diye çalışma yapıyoruz. Gelecek yıl SBS olmayacak. Dershanelerle ilgili Başbakan’ın daha önce net açıklamaları oldu. Ben bunu Meclis’te paralel bir eğitim sistemi diye açıkladım. Bazı yayın organlarında paralel paralı diye çıktı.

Paralel olmasın diye dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüşmesi çalışması devam ediyor. Çocuklarımızı dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde yetiştirelim.
Çocuklarımız sınıf içinde aldıkları eğitimi ciddiye alıp sahiplenirlerse dershanelere olan ihtiyaç da azalacaktır.

Dershaneleri dönüştüreceğiz demek daha doğru olur belki. Özel okullara dönüştürülmesi için çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilere dershanelere kayıt yaptırmayın diye 1,5 yıldır konuşuluyor. Ben şu anda yürürlükte olan mevzuat yürürlükte kaldığı sürece çağrı yapamam. Ama söylediklerimden çıkan sonuç belli.

Sene içi sınavlar daha sonra 5.6. 7’nci sınıflarda da uygulanacak şekilde geliştirilecek. Şu anda sadece 8’nci sınıflar için çalışma var. 5-6 dersi ilgilendiren bir çalışma olacağı için Türkiye genelinde olacak. Gezi eylemleri tek bir başlık altında toplanabilecek eylemler değil. Farklı illerde ve mekanlarda farklı gruplar tarafından gerçekleştirilen eylemler var.

Yetiştirdiğimiz gençlikle ilgili olarak söylenenler konusunda çocuklarımıza gönlümüzden geçen bütün becerileri kazandırdığımızı söyleyebilecek durumda değiliz.
Fatih projesini başlatıyorsak bu alandaki eksikliklerimizi gördüğümüz için bunları yapıyoruz. Daha iyisini yapabiliriz. Buna gücümüz yeter.”

Cemaatlere kötü haber

Dershaneler, Türkiye’de yalnızca eğitim boyutuyla değil siyasi ve ekonomik boyutuyla da tartışılıyor. Özellikle bazı büyük dershanelerin çeşitli cemaatlerin elinde olduğu, buradan hem ticari hem de siyasi kazanımlar sağladıkları biliniyor.

Siyasi tartışmalar dışında Türkiye’deki dershanelerin yılda 2 milyar liralık ekonomi yaratıp, 50 bin öğretmene istihdam sağlaması gerçeği de var. Şu anda faaliyette olan 4 bin 56 özel dershanede, lise ve üniversitelere hazırlanan 1.2 milyon öğrenci eğitim görüyor. Tüm Türkiye’deki dershanelerin bir yıllık ücreti ortalama 1500 lira üzerinden hesaplandığında, veliler yılda 1.8 milyar lira ödüyor. Dershanelerin sınavlara hazırlık amaçlı yayınları da 500 milyon liralık bir pazar oluşturuyor.

70 bin kişilik istihdam

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu’na göre, dershanelerde 50 bin 209 öğretmen ile 20 bin görevli olmak üzere toplam 70 bin 209 personel çalışıyor. Bu öğretmenlere ortalama 800 lira maaş verildiği kabul edildiğinde, dershanelerin ödediği yıllık maaş toplam 482 milyon lirayı buluyor. Öğretmenler dışındaki görevli personele ödenen maaşın toplamı ise yıllık 168 milyon lira oluyor. Dershanelerin kapatılmasıyla uygulanacak yeni sistemde buradaki öğretmenlerin geleceği merak konusu.

2009’dan beri düşüşte

Türkiye’de 2000 yılında 1730 özel dershane faaliyet gösterirken, bu kurumlarda 488 bin 284 öğrenci sınavlara hazırlandı. Her yıl kurum sayısında ve öğrenci sayısında yüzde 5 ile 10 arasında büyümeyi yakalayan dershaneler 2009 yılında 4 bin 262 kurum ve 1.1 milyon öğrenci sayısına ulaştı. Ancak 2009 yılından sonra ekonomik krizin de etkisiyle hem öğrenci hem de kurum sayısında gerileme başladı. Dershanelerde son üç yılda kurum sayısında yüzde 2’lik gerileme oldu.

1000 liradan başlıyor

Dershanelerde, kayıt ücretleri Anadolu şehirlerinde bin liradan başlarken, büyük kentlerde 8 bin liraya kadar çıkıyor. Sınıflardaki öğrenci sayısı daha az olan butik dershanelerde ise yıllık ücretler 8 bin ile 15 bin lira arasında değişebiliyor.

Büyükşehirlerde ağırlıkta

TÜRKİYE’deki 4 bin 55 dershanenin 689’u İstanbul’da, 444’ü Ankara’da, 225’i de İzmir’de. Marmara’da 1190, Ege’de 597, İç Anadolu’da 792, Akdeniz’de 606, Karadeniz’de 408, Güneydoğu Anadolu’da 248 ve Doğu Anadolu’da 214 kurum yer alıyor. ÖDB, faaliyet halindeki dersanelerden sadece 263’ünün özel okul olmaya uygun olabileceğini belirtmişti.


Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV