banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner314
19 Mart 2024 Salı

Milli Yol Partisi Beylikdüzü Gümbür Gümbür Geliyor

Ghepetto'nun kütüğü Pinokyo

11 Ağustos 2014, 15:24
Ghepetto'nun kütüğü Pinokyo
Tolga YAVUZ
Ghepetto'nun kütüğü Pinokyo
Tam aradığı gibi bir kütük bulan Ghepetto usta işe koyulur. Güzel bir kukla yapmak ister. Elindeki kütüğü yontmaya başlar. Daha sonra onu renklendirir ve iş bitiminde uyumaya gider.

Ghepetto usta yalnız ve dileği olan bir adamdır. Bunu bilen peri ustanın kuklasına hayat verir, dilek gerçekleşir. Sabah uyanınca gözlerine inanamayan Ghepetto usta, kuklasının canlandığını, fakat hala kütükten olduğunu görür. Sevinir, ve evladını bağrına basar. Pinokyo koyar adını. Çünkü o tam bir çocuk gibidir.

İş burada bitmiyor. Ghepetto usta Pinokyo’yu kütükten de olsa okula gitmesini söyler. Parası olmayan Ghepetto usta, Pinokyo’ya paltosunu satarak bir alfabe kitabı alır. Okula ilk kez gidecek olan Pinokyo’nun önü kurnaz bir tilki ve kedi tarafından kesilir. Kitabı elinden alınır. Daha doğrusu Pinokyo kandırılır.

Ne garip… Alfabenin önemsenmediği bir ülkede yaşıyoruz. Masallarda anlamlar derindir halbuki. Eğer Pinokyo o kitabı satmayıp okula gitmiş olsaydı, yine o kitabın alfabesiyle ünlü bir şair, bir Nazım Hikmet veya Can Yücel olabilirdi belki de. Fakat o ilk gün kandırılarak tilki ve kedi’nin oyununa geldi. Pinokyo’nun eğitim sistemi böyle çöktü. Tıpkı bizim tilki ve kedilerimizin(!) yaptığı gibi okumak isteyenlerimize.

Pinokyo’ya ne olur? Büyükbabası Ghepettousta’nın zar zor aldığı kitaptan olur. Emek boşa gider. Ghepettousta’nın ettiği dualar da boşa gider. Hani evladım atansın diye sınav kapılarında bekleyen aileler gibi boşu boşuna’dır.

Pinokyo yalan söyler ve burnunun uzadığını fark eder. Her ne yapmaya çalışırsa çalışsın çıktığı iki düşmez bire. Peri belirir bir gece. Bakar ki Pinokyo özünde iyi bir çocuk ve “eğer yalan söylemeyi bırakırsan seni insan yapacağım” der. Dürüst olmasını söyler. Masal ile ilgili çok örnek verebilirim fakat kısa keseceğim.

Pinokyo çabalar ve günün birinde insan olur. Daha doğrusu insan olduğunu zanneder. Peri onu insanlaştırmış, bizim gibi etten ve kemikten olmuştur artık. İnsan olmaya yeter mi diyerek bakmalıyız.

Ham maddesi bir kütüktür sonuçta. Evet, özünde hala bir ağaç parçası, hala odun, hala kütüktür Pinokyo. Burada kötü olan vaatlerde bulunan peri midir siz karar verin.

Sonuçta ne oldu? Burnu dışında her yeri uzar oldu insanın artık. Ve masum zannedilen Pinokyo (ki masumdur aslında) özü kütük olduğu için hiçbir yerde yer alamadı, kabul görülmedi.

Ülkenin durumu gibi durumlar…

Mevzuyu özetlemek gerekirse:
Ghepetto usta kütükten Pinokyo’yu, Pinokyo yalanı, Peri ise yalanı insanlığı kullanarak vaatlerle saklamayı, gizlemeyi üretti.

Barış ve Sevgi dileklerimle

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu içeriğe yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV